Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στις αυξήσεις επιτοκίων

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στις αυξήσεις επιτοκίων
Καμπανάκι ΔΝΤ σε κεντρικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Σαφέστατη θέση για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες πήρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, να αντιμετωπιστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ από αναλυτές του Ταμείου, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καταστήσουν σαφές προς τις αγορές ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να κρατήσουν τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερά καθοδικός και δεν θα υπάρξει τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Σημειώνεται ότι η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να μειώσουν τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το όριο του 6% σε πάνω από το 80% των οικονομιών του πλανήτη, έφερε ένα αντίστοιχο περιορισμό στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες κυρίως από το φθινόπωρο.
Τα σημάδια προόδου που καταγράφηκαν, ωστόσο, στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, εν μέσω της συνεχιζόμενης ισχυρής εικόνας των αγορών εργασίας, στάθηκαν αφορμή ώστε πολλοί να θεωρήσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες πέτυχαν το στόχο τους, ήτοι τη μείωση του πληθωρισμού, με μικρό σχετικά κόστος για την οικονομική ανάπτυξη. Κοινώς ο αντίκτυπος περιορίστηκε σε μια ομαλή προσγείωση των οικονομιών.
Οι ελπίδες επίτευξης του αποπληθωρισμού συνοδεύτηκαν με αυξανόμενες προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες, όχι μόνο θα σταματήσουν την πολιτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά θα οδηγηθούν γρήγορα και πάλι σε μείωση των επιτοκίων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν για την ώρα να αυξάνουν τα επιτόκια οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν καταλαγιάσει και τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.
Τούτου λεχθέντος, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν απέναντι σε ασφυκτικές πιέσεις να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική όσο η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί. Όπως υπογραμμίζεται, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν την ανάγκη να κρατήσουν ψηλά τα επιτόκια επί μακρόν, έως ότου υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σταθερά στον στόχο του.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει στο ρίσκο μιας απότομης, εκ νέου αύξησης του πληθωρισμού, κάτι που θα άφηνε τις χώρες ευάλωτες σε νέους κινδύνους και σοκ. «Είναι ζωτικής σημασίας οι κεντρικοί τραπεζίτες να παραμείνουν αποφασιστικοί και να επικεντρωθούν στο στόχο της μείωσης του πληθωρισμού, πίσω στο στόχο, χωρίς καθυστέρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης