Τελευταία Νέα
Διεθνή

BNP Paribas: Μείωση κερδών στα 2,15 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο 2022 - Επαναγορά μετοχών 5 δισ. ευρώ

BNP Paribas: Μείωση κερδών στα 2,15 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο 2022 - Επαναγορά μετοχών 5 δισ. ευρώ
O δείκτης φερεγγυότητας επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την πώληση της αμερικανικής επιχείρησης λιανικής του ομίλου Bank of the West
Xαμηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η BNP Paribas το τέταρτο τρίμηνο 2022, καθώς η εκτίναξη του κόστους κινδύνου και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα αντιστάθμισαν την έκρηξη των πωλήσεων συναλλαγών της.
Η τράπεζα, ωστόσο, αναβάθμισε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.
Στο τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 2,15 δισ. ευρώ (2,31 δισ. δολάρια).
Η μέση εκτίμηση έξι αναλυτών που συγκέντρωσε η Refinitiv έκανε λόγο για κέρδη 2,37 δισ. ευρώ
Η μείωση προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 52% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα του κόστους κινδύνου - χρήματα που έχουν τεθεί στην άκρη για δάνεια - σε 773 εκατ. ευρώ.
Τα έκτακτα λειτουργικά έξοδα για το κόστος αναδιάρθρωσης και την ενίσχυση της πληροφορικής επιβάρυναν επίσης τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ανέφερε η τράπεζα.
Ο όμιλος επικαλέστηκε το τρέχον πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων για να εξηγήσει την αύξηση των προβλέψεων για ορισμένα από τα λιγότερο επικίνδυνα δάνειά του το 2022.
Η BNP Paribas ανέφερε, ωστόσο, ότι το κόστος κινδύνου της παραμένει χαμηλό, προσθέτοντας ότι ο δείκτης core tier one - ένα μέτρο της ικανότητας μιας τράπεζας να αντέχει τους κραδασμούς - βρισκόταν στο 12,3% στο τέλος Δεκεμβρίου.

Επαναγορά μετοχών

Ο δείκτης φερεγγυότητας επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την πώληση της αμερικανικής επιχείρησης λιανικής του ομίλου Bank of the West έναντι 16,3 δισ. δολαρίων.
Η συναλλαγή, που έκλεισε την 1η Φεβρουαρίου, θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ, δήλωσε η γαλλική τράπεζα.
Η επαναγορά θα ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη ύψους 2,54 δισ. ευρώ που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει η BNP στην ανακοίνωσή της.
Τα έσοδα από την πώληση της Bank of West,  σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για πρόσθετα έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων, οδήγησαν την BNP Paribas να αυξήσει τους στόχους της για το 2025.
Τώρα βλέπει μέση ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων της άνω του 9% μεταξύ 2022 και 2025, από την προηγούμενη πρόβλεψή της άνω του 7%.
Αναμένει επίσης απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) περίπου 12%, έναντι προηγούμενου στόχου άνω του 11%.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης