Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 κίνδυνοι που οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοούν - Σε «πορτοκαλί συναγερμό» και πάλι η οικονομία

Οι 5 κίνδυνοι που οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοούν - Σε «πορτοκαλί συναγερμό» και πάλι η οικονομία
Οι προηγούμενες ανησυχίες για μια ύφεση που έχει ενσωματωθεί στις αγορές έχουν μειωθεί και αυτό είναι θετικό για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία
Η ταχεία επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, η πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου και η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά και παρατεταμένη όσο φοβούνταν αρκετοί αναλυτές πριν από λίγες εβδομάδες.
Ναι, τα προειδοποιητικά σήματα εξακολουθούν να αναβοσβήνουν καθώς η περσινή αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων επηρεάζει την οικονομία, αλλά το ισχυρό ράλι στις παγκόσμιες αγορές υποδηλώνει ότι η αισιοδοξία επιστρέφει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 και μια επώδυνη ύφεση στην ευρωζώνη που κάποτε θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη είναι λιγότερο ανησυχητική.
Η Citi βλέπει 30% πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης φέτος, από 50% που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
"Οι προηγούμενες ανησυχίες για μια ύφεση που έχει ενσωματωθεί στις αγορές έχουν μειωθεί και αυτό είναι θετικό για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank, Richard McGuire.
Ποιοι είναι όμως οι 5 κίνδυνοι τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοούν, σύμφωνα με το Reuters;

1.Goldilocks

Μια οικονομία Goldilocks είναι μια οικονομία που δεν είναι πολύ "ζεστή" ή "κρύα", με άλλα λόγια διατηρεί μέτρια οικονομική ανάπτυξη και έχει χαμηλό πληθωρισμό, που επιτρέπει μια φιλική προς την αγορά νομισματική πολιτική (Το όνομα προέρχεται από την παιδική ιστορία Goldilocks and the Three Bears)
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έχει αυξηθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος και το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογα junk, ή χρέος κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Αυτό προωθείται από τη λεγόμενη άποψη Goldilocks ότι η παγκόσμια οικονομία θα ψυχρανθεί αρκετά ώστε να καταπνίξει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να καταρρεύσουν τα κέρδη.
Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να βελτιωθούν από τη χαμηλή βάση του περασμένου έτους, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων ενεργειακών εταιρειών, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον MSCI παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί στο 4,2% φέτος, από 1,8% που αναμένεται για το 2022, σύμφωνα με την Barclays, και στη συνέχεια στο 9,3% το 2024.
Αλλά το ράλι των μετοχών δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα ξεφύγει από την ύφεση, αλλά μάλλον ότι η οικονομική επαναλειτουργία της Κίνας μετά το Covid θα πρέπει να περιορίσει την ύφεση.
Ο δείκτης MSCI εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 14% από το ανώτατο επίπεδό του τον Ιανουάριο του 2022.
Reuters Graphics
2.Απολύσεις

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως η Meta, η IBM και η Amazon, μειώνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αλλά πολλές από τις απολύσεις προέρχονται από χτυπημένες εταιρείες τεχνολογίας που έκαναν επιθετικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Ronnie Walker.
"Αυτά τα χαρακτηριστικά υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν απολύσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης οικονομίας", πρόσθεσε.
Πράγματι, η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 53 και πλέον ετών.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας το 2022 ήταν επίσης πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, γεγονός που προκάλεσε τα "επιοθετικά" σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Yoruk Bahceli
3.Dr Χαλκός

Το μέταλλο που ονομάστηκε "Dr. Χαλκός" για το ιστορικό του ως δείκτης έκρηξης-κατάρρευσης, έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% φέτος σε περίπου 9.005 δολάρια ανά τόνο, καθώς η οικονομία της Κίνας ανοίγει ξανά.
Ο χαλκός έχει επίσης δει την αναλογία της τιμής του προς τον χρυσό να αυξάνεται απότομα από τα χαμηλά τριών μηνών του Ιανουαρίου.
Εάν οι επενδυτές αγοράζουν χαλκό και απορρίπτουν τον χρυσό, δεν ανησυχούν πολύ για τις προοπτικές.
Αλλά οι τιμές του χαλκού έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, αντανακλώντας κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προσδοκίες για την ταχύτητα και την κλίμακα της ανάκαμψης της Κίνας.
Dr. Copper
4.Σκληρά ή μαλακά δεδομένα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε αιφνιδιαστικά στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο και η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
Τα παγκόσμια δεδομένα προσφέρουν θετικές εκπλήξεις με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο, δείχνει ο δείκτης της Citi.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά οι επιχειρήσεις και ορισμένες τράπεζες έχουν μειώσει την πιθανότητα ύφεσης.
Άλλοι σημειώνουν ότι οι μελλοντικοί δείκτες ανάπτυξης, όπως η μεταποιητική δραστηριότητα, τα στοιχεία της αγοράς κατοικίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παραμένουν δυσοίωνοι.
"Πολλοί πρόδρομοι δείκτες και έρευνες φαίνονται αρκετά αρνητικοί εκ πρώτης όψεως, αν και πολλοί από αυτούς σταθεροποιούνται ή ακόμη και ανακάμπτουν", δήλωσε ο Patrick Saner, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re.
"Στο πλαίσιο του πληθωρισμού, ωστόσο, οι βασικές υπηρεσίες είναι αυτό που έχει σημασία και αυτό υποστηρίζεται από μια ακόμη πολύ ισχυρή αγορά εργασίας που δεν δείχνει πολλά σημάδια επιβράδυνσης".
Reuters Graphics
5.Ομόλογα

Δεν συμμερίζονται όλοι τη ρόδινη άποψη, με τις αγορές ομολόγων να εξακολουθούν να προετοιμάζονται για ύφεση.
Οι καμπύλες αποδόσεων των αμερικανικών, γερμανικών και άλλων κρατικών ομολόγων είναι βαθιά ανεστραμμένες, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Ιστορικά, αυτό είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ότι έρχεται ύφεση.
Τόσο η καμπύλη απόδοσης των διετών/10ετών όσο και η καμπύλη απόδοσης των τριμήνων/10ετών είναι στο πιο ανεστραμμένο σημείο της από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι traders, εν τω μεταξύ, στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5%-5,25% και στη συνέχεια θα προβεί σε τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ξεπεράσει μετά βίας το 2% φέτος, επίπεδο που ιστορικά συνδέεται με σημαντικές υφέσεις, και επισημαίνουν τον κίνδυνο να είναι ακόμη πιο αργή.
Reuters Graphics Reuters Graphics
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης