Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στη Μολδαβία - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης

Κρίση στη Μολδαβία - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης
Η παραιτηθήσα πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έλλειψη στήριξης προς την κυβέρνησή της, όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Σχετικά Άρθρα

Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Μολδαβία με την κυβέρνηση να καταρρέει στην σκιά των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός Natalia Gavrilita ανακοίνωσε την παραίτησή της, η οποία συνεπάγεται και την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου.
Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα PAS εξακολουθεί να διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η παραιτηθείσα πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έλλειψη στήριξης προς την κυβέρνησή της, όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την προσέγγιση της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Gavrilita δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "ήρθε η ώρα να ανακοινώσω την παραίτησή μου" και τόνισε ότι κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή της, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2021, "θα έπρεπε να διαχειριστεί τόσες πολλές κρίσεις που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία".
Η πρωθυπουργία της σημαδεύτηκε από μια μακρά σειρά προβλημάτων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η οξεία ενεργειακή κρίση, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και αρκετά περιστατικά που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Mετά την παραίτηση της Gavrolita η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συναντηθεί με τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου για να συζητήσει τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού.

Οι καταγγελίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας από τη Ρωσία

Ωστόσο, η παραίτηση της κυβέρνησης ήρθε λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας από τη Ρωσία, τις οποίες διέψευσε η Μόσχα και λίγα λεπτά μετά τις πληροφορίες ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας με κατεύθυνση την Ουκρανία.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky για το ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της γειτονικής Μολδαβίας, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν ρωσικές δραστηριότητες «αποσταθεροποίησης».
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι έδωσε στην Maia Sandu, την πρόεδρο της Μολδαβίας, ένα έγγραφο, το οποίο, όπως είπε, περιγράφει το σχέδιο της Ρωσίας να καταστρέψει την πολιτική κατάσταση στη Μολδαβία.
Ο Zelensky ανέφερε ότι το έγγραφο αυτό είχε υποκλαπεί από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας πως στο έγγραφο αυτό καταγράφονται τα πάντα, δηλαδή το ποιος, πότε και πως επρόκειτο να «διασπάσει τη Μολδαβία» και να «αποκτήσει τον έλεγχο στην χώρα».

Διαψεύδει η Ρωσία

Στη διάψευση των επιχειρημάτων του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky περί ρωσικού σχεδίου για την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Μολδαβία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τη στιγμή που η πρωθυπουργός Natalia Gavrilita ανακοίνωνε την παραίτηση της κυβέρνησης της επικαλούμενη την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας από την οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Να ρωτήσετε τον κ. Zelensky.
Δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.
Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τι είχε στο μυαλό του ο Ουκρανός πρόεδρος όταν έκανε λόγο για την υποτιθέμενη υποκλοπή ενός ρωσικού σχεδίου για τη διάβρωση της πολιτικής κατάστασης στη Μολδαβία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης