Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «συνταγή» Putin που κέρδισε τον οικονομικό πόλεμο – Σε θετικό έδαφος το ΑΕΠ το 2023, διάψευση των σεναρίων καταστροφής

Η «συνταγή» Putin που κέρδισε τον οικονομικό πόλεμο – Σε θετικό έδαφος το ΑΕΠ το 2023, διάψευση των σεναρίων καταστροφής
Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και οι παράλληλες εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας
Σχετικά Άρθρα
O στόχος των αλλεπάλληλων κυρώσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν συγκεκριμένος: Να καταστεί κράτος – παρίας (failed state) της διεθνούς κοινότητας με την πλήρη αποκοπή της από το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Αυτός ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης απέτυχε παταγωδώς καθώς το 2022 θα κλείσει με έλλειμμα στην περιοχή του 2,5% - 3,5 % ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις αναπτυγμένων δυτικών κρατών όπως η Βρετανία και η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας Γερμανία αναμένεται να είναι κατά πολύ χειρότερες, όπως παραδέχονται πλέον πολλά δυτικά media, όπως το Bloomberg ή το Reuters αλλά και διεθνείς οικονομικοί θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ποια ήταν η «συνταγή» για την επιβίωση της ρωσικής οικονομίας.
1. Η επιτυχημένη πολιτική της κεντρικής τράπεζας και η επιβολή εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα, πολιτική που στήριξε το ρούβλι και διασφάλισε ενάντια στις επιβουλές των Δυτικών νομισματική σταθερότητα.
2. Μία πλημμύρα επενδύσεων που χρηματοδοτήθηκε με εσωτερικό δανεισμό κατάστησε ικανές της εταιρείες να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων τους και να προχωρήσουν σε υποκατάσταση των εισαγωγων – κυρίως κρίσιμων για τη πολεμική προσπάθεια αγαθών τεχνολογίας αιχμής.
3. Διαμόρφωσε ένα μη εξαρτώμενο από τη Δύση δίκτυο εμπορικών συναλλαγών με προεξάρχουσα την Κίνα αλλά και την Ινδία η παραγωγική βάση των οποίων «διψά» για φθηνά ρωσικά ενεργειακή προϊόντα καθώς έτσι τα προϊόντα τους θα καταστούν ανταγωνιστικότερα από αυτά των επιχειρήσεων από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ η Δύση θα κυνηγά τη χίμαιρα των… «πράσινων» επενδύσεων.

Βελτίωση των προβλάψεων

Αναμένες πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από τις σημερινές για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρωσίας το 2023, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Maksim Reshetnikov το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2023.
«Οι περσινοί δείκτες που έδειχναν ύφεση στην οικονομία είναι σημαντικά χαμηλότεροι, νομίζω ότι οι τελικές εκτιμήσεις της Rosstat (η Στατιστικη Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονίας) πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιηθούν.
Οι εκτιμήσεις που κάνουμε για φέτος είναι πιο αισιόδοξες από ό,τι περιμέναμε», επισήμανε ο υπουργός.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ότι η ρυθμιστική αρχή αναμένει ότι η δυναμική του εθνικού ΑΕΠ «θα εισέλθει στη θετική περιοχή» στα μέσα του 2023.

Πώς απέτυχαν οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση υποτίθεται ότι θα έπρεπε πλήξουν σκληρά τον Putin.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να μην μαρτυρούν το επιθυμητό αποτέλεσμα, σημειώνει η Welt.
Το 2022, η οικονομία του Putin συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,5% έως 3,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις ανεξάρτητων αναλυτών.
Οι ρωσικές εισαγωγές ήταν πολύ πιο σημαντικές από ό,τι αναμενόταν.
Το μέγεθος των κυρώσεων είναι πρωτοφανές καμία άλλη χώρα δεν έχει επιβληθεί ποτέ τόσο μεγάλο πακέτο κυρώσεων.
Ωστόσο, παραβλέπεται σκόπιμα το εξής: Η Ρωσία είναι μεγάλη, ο κόσμος είναι πολύπλοκος - και ο αντίκτυπος των κυρώσεων είναι εκπληκτικά διαχειρίσιμος από τις αρχές.
Βεβαίως, η χώρα υπέστη μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2022, αλλά στο 2,5% έως 3,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Δηλαδή ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθώς ανέμεναν κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ ακόμη και πλέον του 20%..
Το πρόσφατο embargo στο πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, τα σημαντικότερα εξαγωγικά αγαθά της Ρωσίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες των εξαγωγικών εσόδων.
Αλλά, από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία απέσπασε σημαντικά έσοδα από την εξαγωγή αυτών και άλλων προϊόντων.
Ειδικά από τη στιγμή που η έξυπνη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας βοήθησε να αποφευχθεί ένα σοβαρό οικονομικό σοκ.

Συνέβη αυτό που κανείς δεν περίμενε

Αλλά όλα αυτά δεν εξηγούν γιατί η ρωσική οικονομία τα πήγε τόσο καλά κάτω από τις δύσκολες συνθήκες.
Αντίθετα, συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε:
Οι ρωσικές εισαγωγές, τις οποίες η Δύση ήθελε να περιορίσει μαζικά, δεν κατέρρευσαν αλλά μειώθησαν πολύ πιο ομαλά και με μεγαλύτερη διάχυση από ό,τι αναμενόταν και δεν συμπαρέσυραν ολόκλητη την οικονομία.
Και όχι μόνο σε αγαθά καθημερινής χρήσης, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 346 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι μόλις 9% λιγότερο από ό,τι το συγκρίσιμο έτος 2021.
Russia survived a year of sanctions by investing as never before - Moneyweb
Russia-Business Sanctions News: February 12, 2023 - Bloomberg
Πώς ανέκαμψε το ρούβλι από το αρχικό σοκ


Οι δυτικές κυρώσεις και η οικειοθελής απόσυρση των δυτικών εταιρειών από τη χώρα τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν προκαλέσει σοκ.
Το ρούβλι βρισκόταν στα 85 ρούβλια ανά ευρώ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στις 11 Μαρτίου 2022 η πτώση σταμάτησε στο χαμηλό του έτους, στα 132,95 ρούβλια, με τη βοήθεια των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.
Στη συνέχεια ενισχύθηκε σε απροσδόκητο ύψος: Στα 54 ρούβλια.
Ο λόγος γι' αυτό, εκτός από τις παρεμβάσεις της κεφαλαιαγοράς: χρήματα από τις εξαγωγές εμπορευμάτων υπήρχαν σε αφθονία, ενώ μόνο οι εισαγωγές είχαν καταρρεύσει.
Όμως, όσο γρήγορα είχε εμφανιστεί αυτή η ανισορροπία, τόσο γρήγορα άρχισε να εξαφανίζεται. «Ένας σημαντικός όγκος εισαγωγών παρέμεινε» δήλωσε στο επιχειρηματικό μέσο RBK ο Anton Sivarekto, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης Στολίπιν με έδρα τη Μόσχα.
Από τη μία πλευρά, υπήρχαν οι χώρες που απέφυγαν την παραβίαση των κυρώσεων σε μεγάλη κλίμακα.
Ήθελαν να αποφύγουν δευτερογενείς κυρώσεις από τη Δύση, αλλά δεν ήθελαν να απομονώσουν τη Ρωσία.
Για αυτούς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ευκαιρίες.
bne IntelliNews - IMF issues Russian economic growth outlook that is more  optimistic than Bank of Russia's
Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών

Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει σημαντικά τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης της γνωστής αμερικανικήςSilverado Policy Accelerator.
Οι χώρες αυτές έχουν γίνει κόμβοι για δυτικά αγαθά που δεν θα έφταναν πλέον στη Ρωσία μέσω της απευθείας οδού - με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ινδίας, διά της οποίας όπως αποκάλυψαν οι Finincial Times, το ρωσικό πετρέλαιο κυλά... αθόρυβα προς τις αγορές της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα δικά της τελωνειακά στοιχεία, η Κίνα αύξησε τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία κατά 12,8% σε 76,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Η Λευκορωσία, με τη σειρά της, έχει αυξήσει τις εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα από 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια (2021) σε 22-23 δισεκατομμύρια δολάρια,
Τα στοιχεία της Τουρκίας για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022 δείχνουν αύξηση 54% στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, για το Καζακστάν 24% στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ - παρόμοια τάση και για άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ή την Αρμενία.

Οι παράλληλες εισαγωγές

Όχι μόνο αυτές και άλλες χώρες έχουν καθιερωθεί ως νέοι κόμβοι εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού η Ευρώπη έκοψε τις άμεσες διαδρομές παράδοσης.
Οι ρωσικές εταιρείες έχουν επίσης αποδειχθεί απροσδόκητα ευέλικτες και έχουν εμπλακεί ιδιαίτερα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων κατέστη δυνατό να αναδιατάξουν τα κανάλια προσφοράς και ζήτησης.
Οι επενδύσεις εδώ αυξήθηκαν κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Το κράτος, από την πλευρά του, έτεινε χείρα βοηθείας.
Όχι τόσο μέσω οικονομικής στήριξης όσο μέσω χαλάρωσης των κανόνων.
Ήδη στις 30 Μαρτίου 2022, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin υπέγραψε το σημαντικό διάταγμα που επέτρεπε τις λεγόμενες παράλληλες εισαγωγές.
Στη συνέχεια, στις 6 Μαΐου, το Υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε έναν κατάλογο των απαραίτητων πρωτότυπων διεθνών προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν στη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση των παραγωγών ή των κατόχων των δικαιωμάτων μετά την πρώτη πώληση σε οποιαδήποτε χώρα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του ρωσικού τελωνείου ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Μαΐου, μόνο μέσω των παράλληλων εισαγωγών εισήλθαν στη χώρα εμπορεύματα συνολικής αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων:
«Πρόκειται κυρίως για αυτοκίνητα, εργαλειομηχανές, εξοπλισμό, γραμμές επεξεργασίας, αλλά υπάρχουν και εμπορεύματα ελαφριάς βιομηχανίας».

Οι κρίσιμες εισαγωγές ημιαγωγών

Σύμφωνα με την έρευνα του Silverado Policy Accelerator γράφει ότι πολλές πτυχές συνδυάστηκαν για να ξαναλειτουργήσουν οι εισαγωγές: εκτός από τις παράλληλες εισαγωγές, η δημιουργία νέων προμηθευτών και διαδρομών εφοδιαστικής, η εφαρμογή νέων μηχανισμών πληρωμών και η αύξηση των συναλλαγών σε νομίσματα όπως το γιουάν.
Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ημιαγωγοί και τα μικροτσίπ συνέχισαν να εισέρχονται στη Ρωσία και εξακολουθούν να εισέρχονται ακόμη και σήμερα - αν και σε σημαντικά μικρότερο όγκο από ό,τι πριν από το 2022 αλλά τόσο ώστε να μην στερηθεί η πολεμική μηχανή της Μόσχας τα απαραιτητα υλικά.
Russia survived the year of sanctions, investing like never before
Πώς συνεχίστηκαν οι εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων

Ωστόσο, η προσοχή της Δύσης επικεντρώνεται κυρίως σε αυτό, δεδομένου ότι τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούνται επίσης στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Επιπλέον, εξαρτάται από αυτά τα εξαρτήματα, διότι όλες οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ανεξάρτητη παραγωγή για αυτά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 απέτυχαν, όπως εξήγησε τον Δεκέμβριο το Βασιλικό Ινστιτούτο Μελετών Άμυνας και Ασφάλειας των Ηνωμένων Υπηρεσιών (RUSI).
Όπως έδειξε το RUSI τον Αύγουστο και όπως έχουν δείξει διάφορες άλλες μελέτες - για παράδειγμα από τη βρετανική Conflict Armament Research (CAR) -, η ρωσική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκατοντάδες δυτικά και ασιατικά προϊόντα μικροηλεκτρονικής, πολλά από τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων από το 2014.
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία φαίνεται να έχει αποθηκεύσει σκόπιμα βασικά εξαρτήματα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Και σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Ρωσία εισήγαγε ήδη ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους, με τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από δυτικές εταιρείες.

Το μερίδιο της Κϊνας και τα εξαρτήματα

Δεν είναι μόνο η γεωγραφία των διαδρομών αυτού του ειδικού εμπορίου που είναι εντυπωσιακή, καθώς η Κίνα έχει επιτύχει μερίδιο αγοράς 80% στη Ρωσία εις βάρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Reuters σε συνεργασία με το RUSI.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση αυτών των εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας είναι επίσης αξιοσημείωτες.
Από τη μία πλευρά, εισάγονται με τον κανονικό τρόπο, κάτι που κρύβεται μόνο από το γεγονός ότι τα ρωσικά τελωνεία δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία από τον Απρίλιο: 15.000 συναλλαγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων των AMD, Analog Devices, Infineon, Intel και Texas Instruments έχουν ωστόσο ανακατασκευαστεί, σύμφωνα με το Reuters.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τον οπλισμό αφαιρούνται επίσης από καθημερινές συσκευές, όπως πλυντήρια πιάτων ή ψυγεία.
Who Would Win a Battle Between the Nordics and Russia? | by Erik Engheim |  Feb, 2023 | Medium
O «κανιβαλισμός» και τα ανταλλακτικά

Δεν είναι μόνο ο τομέας των όπλων που εξαρτάται από αυτό. '
Οι αεροπορικές εταιρείες ζουν επίσης όλο και περισσότερο από αυτόν τον λεγόμενο «κανιβαλισμό» .
Η Aeroflot, δήλωσε πρόσφατα ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αρκετά ανταλλακτικά από το εξωτερικό - αν και με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και σε υψηλότερες τιμές.
Η κυβέρνηση επέτρεψε τώρα τον Δεκέμβριο ότι οι εγχώριες εταιρείες μπορούν να αποσυναρμολογήσουν ορισμένα από τα δυτικά μοντέλα αεροσκαφών τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως αποθήκες ανταλλακτικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Νovi Izvestia, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη θέσει εκτός λειτουργίας το 15 έως 30% των δυτικών μοντέλων τους με στόχο τη απόκτηση ηαναταλλακτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης