Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πάγος έσπασε – Ο καταστροφικός σεισμός φέρνει κοντά Σαουδική Αραβία και Συρία, ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή

Ο πάγος έσπασε – Ο καταστροφικός σεισμός φέρνει κοντά Σαουδική Αραβία και Συρία, ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή
Η ανθρωπιστική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας σε μέρη της Συρίας, που ελέγχονται από τον Assad, φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες
Σχετικά Άρθρα
Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, ένα αεροσκάφος με βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία προσγειώθηκε στο σεισμόπληκτο Χαλέπι της Συρίας, στην πρώτη αναφερόμενη άφιξη από το βασίλειο σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 11ετούς πολέμου της χώρας.
Το αεροπλάνο που αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο King Khalid, μετέφερε 35 τόνους και 322 κιλά ιατρικών προμηθειών, και τροφίμων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA).
Αντιπροσωπεία της Ερυθράς Ημισελήνου της Σαουδικής Αραβίας συνόδευσε τη βοήθεια.
Η βοήθεια φέρεται να παραδόθηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz και του πρίγκιπα Mohammed bin Salman.
«Οι οδηγίες που μας δόθηκαν από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι να βοηθήσουμε τον αδελφό Συριακό λαό που επλήγη από τον σεισμό σε ολόκληρη τη Συρία», είπε ένα μέλος της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη συριακή κρατική τηλεόραση.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο αξιωματούχος, ο οποίος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ανέφερε πως το αεροπλάνο ήταν το πρώτο από τα πολλά που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες.
Ένα δεύτερο αεροπλάνο παροχής βοήθειας, που μετέφερε άλλους 35 τόνους ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και καταφυγίων, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον τουρκοσυριακό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχει ξεπεράσει τους 41.000, περισσότεροι από 5.714 από αυτούς στη Συρία.
Η πόλη του Χαλεπίου επλήγη σοβαρά από τη φυσική καταστροφή, η οποία εκτόπισε χιλιάδες οικογένειες.
Πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, η Σαουδική Αραβία είχε στείλει βοήθεια μόνο σε τμήματα που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη Συρία.
Στις 13 Φεβρουαρίου, μια συνοδεία 12 φορτηγών έφτασε στην κατεστραμμένη πόλη Τζαντάρις βόρεια του Χαλεπίου, σύμφωνα με την κρατική Al-Arabiya Al-Hadath της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σαουδική Αραβία ήταν από τις πρώτες αραβικές χώρες που διέκοψε τις σχέσεις της με τη Συρία και εξέφρασε την υποστήριξή της στην εξέγερση του 2011.

Στήριξη στην αντιπολίτευση


Αργότερα, το Βασίλειο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση και τον οπλισμό των Σύρων ανταρτών.
Ωστόσο, μια πρόσφατη αναφορά της συριακής εφημερίδας Al-Watan αποκάλυψε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πλέον μία από τις πολλές χώρες που ηγούνται των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Συρία.
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεΐχης Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Bashar al Assad.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης τον Ιανουάριο, ο Abdullah bin Zayed συζήτησε τη διαδικασία προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας-Συρίας με τον Άσαντ, σύμφωνα με το Al-Watan.
Μετά την επίσκεψη, έστειλε μήνυμα στον Σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud.
Η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία που προέκυψε από τον καταστροφικό σεισμό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να επιταχύνει τα σχέδιά της για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό.
Η Τυνησία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη χώρα ως απάντηση στην καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης