Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο φως το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή για το Qatargate - Οι αρχές σε αναζήτηση «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ»

Στο φως το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή για το Qatargate - Οι αρχές σε αναζήτηση «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ»
Το συνολικό ποσό, που έχουν ανακτήσει οι Αρχές, υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα
Σχετικά Άρθρα
Το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή αποκαλύπτει το Politico εστιάζοντας στο γεγονός ότι αν και σε αυτό υπάρχει αναφορά σε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ», οι βελγικές Αρχές έχουν ανακτήσει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ.
Στο έγγραφο περιγράφονται όλες οι ενέργειες της Καϊλή, τα τηλεφωνήματα της στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, Pier Antonio Panzeri, αλλά και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Francesco Giorgi, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2022. Επίσης γίνεται αναφορά σε «δεύτερο» διαμέρισμα που είχε αγοράσει η Καϊλή και το οποίο αποπλήρωνε με τη βοήθεια του Giorgi.
Η Εύα Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.
Politico_5.JPG
Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Από το ποσό αυτό, 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται επίσης σε περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Panzeri.
Ωστόσο, το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών αυτών που εμπλέκονται στο Qatargate.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.
Τέλος, πάρα του περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της πλευράς Καϊλή, στο ένταλμα αναφέρεται σαφώς: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Panzeri και Καϊλή, ο Giorgi

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, «ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του Panzeri». Αυτός που συμμετείχε επίσης ήταν ο βοηθός του Panzeri, Francesco Giorgi.
Το ένταλμα παρουσιάζει τον Giorgi ως τον ενδιάμεσο κρίκο που συνέδεε τον Panzeri με την Καϊλή.
«Η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Panzeri στον σύζυγο της κατηγορούμενης», προσθέτει, αναφερόμενος στην Καϊλή.
Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Panzeri απευθυνόταν στον Giorgi όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Panzeri ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα - «την Ολλανδή».
«Ο Panzeri επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια». Ο Panzeri μετέφερε την ενόχλησή του στον Giorgi: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής στον σύντροφο της Καϊλή, σύμφωνα με το έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης