Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν από που προερχόταν η σφαίρα, πώς έφθασε στην Ιαπωνία και σε ποιον ανήκε, επειδή η επιφάνειά της ήταν πολύ φθαρμένη και δεν υπήρχαν ίχνη προέλευσης
Όπως επιβεβαίωσε ο Χιρογιούκι Γιάγκι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακτών και Ποταμών της περιφέρειας Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας στους New York Times, η μυστηριώδης μπάλα που εμφανίστηκε στην ακτή Ένσου κοντά στην πόλη Χαμαμάτσου δεν ήταν τίποτε άλλο από μια σημαδούρα πρόσδεσης πλοίων που παρασύρθηκε από τα νερό, άλλη μια υπενθύμιση των σκουπιδιών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς της γης. «Η σφαίρα θα καταλήξει ως απόβλητο», είπε ο αξιωματούχος. Το έχει αναλάβει μια τοπική εταιρεία.
Το σενάριο να ήταν επιστημονική σημαδούρα απορρίφθηκε, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες είναι μικρότερου μεγέθους και βαμμένες όλες στο ίδιο χρώμα.
Όταν εντοπίστηκε η μπάλα, ένα από τα πρώτα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι Αρχές στην Ιαπωνία ήταν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για εκρηκτική συσκευή. Γιι’ αυτό το λόγο αναλύθηκε το εσωτερικό της με τη βοήθεια τεχνολογίας ακτίνων Χ και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.
Ο Ούβε Σεντ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripp του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο δήλωσε μετά τον ντόρο και βάσει εκτιμήσεων από τις φωτογραφίες της σφαίρας, που επιβεβαίωσαν τελικά οι ιαπωνικές Αρχές, ότι το μυστηριώδες αντικείμενο δεν ήταν παρά μια «συνηθισμένη σημαδούρα», κατασκευασμένη από χάλυβα, του είδους που επιπλέει στην επιφάνεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγκυροβόληση πλοίων στα ανοικτά ή σε λιμάνια.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν από που προερχόταν η σφαίρα, πώς έφθασε στην Ιαπωνία και σε ποιον ανήκε, επειδή η επιφάνειά της ήταν πολύ φθαρμένη και δεν υπήρχαν ίχνη προέλευσης. Ο Σιγκέρου Φουτζιέντα, ειδικός σε θαλάσσια απορρίμματα στο Πανεπιστήμιο της Καγκοσίμια στη νότια Ιαπωνία, επεσήμανε, πάντως, ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοχύλια στην επιφάνειά του αντικειμένου, υποδηλώνει ότι δεν προήλθε από πολύ μακριά.
Ο Σεντ εξέφρασε την έκπληξή του για την ταραχή που προκλήθηκε από την ανακάλυψη της σημαδούρας, αφού πρόκειται για κάτι κοινό στα ιαπωνικά νερά. Κατά τη γνώμη του, οι διαφορετικές θεωρίες για την προέλευση της σφαίρας οφείλονται στην άγνοια και στο κλίμα που προκλήθηκε από την κρίση των «άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων» φερόμενης κινεζικής προέλευσης, που έγινε πρωτοσέλιδο πριν από μέρες, μετά την κατάρριψή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ίσως όλοι είναι κάπως παρανοϊκοί με τα μπαλόνια », είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών