Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Στο 5,6% η ανάπτυξη το 2022 - Το α' 3μηνο του 2023 οι επιπτώσεις από τους φονικούς σεισμούς

Τουρκία - Στο 5,6% η ανάπτυξη το 2022 - Το α' 3μηνο του 2023 οι επιπτώσεις από τους φονικούς σεισμούς
Η τουρκική οικονομία αναμένεται να δεχθεί πλήγμα το α' τρίμηνο του 2023 μετά τους φονικούς σεισμούς που προκάλεσαν και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Στο 5,6% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, το 2022. Η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι ισχυρή αλλά κάπως ασθενέστερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης.
Καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, η τουρκική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη και το δ' τρίμηνο του 2022, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά 0,9% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ταλαντευόμενο από συρρίκνωση 0,1% το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Turkstat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (28/2/2023).
Σε ετήσια βάση, η τουρκική οικονομία επεκτάθηκε κατά 3,5% το τέταρτο τρίμηνο, λιγότερο από την αναθεωρημένη αύξηση 4% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η Turkstat.
Η ανάπτυξη το δ' τρίμηνο προήλθε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία επεκτάθηκε κατά 16,1% σε ετήσια βάση. Η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 9%, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η τουρκική οικονομία αναμένεται να δεχθεί πλήγμα το α' τρίμηνο του 2023 μετά τους φονικούς σεισμούς που προκάλεσαν και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τουρκική κεντρική τράπεζα -η οποία μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 8,5% από 9% στις 23 Φεβρουαρίου- προειδοποίησε ότι ο σεισμός αναμένεται να πλήξει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά ότι δεν θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης