Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σημάδι που δείχνει ύφεση τον Ιούνιο 2023 για την αμερικανική οικονομία

Το σημάδι που δείχνει ύφεση τον Ιούνιο 2023 για την αμερικανική οικονομία
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 3μηνων και 30ετών, είναι τυπικά το πρώτο τμήμα της καμπύλης που γίνεται πιο απότομο πριν από μια ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Τουλάχιστον ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση ήδη από τον Ιούνιο.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 3μηνων και 30ετών - τυπικά το πρώτο τμήμα της καμπύλης που γίνεται πιο απότομο πριν από μια ύφεση - συνεχίζει να διευρύνεται.
Αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, διότι οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων προηγούνται της ύφεσης, αλλά η εκ νέου απότομη κλίση είναι αυτή που σηματοδοτεί ότι η ύφεση θα χτυπήσει νωρίτερα παρά αργότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε ύφεση ήδη από τον προσεχή Ιούνιο

Ιστορικά είναι η καμπύλη αποδόσεων 3m30y που έχει αρχίσει να γίνεται πιο απότομη πριν από την ύφεση, αρχίζοντας να αυξάνεται περίπου πέντε μήνες πριν από την έναρξή της.
Ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που θα τοποθετούσε την έναρξη της ύφεσης ήδη από τον Ιούνιο.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 3μηνου και 30ετούς διάρκειας είναι περίπου μείον 84 μονάδες βάσης, έναντι του χαμηλού του Ιανουαρίου που ήταν μείον 115 μονάδες βάσης.
Αυτή τη φορά, η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι υποδηλώνει ότι η αγορά ομολόγων αρχίζει να υπολογίζει διαρθρωτικά υψηλό πληθωρισμό.
Η στενά παρακολουθούμενη καμπύλη 2s10s εξακολουθεί να αντιστρέφεται, σημειώνοντας πρόσφατα νέο χαμηλό.
Αλλά όπως δείχνει το διάγραμμα, η 2s10s μαζί με τα περισσότερα άλλα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων, αρχίζουν να γίνονται απότομες, μόνο λίγο πριν από την έναρξη της ύφεσης.
usa_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης