Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλωση του διαδικτύου» συνιστά η Νέα Στρατηγική των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο για να ελεγχθεί ο «υπέρτατος εχθρός», η Κίνα

«Άλωση του διαδικτύου» συνιστά η Νέα Στρατηγική των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο για να ελεγχθεί ο «υπέρτατος εχθρός», η Κίνα
Η Εθνική Στρατηγική για τον Κυβερνοχώρο του 2023, που κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου, λέει ότι η κομμουνιστική Κίνα και άλλα καθεστώτα προσπαθούν να εξάγουν τις δικές τους μορφές αυταρχισμού μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.
Η νέα στρατηγική κυβερνοασφάλειας της κυβέρνησης Biden στοχεύει το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας και άλλες αυταρχικές δυνάμεις για την ανατροπή της διεθνούς τάξης μέσω κακοήθους κυβερνοεπιχείρησης.
Η Εθνική Στρατηγική για τον Κυβερνοχώρο του 2023, που κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου, λέει ότι η κομμουνιστική Κίνα και άλλα καθεστώτα προσπαθούν να εξάγουν τις δικές τους μορφές αυταρχισμού μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.
«Οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλων αυταρχικών κρατών με ρεβιζιονιστικές προθέσεις χρησιμοποιούν επιθετικά προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο για να επιδιώξουν στόχους που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας και τους ευρέως αποδεκτούς διεθνείς κανόνες», αναφέρει η στρατηγική.
«Η απερίσκεπτη περιφρόνησή τους για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο απειλεί την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία των ΗΠΑ».

Ειδικότερα, η Κίνα απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κυριαρχεί στις αναδυόμενες τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για την παγκόσμια ανάπτυξη με σκοπό την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης, αναφέρει το έγγραφο.
«[Η Κίνα] παρουσιάζει τώρα την ευρύτερη, πιο ενεργή και πιο επίμονη απειλή τόσο για τα δίκτυα του κυβερνητικού όσο και του ιδιωτικού τομέα και είναι η μόνη χώρα που έχει την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το κάνει».
«Έχοντας αξιοποιήσει με επιτυχία το Διαδίκτυο ως τη ραχοκοκαλιά του κράτους επιτήρησης και των δυνατοτήτων επιρροής της, [η Κίνα] εξάγει το όραμά της για ψηφιακό αυταρχισμό, προσπαθώντας να διαμορφώσει το παγκόσμιο Διαδίκτυο στην εικόνα του και θέτοντας σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρα από τα σύνορά της».

Προσέγγιση του συνόλου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κίνας

Δεδομένης της απειλής που αποτελούν οι αυταρχικές δυνάμεις όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), η στρατηγική περιγράφει μια επιθετική στάση που επιδιώκει να λάβει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμφερόντων τους από ξένες παρεμβάσεις.
Αυτή η νέα στάση, σύμφωνα με τη στρατηγική, θα ενσωματώσει τον κυβερνοχώρο, τις διπλωματικές, τις στρατιωτικές, τις μυστικές υπηρεσίες, την επιβολή του νόμου και άλλες δυνατότητες για τη στόχευση παραγόντων απειλών και την απομάκρυνσή τους από το παιχνίδι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα εθνικής ισχύος για να διαταράξουν και να διαλύσουν τους παράγοντες απειλών των οποίων οι πράξεις απειλούν τα συμφέροντά μας», αναφέρει η στρατηγική.
«Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να ενσωματώσουν διπλωματικές, πληροφορίες, στρατιωτικές (τόσο κινητικές όσο και κυβερνο), οικονομικές, πληροφορίες και δυνατότητες επιβολής του νόμου».
Μια τέτοια ενσωμάτωση θα φέρει τη στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μοιάζει περισσότερο με την προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας που εφαρμόζεται από την Κίνα και άλλες δυνάμεις.

Σκοπός εκτεταμένου και ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου

Ο σκοπός ενός τέτοιου εκτεταμένου και ολοκληρωμένου συστήματος, λέει το έγγραφο, είναι να διασφαλίσει ότι οι κακοήθεις παράγοντες είναι «ανίκανοι να οργανώσουν βιώσιμες εκστρατείες που υποστηρίζουν τον κυβερνοχώρο που θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ομοίως, η στρατηγική επιδιώκει να επεκτείνει τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης ενός πιο διεκδικητικού ρόλου στην κατεύθυνση της αγοράς, ομοσπονδιοποιώντας ορισμένες δαπάνες και αυξάνοντας τους κανονισμούς ασφαλείας και τους νόμους περί ευθύνης.
Η προσέγγιση θα επικεντρωθεί στη «μετακίνηση του βάρους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μακριά από άτομα, μικρές επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις», αναφέρει η στρατηγική, καθώς οι δυνάμεις της αγοράς είναι «ανεπαρκείς» για να επιβάλλουν το απαραίτητο κόστος σε οντότητες που εισάγουν ευάλωτα προϊόντα στο ψηφιακό οικοσύστημα.

«Θεμελιώδεις Αλλαγές» στο Ψηφιακό Οικοσύστημα

Κάνοντας το ψηφιακό οικοσύστημα πιο «υπερασπίσιμο», «ανθεκτικό» και «ευθυγραμμισμένο με τις αξίες», αναφέρει η στρατηγική, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υπερασπιστούν καλύτερα τον εαυτό τους και τους εταίρους τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο αυταρχικό μοντέλο τεχνολογικής διακυβέρνησης που προσφέρουν τα καθεστώτα όπως το ΚΚΚ.
Για τον σκοπό αυτό, η στρατηγική σχεδιάστηκε σκόπιμα ως μια εξέλιξη του πλαισίου στον κυβερνοχώρο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τη στρατηγική της κυβέρνησης Trump το 2018 και «συνεχίζει τη δυναμική σε πολλές από τις προτεραιότητές της, συμπεριλαμβανομένης της συνεργατικής υπεράσπισης του ψηφιακού οικοσυστήματος».

Ως εκ τούτου, η στρατηγική επιδιώκει να λάβει μια πιο επιθετική στάση έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο κατά της εθνικής ασφάλειας και πλέον θα ταξινομεί τις επιθέσεις ransomware ως απειλές εθνικής ασφάλειας σε αντίθεση με τις απλές εγκληματικές προκλήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για ένα μεγαλύτερο φάσμα απαντήσεων σε τέτοιες απειλές, όπως μέσω συντονισμού με διεθνείς εταίρους.
Η στρατηγική θα επιφέρει επίσης θεμελιώδεις αλλαγές στις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας για τεχνολογίες και συστήματα που χρησιμοποιούνται από ζωτικούς τομείς όπως οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αεροπορία, οι σιδηρόδρομοι και τα συστήματα ύδρευσης.

Επιπλέον, αξιοποιώντας διεθνείς συνασπισμούς και συνεργασίες μεταξύ ομοϊδεατών εθνών και συνεργαζόμενοι με συμμάχους σε κοινά πρότυπα ασφάλειας, αξιοπιστίας και ιδιωτικότητας, λέει η στρατηγική, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ΚΚΚ και άλλους κακοήθεις παράγοντες ενώ προάγουν μια πιο ελεύθερη τεχνόσφαιρα .
«Πρέπει να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην υποκείμενη δυναμική του ψηφιακού οικοσυστήματος, μεταφέροντας το πλεονέκτημα στους υπερασπιστές του και απογοητεύοντας διαρκώς τις δυνάμεις που θα το απειλούσαν», αναφέρει η στρατηγική.
«Οι άνθρωποι και η τεχνολογία συνδέονται όλο και περισσότερο, επιτρέποντας περαιτέρω το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο, της ανθρωπότητας» και στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε ασφυκτικό έλεγχο όλης της ανθρώπινης ψηφιακής δραστηριότητας. 
Της σύγχρονης ζωής δηλαδή!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης