Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinder (οικονομολόγος Princeton): Δεν βλέπω να φτάνει στο 6% το βασικό επιτόκιο της Fed, αλλά το χρήμα θα γίνει ακριβότερο

Blinder (οικονομολόγος Princeton): Δεν βλέπω να φτάνει στο 6% το βασικό επιτόκιο της Fed, αλλά το χρήμα θα γίνει ακριβότερο
Ο Alan Blinder διετέλεσε τη δεκαετία του 1990 αντιπρόεδρος της Fed και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου επισημαίνει ότι πλέον δεν είναι τόσο αισιόδοξος για τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση
Ο «σοφός» Alan Blinder ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές φέτος που εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να σχεδιάσει μια ήπια εκτόνωση, τιθασεύοντας τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Τώρα ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Princeton λέει στο podcast What Goes Up ότι έχει μετριάσει λίγο αυτή την αισιοδοξία, κυρίως λόγω μιας αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρεί στην εποχική προσαρμογή των στοιχείων γιο τον πληθωρισμό.
Ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών μετριάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, δεν υποχώρησε τόσο γρήγορα όσο έδειχναν προηγουμένως οι προβλέψεις.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να περιμένουμε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Blinder, ο οποίος διετέλεσε τη δεκαετία του 1990 αντιπρόεδρος της Fed και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου.
Παρόλα αυτά, δεν βλέπει την κεντρική τράπεζα να αυξάνει στο 6%, όπως προβλέπουν ορισμένοι στην αγορά εκτός εάν έχουμε νέους παράγοντες που παρεμποδίσουν διαρθρωτικά την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων όπως καταγράφεται σήμερα.
Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το επιτόκιο για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 4,5%-4,75%.
Τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν επιτόκιο 5%-5,25% ως την πιθανή κορυφή της ανόδου.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 2022.
Οι κινήσεις ακολουθούν εβδομάδες… αδυσώπητων στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, ασκώντας πίεση στην Federal Reserve να εντείνει τις προσπάθειες για να φρενάρει την ανάπτυξη αυξάνοντας τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης