Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει το Bakhmut, είναι κόλαση λένε οι Ουκρανοί που λιποτακτούν στην Kremennaya – Ρωσική super-βόμβα 1500 κιλών

Πέφτει το Bakhmut, είναι κόλαση λένε οι Ουκρανοί που λιποτακτούν στην Kremennaya – Ρωσική super-βόμβα 1500 κιλών
Από τα 1580 χιλιόμετρα πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία, στα 700 χιλιόμετρα μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και Ουκρανικών στρατευμάτων
(upd 6) Ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μεγάλα τμήματα του Donetsk και Luhansk, ειδικά στο Bakhmut όπου είναι θέμα λίγου χρόνου η τελική πτώση της πόλης…αφού το βόρειο και ανατολικό τμήμα του Bakhmut το έχουν καταλάβει Wagner που ιδιωτική στρατιωτική εταιρία. 
Η ρωσική επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει, κατέλαβαν το Soledar, ήδη είναι πολύ κοντά στο να καταλάβουν το Bakhmut ενώ και το Ugledar δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους προς Kupyansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Miner, Marinka και Vuhledar ή Ugledar.

Από την νέα ρωσική προέλαση τα νέα στοιχεία είναι τα εξής

1)Από τα 1580 χιλιόμετρα πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία, στα 700 χιλιόμετρα μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και Ουκρανικών στρατευμάτων

2)Η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων είναι εμφανής σε όλο το μέτωπο… ωστόσο σε κάποιες περιοχές είναι βραδεία και αυτό αιτιολογείται ότι οι Ουκρανοί από το 2014 έως το 2021 σε πολλές περιοχές δυτικά των περιοχών Donetsk και Luhansk έχουν κατασκευάσει πολλά αμυντικά έργα…

3)Οι εικασίες για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων και των Ουκρανικών στρατευμάτων είναι πολλές.
Η αναξιοπιστία των αναφορών των Ουκρανών είναι δεδομένη, οι Ουκρανοί αναφέρουν 150.000 ρώσους νεκρούς ή τραυματίες.
Ωστόσο με βάση επίσημες καταγραφές με αναφορά ονομάτων οι ρώσοι έχουν χάσει 16.071 στρατιώτες.
Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι στρατιώτες των Wagner και οι στρατιώτες των δημοκρατιών Donetsk και Luhansk.

4)O Ουκρανικός στρατός αντιστέκεται ωστόσο έχει ελλείψεις οπλικών συστημάτων παρ΄ ότι εφοδιάζονται συνεχώς με όπλα από την Δύση…

5)Ο βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να καταλάβουν όλο το Luhansk ήδη ελέγχουν το 80% και όλο το Donetsk ήδη ελέγχουν το 59% των εδαφών.

6)Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία μια νέα ισχυρή κατευθυνόμενη βόμβα βάρους 1,5 τόνων, σχεδιασμένη να πλήττει στόχους υψηλής προστασίας σε απόσταση έως και 40 χλμ. χάρη στα 1.010 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης, αναφέρει ο ιστότοπος Defence Express, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Αυτή είναι η βόμβα ολίσθησης PAB-1500B, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία το 2019. 
Η βόμβα χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην περιοχή Chernihiv στη βόρεια Ουκρανία.
Δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο στόχος.
Με μήκος 5,05 μέτρα με διάμετρο 40 εκατοστά, η βόμβα μπορεί να πέσει από υψόμετρο έως και 15 χλμ.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ουκρανών κοντά στο Druzhkovka με πυραύλους υψηλής ακρίβειας.
Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8 και κατέστρεψε διοικητήριο των Azov στην περιφέρεια Zaporozhye.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Kupyansk.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Debrova αλλά και στην Marinka καθώς και στο Ugledar.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατέρριψαν 12 πυραύλους HIMARS.
Συνολικά τις τελευταίες 24 ώρες οι Ρώσοι σκότωσαν πάνω από 210 Ουκρανούς στρατιώτες στο Donetsk.

Ήττα για τους Ουκρανούς η απώλεια του Bakhmut

Οι μάχες διεξάγονται στους δρόμους του Bakhmut, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι πολίτες βρίσκονται κρυμμένοι καθώς μαίνεται η ρωσική προέλαση με στόχο την πλήρη κατάληψη.
Ο αντιδήμαρχος της πόλης Bakhmut Oleksandr Marchenko ανέφερε ότι μαίνονται μάχες δρόμο με δρόμο.
Οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ανέφεραν ότι η Ουκρανία καταστρέφει στρατηγικές γέφυρες κοντά στην πόλη.
Κατά τους βρετανούς «οι τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού και της ομάδας Wagner έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στα βόρεια προάστια της πόλης Bakhmut» και ότι «τις τελευταίες 36 ώρες έχουν καταστραφεί δύο σημαντικές γέφυρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ζωτικής σημασίας γέφυρας που συνδέει την πόλη με την τελευταία σημαντική οδό ανεφοδιασμού από το Bakhmut στο Chasiv Yar».
Σύμφωνα με το ISW, τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν «να πραγματοποιήσουν περιορισμένη και ελεγχόμενη απόσυρση από ιδιαίτερα δύσκολα τμήματα του ανατολικού Bakhmut».
Η πόλη Bakhmut είναι βασικός στόχος της νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η πτώση του Bakhmut δεν απέχει πολύ αναφέρουν οι Βρετανοί.
Η κατάληψη του Bakhmut όχι μόνο θα έδινε στους Ρώσους μια νίκη στο πεδίο της μάχης, αλλά θα μπορούσε να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν να καταλάβουν άλλα ουκρανικά οχυρά στην ανατολική περιοχή του Donetsk.

Αναπληρωτής Ουκρανός διοικητής, κάθε ώρα στο Bakhmut είναι σαν κόλαση

«Κάθε ώρα στο Bakhmut είναι σαν κόλαση», υποστήριξε ο αναπληρωτής διοικητής της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς Volodymyr Nazarenko, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πρώτη γραμμή της πόλης έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες από τα ουκρανικά στρατεύματα, παρά τις έντονες και συνεχείς επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
«Οι ρώσοι είχαν επιτυχίες στα βόρεια, βορειοδυτικά του Bakhmut. Κοντά στο χωριό Ivanivske, νοτιοδυτικά του Bakhmut, «ο δρόμος Kostiantynivka-Bakhmut βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Παραδοχή Zelensky: Δίνουμε οδυνηρή μάχη στο Donbass

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπογράμμισε απόψε ότι ο στρατός της χώρας του δίνει μια «οδυνηρή και δύσκολη» μάχη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Donbass, όπου βρίσκεται η πόλη Bakhmut, γύρω από την οποία διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.
«Θα ήθελα να τιμήσω ιδιαιτέρως την ανδρεία, τη δύναμη και την αντίσταση των στρατιωτών που μάχονται στο Donbass», είπε ο Zelensky στο καθημερινό διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι η μάχη αυτή «είναι μια από τις δυσκολότερες».
Το Bakhmut έχει μετατραπεί στο σύμβολο του πολέμου για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής του Donbass, μιας λεκάνης που αποτελείται από τις επαρχίες Luhansk και Donetsk.
Η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτησή της, μολονότι δεν την ελέγχει πλήρως.
Ο Zelensky ευχαρίστησε επίσης τους Ουκρανούς στρατιώτες που «απέκρουσαν τις επιθέσεις, κατέστρεψαν τον κατακτητή, αποδυνάμωσαν τις θέσεις και την επιμελητεία του εχθρού και προστάτευσαν τα σύνορα και τις πόλεις μας».

Wagner - Οι Ουκρανοί επιστρέφουν στα σπίτια τους σε φέρετρα

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram από τον Yevgeny Prigozhin, ιδρυτή του ομίλου Wagner δείχνει στρατιώτες Wagner να κλείνουν μερικά φέρετρα με Ουκρανούς στρατιώτες: «Στέλνουμε στο σπίτι άλλο ένα φορτίο στρατιωτών του ουκρανικού στρατού.
Πολέμησαν γενναία και πέθαναν.
Γι' αυτό θα τους πάμε πίσω στην πατρίδα τους», υποστήριξε ο Prigozhin.
Στο βίντεο, φαίνονται τα πτώματα των στρατιωτών φορτωμένα σε ένα φορτηγό το οποίο, αφού γεμίσει, φεύγει για την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες λιποτακτούν

Ομάδα Ουκρανών στρατιωτών λιποτάκτησαν και κρύβονται κοντά στην Kremennaya
Σύμφωνα με τον απόστρατο Αντισυνταγματάρχη της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Luhansk Andrey Marochko, ο «ξεχωριστός τρόπος ζωής» της ομάδας υποδηλώνει «ότι πρόκειται για Ουκρανούς στρατιώτες που λιποτάκτησαν»
Η ομάδα αυτή στρατιωτών κρύβεται από τη διοίκηση νότια της πόλης Kremennaya.
«Νότια της Kremennaya, μεταξύ Hryhorovka και Belogorovka, βρέθηκε μια μικρή ομάδα Ουκρανών μαχητών, η οποία δεν διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις, εκτελεί μέτρα καμουφλάζ και εξοπλίζει επίσης ένα μέρος για διαμονή».
Στην πόλη Kremennaya που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ουκρανίας στο Luhansk, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

WSJ: Οι Ρώσοι νίκησαν την ελίτ του ουκρανικού στρατού στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες έχουν επικρατήσει στις μάχες με τις πιο εκπαιδευμένες μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Bakhmut, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ουκρανούς αξιωματικούς.
«Αξιωματικοί σε ορισμένες άλλες ταξιαρχίες υποστηρίζουν ότι πολλές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις καλύτερα εκπαιδευμένες, έχουν ηττηθεί κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή Bakhmut τους τελευταίους μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι οι ταξιαρχίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη διαφέρουν στο επίπεδο εκπαίδευσης και δεν μπορούν πάντα να αλληλεπιδρούν κανονικά μεταξύ τους.
Όπως είπε ένας από τους Ουκρανούς διοικητές στο δημοσίευμα, οι θέσεις του καταλήφθηκαν λόγω του γεγονότος ότι ένα κοντινό τάγμα, αποτελούμενο από κακώς εκπαιδευμένους εθελοντές, εγκατέλειψε την περιοχή τους χωρίς προειδοποίηση.

BBC: Πάνω από 16.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τον πρώτο χρόνο του πολέμου

Τουλάχιστον 16.071 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με το BBC Russia, το οποίο πραγματοποίησε ονομαστική καταμέτρηση των νεκρών μαζί με το Mediazona, ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, επισημαίνουν τα δύο μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των επαληθευμένων ρωσικών στρατιωτικών απωλειών έχει πλέον ξεπεράσει τον επίσημα επιβεβαιωμένο αριθμό των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εννεαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.
Πάνω από 15.000 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από το 1979 έως το 1989.
Το BBC και το Mediazone ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον 1.366 από αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν Ρώσοι στρατεύσιμοι.
Περίπου το 40% αυτών πέθαναν τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι ρώσοι καταλαμβάνουν το Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ένα επαρκές πλεονέκτημα θέσης στην κρίσιμη στρατηγικά πόλη του Bakhmut, αλλά δεν έχουν ακόμη αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια περιορισμένη επιβεβαιωμένη προέλαση στο Bakhmut.
Όπως ανέφερε το ISW στις 3 Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θέτουν όρους για μια ελεγχόμενη απόσυρση από ιδιαίτερα δύσκολα τμήματα του ανατολικού Bakhmut που καταλαμβάνουν οι ρωσικές δυνάμεις, αν και δεν είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί διοικητές έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν.
Οι Wagner έχουν σημειώσει κέρδη στο βορειοανατολικό και ανατολικό Bakhmut τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ουκρναική άμυνα κατέρρευσε.
Οι Wagner αποδείχθηκαν ίσως ο πιο αποτελεσματικός ιδιωτικός στρατός στον κόσμο αφού είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για μάχες πόλεων.
Οι Ρώσοι περικυκλώνουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut, αλλά η ουκρανική διοίκηση έδειξε ότι θα αποσυρθεί αντί να διακινδυνεύσει μια περικύκλωση.
Το ISW εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πολύ πιο πιθανό να αποσυρθούν παρά να περικυκλωθούν

Ο Shoigu (Ρώσος υπουργός άμυνας) στο νότιο Donetsk

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Shoigu Σόιγκου συναντήθηκε με τον Διοικητή της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) Συνταγματάρχη Muradov στη δυτική περιφέρεια του Donetsk, πιθανόν για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Ugledar και την πιθανότητα περαιτέρω επιθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δημοσίευσε ένα βίντεο στις 4 Μαρτίου που δείχνει τον Shoigu να επισκέπτεται τον Muradov σε Ωστόσο οι ρωσικές απώλειες γύρω από το Vuhledar ή Ugledar πιθανότατα έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στη φήμη του Muradov
Οι διοικητές της στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας αναφέρουν στον Gerasimov για επιχειρησιακά ζητήματα και η δημοσιευμένη ατομική επίσκεψη του Shoigu στο δυτικό Donetsk φαίνεται να υπονομεύει τον Gerasimov.

Προέλαση στο Svatove

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Svatove στις 4 Μαρτίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα εξασφάλισαν κέρδη βόρεια του Novovodyane (16 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove).
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις βορειοδυτικά του Svatove κοντά στο Kupyansk στο Vilshana (15 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στο Lyman Pershyi (12 χλμ ανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk.
Το ISW εκτίμησε ότι οι πλησιέστερες ρωσικές προελεύσεις βρίσκονται περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk,

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Kreminna στις 4 Μαρτίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Nevske (17 χλμ βόρεια της Kreminna), στην Kreminna και εντός 33 χλμ νότια της Kreminna κοντά σε Hryhorivka, Bilohorivka, Spirne και Vesele.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις προς την κατεύθυνση της Makiivka (22 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), Terny (17 χλμ δυτικά της Kreminna) και Yampolvika (17 χλμ δυτικά της Kreminna) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στο Chervonopopivka (6 χλμ βόρεια της Kreminna).
Ρωσικές μονάδες επίθεσης της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας κατέλαβαν ουκρανικά χαρακώματα σε δασική περιοχή κοντά στην Kreminna.

Ένας διοικητής του BARS-13 (Ρωσική Εφεδρεία Μάχης της Ρωσίας) δήλωσε στις 4 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις για να ανακτήσουν χαμένες θέσεις και να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από το Svatove και Belgorod.
Ο διοικητής του BARS-13 δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές «δύσκολα μπορούν να ονομαστούν πλήρης επίθεση» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αφού απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις κοντά στην Kreminna.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Avdiivka-Donetsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις στην ίδια την Avdiivka και γύρω από την Avdiivka κοντά στο Severne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Novokalynove (10 χλμ βόρεια της Avdiivka), Krasnohorivka (9 χλμ βόρεια της Avdiivka) και Kamianka (5 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka).

Kharkiv_Battle_Map_Draft_March_042023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_042023.png
4march2023_Ukraine_Bakhmut_Map-768x535.jpg

4march2023_Ukraine_map-768x543.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης