Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall ενόψει της ομιλίας Powell (Fed) στο Κογκρέσο των ΗΠΑ - Στο +0,07% o S&P 500, ο Nasdaq -0,11%

Μεικτά πρόσημα στη Wall ενόψει της ομιλίας Powell (Fed) στο Κογκρέσο των ΗΠΑ - Στο +0,07% o S&P 500, ο Nasdaq -0,11%
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street...
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, με τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell την προσεχή εβδομάδα, ο οποίος προβλέπεται να δώσει οδηγίες προς ναυτιλλομένους… - σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,12%, στις 33.431 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο +0,07%, στις 4.048 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση στο -0,11%, στις 11.675 μονάδες
φδσαφδσασφφσδα.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,97% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,90%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1% στα 80,46 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 1.854 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0671 δολ.

Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του διοικητή της Fed στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη για νέα στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίες, την πορεία του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στη σύσφιξη της πολιτικής της.
Τα ισχυρά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες για την αμερικανική οικονομία έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια της και να τα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, μικρά αλλά όχι αμελητέα περιθώρια ανόδου στη Wall Street βλέπει ο Michael Wilson της Morgan Stanley, οποίος αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές, λέγοντας ότι το ράλι μπορεί να έχει περιθώριο να διαρκέσει πριν αυξηθούν οι αντίξοες συνθήκες για τα κέρδη.
"Οι αγορές μετοχών επέζησαν από μια κρίσιμη δοκιμασία στήριξης την περασμένη εβδομάδα που υποδηλώνει ότι αυτό το ράλι της bear market δεν είναι έτοιμο να τελειώσει ακόμη", έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Wilson προέβλεψε σωστά το ξεπούλημα των μετοχών και την ανάκαμψη τον Οκτώβριο.
Σημείωσε ότι ο S&P 500 παρέμεινε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και θα μπορούσε να δει περαιτέρω άνοδο αν το δολάριο και τα επιτόκια συνεχίσουν να υποχωρούν μετά την πτώση της περασμένης Παρασκευής.
Αν και ο Wilson βλέπει την επόμενη αντίσταση για τον S&P 500 στις 4.150 μονάδες - περίπου 2,5% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής - τη θεωρεί ως βραχυπρόθεσμο άξονα.
Οι αγορές έχουν περαιτέρω πτώση μεσοπρόθεσμα, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ιδίως στο μέτωπο των κερδών, έγραψε.

Στα μάκρο, οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε εργοστάσια στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,6% τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 1,8%.
Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,2%.
Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτική αγαθά βούτηξαν 4,5%.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές


Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να σημειώνουν οριακά κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα σημάδια για την ανθεκτική ανάκαμψη και τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσαν άνοδο 0,48%, στις 15.653 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση -0,22%, στις 7.929 μονάδες.
Στις 7.373 μονάδες με άνοδο 0,34% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,45%, στις 27.949 μονάδες.
δ_3.JPG
Στα μάκρο, χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και παρέμειναν χαμηλότερες από ό,τι 12 μήνες νωρίτερα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, όπως έδειξαν τα στοιχεία τη Δευτέρα.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκαν 2,3% σε ετήσια βάση.
Αυτό υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 1,0% σε μηνιαία βάση και πτώση 1,8% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν έναν καλό δείκτη υποκατάστασης της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία έχει υποφέρει λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, που προκλήθηκε κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά διαχέεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης