Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θρυαλλίδα για μια νέα παγκόσμια τάξη - Τρεις οι πόλοι: Δύση - ΗΠΑ, Ρωσία - Κίνα και η Ινδία σε ρόλο κλειδί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θρυαλλίδα για μια νέα παγκόσμια τάξη - Τρεις οι πόλοι: Δύση - ΗΠΑ, Ρωσία - Κίνα και η Ινδία σε ρόλο κλειδί
Αν η Κίνα αισθανθεί πιεσμένη από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία και η συμμαχία της Δύσης ακολούθως της επιβάλει κυρώσεις, πρέπει να αναμένουμε μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σταδιακή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδηγούν στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα έχει τρεις πόλους.
Ο ένας πόλος θα είναι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο δεύτερος πόλος θα είναι η συμμαχία Ρωσίας - Κίνας και ο τρίτος η Ινδία ως ηγέτιδα του Παγκόσμιου Νότου.
Οι τρεις αυτοί πόλοι θα ισορροπούν ο ένας τον άλλον και θα δομήσουν καλύτερες ισορροπίες εντός τους, με τρόπο που θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή τάξη πιο σταθερή από η προηγούμενη μονοπολική και διπολική παγκόσμια τάξη των τελευταίων 70 χρόνων.

Η δυναμική δημιουργίας της τριπολικότητας


Οι διεθνείς σχέσεις οδεύουν προς μια τριπολικότητα ως αποτέλεσμα των δραματικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο χρόνο στην Ουκρανία και και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα.
Τις εξελίξεις οδηγούν οι ΗΠΑ που δίνουν προτεραιότητα στον περιορισμό της Ρωσίας, με απώτερο σκοπό να διευκολύνουν τον περιορισμό της Κίνας.
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ το οποίο στην Ουκρανία διεξάγει πόλεμο δι αντιπροσώπου, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με επιτυχία τη μονοπολική ηγεμονία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποσταθεροποιώντας παράλληλα το σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου, από το οποίο εξαρτάται η στρατηγική της Κίνας, παίρνοντας έτσι το πλεονέκτημα έναντι του Πεκίνου.
Η αμερικανική αυτή κίνηση οδήγησε στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping να επιχειρήσει μια προσέγγιση με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου στο Μπαλί, με την ελπίδα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν σε μια σειρά αμοιβαίων συμβιβασμών με στόχο την εγκαθίδρυση μιας «νέας κανονικότητας».
Ο σκοπός της Κίνας ήταν να καθυστερήσει το τέλος της παγκόσμιας διπολικής παγκόσμιας τάξης εντός της οποίας αυτές οι δύο υπερδυνάμεις άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στις διεθνείς σχέσεις αλλά στη συνέχεια αμφισβητήθηκαν από την άνοδο της Ινδίας εντός του 2021.

Η επιρροή που αλλάζει το παιχνίδι της Ινδίας

Η Ινδία με τη σειρά της κατέστη μια παγκόσμια σημαντική Μεγάλη Δύναμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως αποτέλεσμα της αριστοτεχνικής ισορροπίας που κράτησε ανάμεσα στην συμμαχία της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Νότου από κοινού υπό την ηγεσία των BRICS, των οποίων αποτελεί μέρος.
Ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στη Δύση και σε Ρωσία- Κίνα για την κατεύθυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης επέτρεψε στον υπόλοιπο Παγκόσμιο Νότο να συνταυτιστεί με την Ινδία, φέρνοντας έτσι μια επανάσταση στις διεθνείς σχέσεις και επιταχύνοντας την εμφάνιση της νέας τριπολυπολικότητας.
Η προαναφερθείσα αλληλουχία γεγονότων έκανε τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιδιώξουν εκ νέου μια συννενόηση, καθώς και οι δύο υπερδυνάμεις είχαν τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους να ανακτήσουν από κοινού τον έλεγχο αυτών των διαδικασιών, αλλά τελικά η απόπειρα προσέγγισης τους εκτροχιάστηκε απροσδόκητα από τα περιστατικά γύρω από το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Αμέσως μετά, το πάνω χέρι στη χάραξη πολιτικής πήραν οι πιο σκληροπυρηνικοί τερματίζοντας απότομα τις αρχικές συνομιλίες και βάζοντας τις δύο χώρες σε τροχιά έντονου ανταγωνισμού.

Οι Μεγάλοι Στρατηγικοί Επανυπολογισμοί της Κίνας

Παράλληλα με την προαναφερθείσα εξέλιξη, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια λεγόμενη «κούρσα υλικοτεχνικής υποστήριξης»/«πόλεμο φθοράς» με τη Ρωσία, υπονοώντας ότι θα διπλασιάσει τη στρατιωτική του υποστήριξη στο Κίεβο ακόμη και σε βάρος των ελάχιστων αναγκών εθνικής ασφάλειας των κρατών μελών του.
Εάν το δυτικό μπλοκ καταφέρει τελικά να προχωρήσει σε μια μεγάλη αντεπίθεση κατά μήκος των μετώπων της Ουκρανίας και ιδαίτερα σε βάρος της Κριμαίας, τότε ενδέχεται να υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο «βαλκανοποίησης» της Ρωσίας, εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Τόσο ο Πρόεδρος Putin και ο προκάτοχός του Medvedev προειδοποίησαν πρόσφατα για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο παραμένει απίθανο προς το παρόν, αλλά ακόμα δεν μπορεί να απορριφθεί, οδηγώντας την Κίνα να επανεκτιμήσει αυτό τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ειδικά επειδή συνδυάζεται με τη διαταραχή όλης της παγκόσμιας τάξης.
Η συγκεκριμένη προοπτική οδήγησε το Πεκίνο να εξετάσει σοβαρά την παροχή στρατωτικής βοήθειας προς το στρατηγικό της εταίρο προκειμένου να αντισταθμίσει αυτό το χειρότερο σενάριο, προκαλώντας έτσι απειλές κυρώσεων από τη Δύση.

Ο τριπολικός κόσμος

Αν η Κίνα αισθανθεί πιεσμένη από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία και η συμμαχία της Δύσης ακολούθως της επιβάλει κυρώσεις, θα πρέπει να αναμένουμε μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, στα πρότυπα της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, που οδήγησε στη ρήξη των σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας.
Την περασμένη εβδομάδα, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλες πηγές, έδειξε πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο αποκαλύπτοντας ότι οι χώρες της Δύσης συζητούν πράγματι πολυμερείς κυρώσεις κατά της Κίνας.
Εάν συμβούν αυτά – η Κίνα προσφέρει οπλικά συστήματα στη Ρωσία και στη συνέχεια γίνει στόχος κυρώσεων από τη Δύση, με τρόπο που θα προκαλέσει την «αποσύνδεσή» τους (είτε σταδιακή είτε στιγμιαία) - οι διεθνείς σχέσεις θα εισέλθουν σε μια περίοδο τριπολυπολικότητας που θα χαρακτηρίζεται από την εξέχουσα θέση και των τριών πόλων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, αλλά η επιρροή των οποίων, ωστόσο, δεν θα ήταν απόλυτη αφού θα κρατηθεί υπό έλεγχο σε κάποιο βαθμό από τις υπόλοιπες ανερχόμενες δυνάμεις
Ο τρεις αναμενόμενοι πόλοι θα είναι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,  η συμμαχία Ρωσίας - Κίνας και ο τρίτος η Ινδία ως ηγέτιδα του Παγκόσμιου Νότου που θα αποτελέσει κατά πάσα πιθαμότητα ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.
Μέσα στο κίνημα αυτό με επικεφαλής την Ινδία, αναμένεται να βρεθούν πολλές ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Βραζιλία, το Ιράν, η Νότια Αφρική και η Τουρκία, μεταξύ άλλων, παράλληλα με περιφερειακές ομάδες όπως η Αφρικανική Ένωση (AU), η ASEAN και η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
Οι τρεις αυτοί πόλοι αναμένεται να ισορροπήσουν ο ένας τον άλλον αλλά και να δομήσουν καλύτερες ισορροπίες εντός τους, με τρόπο που θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή τάξη πιο σταθερή από την προηγούμενη μονοπολική και διπολική παγκόσμια τάξη.
Ο ρόλος της Ινδίας θα είναι ο πιο σημαντικός από όλους, καθώς θα αποτελέσει τη δύναμη που θα διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ της Δύσης και της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας σε περίπτωση που η πιθανή ρήξη ανάμεσά τους φτάσει σε άκρα, κάτι που επί του παρόντος δεν μπορεί να αποκλειστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης