Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα δίχτυα hedge funds ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Khaled - Χάνει το «παλάτι του Λονδίνου», βάζοντας λάθος... ταμπέλα «Πωλείται»

Στα δίχτυα hedge funds ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Khaled - Χάνει το «παλάτι του Λονδίνου», βάζοντας λάθος... ταμπέλα «Πωλείται»
Ένας μεσίτης πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου δήλωσε ότι η δημόσια προσοχή που προέκυψε από την πώληση παραβίασε τον "πρώτο κανόνα" των υπερπολυτελών συναλλαγών
Όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Khaled bin Sultan al-Saud θέλησε να αποκτήσει ένα ιδιωτικό τζετ το 2016, οι Ελβετοί σύμβουλοί του συγκέντρωσαν έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που περιλάμβανε το κόσμημα της οικογενειακής του περιουσίας - μια έπαυλη 40 δωματίων που περιέγραψαν ως "παλάτι του Λονδίνου".
Αυτό το 205 ετών σπίτι στο Regent's Park, γνωστό και ως The Holme, διατίθεται τώρα προς πώληση έναντι 250 εκατ. λιρών, αφού μια εταιρεία που διαχειρίζεται το hedge fund Attestor του Λονδίνου διόρισε διαχειριστές για το ακίνητο μετά τη λήξη ενός δανείου που ήταν εξασφαλισμένο έναντι αυτού.
Η πώληση, η οποία θα είναι η ακριβότερη συμφωνία κατοικίας στο Λονδίνο που έχει καταγραφεί ποτέ, άνοιξε ένα σπάνιο παράθυρο στο συνήθως διακριτικό ανώτατο επίπεδο της βρετανικής αγοράς ακινήτων.
Φωτίζει επίσης τον επί δεκαετίες δεσμό αγάπης μεταξύ του σαουδαραβικού χρήματος και της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς και την οικονομική πίεση που ασκείται στα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας μετά την προσπάθεια του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman να περιορίσει τις σπάταλες κρατικές δαπάνες για τους πρίγκιπες και να περιθωριοποιήσει όσους δεν είναι πιο κοντά του.

Η λάθος... ταμπέλα "Πωλείται"

Ένας μεσίτης πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου δήλωσε ότι η δημόσια προσοχή που προέκυψε από την πώληση παραβίασε τον "πρώτο κανόνα" των υπερπολυτελών συναλλαγών.
"Υπάρχει πρακτικά μια πινακίδα "Πωλείται" μπροστά του - δεν είναι καλή αρχή", δήλωσε ο πράκτορας, προσθέτοντας ότι με μια τυπική συμφωνία αυτού του τύπου, "κανείς δεν ξέρει ότι έχει πωληθεί, κανείς δεν ξέρει ότι είναι διαθέσιμο, κανείς δεν ξέρει την τιμή".
Άτομο που γνωρίζει τα οικονομικά των Σαουδαράβων βασιλικών δήλωσε ότι οι πρίγκιπες που στο παρελθόν ξόδευαν σε κατοικίες στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν τώρα πιο σφιχτά οικονομικά στην πατρίδα τους και αυξανόμενο έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το The Holme, που περιγράφεται από τον πράκτορα ως "μίνι Παλάτι του Μπάκιγχαμ", βρίσκεται σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων και είναι μία από τις ελάχιστες κατοικίες εντός των ορίων του Regent's Park.
Ο πρίγκιπας Khaled ξόδεψε 43 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει μακροχρόνια μίσθωση της έπαυλης το 1991 μέσω της Quendon Limited που είναι εγγεγραμμένη στο Guernsey.

Η επίμαχη αγωγή

Μια αγωγή που ασκήθηκε από έναν δεύτερο δανειστή ρίχνει φως σε μια σειρά από συμφωνίες και δάνεια που εκτείνονται εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν στο να τεθεί το αρχοντικό προς πώληση.
Τα δικαστικά αρχεία αποκαλύπτουν πώς μεγάλες τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και hedge funds εξυπηρέτησαν τις οικονομικές ανάγκες του πρίγκιπα και εξομάλυναν την είσοδό του στην κορυφή της αγοράς κατοικίας του Λονδίνου.
Η υπόθεση έχει ασκηθεί από την Yuntian 10 Leasing Company, μια ιρλανδική θυγατρική της China Minsheng Bank που μίσθωσε στον πρίγκιπα Khaled το ιδιωτικό του τζετ μέσω μιας εταιρείας στις Βερμούδες.
Ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας, ο οποίος μεταβίβασε στην Quendon τα μετρητά για την αγορά του σπιτιού, διατήρησε το δικαίωμα πραγματικής ιδιοκτησίας στο The Holme, ώστε το ακίνητο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσπραξη των απλήρωτων μισθωμάτων του τζετ.
Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Quendon χρησιμοποιήθηκε για να "αποκρύψει" τη "συνεχιζόμενη οικονομική ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ακινήτου" του πρίγκιπα Khaled.
Ο πρίγκιπας "ανέφερε σε τρίτους... ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου... ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε όταν τον βόλευε ότι, ως αποτέλεσμα της παρεμβολής του εν λόγω υπεράκτιου καταπιστεύματος και της εταιρικής δομής, δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον στο ακίνητο", έγραψαν οι δικηγόροι της Yuntian.

Αυξάνονται οι έλεγχοι στις ιδιοκτησίες

Η χρήση εταιρειών του εξωτερικού για την κατοχή ακινήτων στο Λονδίνο έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι προκάλεσε κυρώσεις κατά των περιουσιακών στοιχείων πλούσιων Ρώσων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, έχουν ζητήσει αυστηρότερη δράση για να καταστεί η ιδιοκτησία πιο διαφανής.
Η κυβέρνηση έφερε μέτρα που απαιτούν από τις ξένες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώνουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
Στα δικαστικά έγγραφα, η Quendon αρνείται ότι ο ίδιος ο πρίγκιπας Khaled έχει συμφέροντα στο σπίτι ή ότι η Yuntian μπορεί να στοχεύσει το ακίνητο για να ανακτήσει τα χρέη της.
Είπε ότι η δικηγορική εταιρεία Linklaters συνέταξε υπόμνημα το 1991, στο οποίο διευκρινίζεται ότι τα χρήματα που έστειλε ο πρίγκιπας Khaled στην Quendon για την αγορά του σπιτιού ήταν "δώρο" και έδωσε συμβουλές για το πώς να αποκτήσει και να κρατήσει το σπίτι μέσω μιας "νόμιμης" και "φορολογικά αποδοτικής μεθόδου με την οποία ο πρίγκιπας Khaled και η οικογένειά του θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τη συνεχή χρήση και το όφελος του ακινήτου".
Το σπίτι ανήκε μέσω ενός καταπιστεύματος στο Guernsey που είχε συσταθεί από τον βραχίονα καταπιστευμάτων της Royal Bank of Canada στα νησιά της Μάγχης, ανέφερε η Quendon στις δικαστικές καταθέσεις.

Ο ρόλος του Khaled

Ο πρίγκιπας Khaled, σε ηλικία 73 ετών, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει το The Holme ως κατοικία του στο Λονδίνο, παραδέχθηκε η Quendon, και η εταιρεία έχει επίσης δανειστεί έναντι της αξίας του σπιτιού και έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει δάνεια προς τον πρίγκιπα και μέλη της οικογένειας.
Ορισμένα από τα δάνεια καλύπτονταν από προσωπική εγγύηση του πρίγκιπα.
Ο ίδιος εγγυήθηκε δύο δάνεια, συνολικού ύψους 68 εκατ. λιρών, που χορηγήθηκαν από την Standard Chartered στην Quendon από το 2016.
Η Quendon χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 13,9 εκατ. λιρών από τη Citibank, να πραγματοποιήσει επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρτοφυλακίου ύψους 36 εκατ. λιρών που διαχειριζόταν η Standard Chartered και να παράσχει ένα δάνειο ύψους 15 εκατ. λιρών στον πρίγκιπα Khaled.
Το 2017 σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στα οικονομικά των Σαουδαράβων βασιλικών, καθώς ο πρίγκιπας Mohammed έγινε de facto κυβερνήτης του βασιλείου και ξεκίνησε μια υποτιθέμενη καταστολή της διαφθοράς κατά μελών της βασιλικής οικογένειας, επιχειρηματιών, κρατικών αξιωματούχων και άλλων.
Η καταστολή οδήγησε στη σύλληψη περίπου 300 επιχειρηματιών, πρώην κρατικών αξιωματούχων, πριγκίπων και άλλων, αν και ο πρίγκιπας Khaled δεν ήταν ανάμεσά τους.
Ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι ανέκτησε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη, οι επικριτές είπαν ότι ήταν εν μέρει ένα παιχνίδι εξουσίας που αποσκοπούσε στον παραγκωνισμό μιας ελίτ με επιρροή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τον ανερχόμενο πρίγκιπα διάδοχο.

Άλλαξαν οι συνθήκες

Ωστόσο, "οι οικονομικές του συνθήκες άλλαξαν μαζικά" γύρω στο 2017, δήλωσε ο σύμβουλος.
Ο πρίγκιπας είχε από τότε πουλήσει δύο γιοτ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την πώληση των σκαφών, και μια κατοικία στο Παρίσι αξίας 87 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η Quendon έχει δανειστεί όλο και πιο πολύ έναντι του σπιτιού τα τελευταία χρόνια.
Αποπλήρωσε το δάνειο της Standard Chartered με ένα νέο δάνειο που εξασφαλίστηκε το 2019 από την Trinity Investments, μια ιρλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται η Attestor.
Ενώ το hedge fund είναι περισσότερο γνωστό για τα στοιχήματα στο χρέος προβληματικών εταιρειών - για παράδειγμα, αγοράζοντας ομόλογα της Wirecard με μεγάλες εκπτώσεις μετά την κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών - έχει επίσης επεκτείνει τη χρηματοδότηση σε επενδυτές ακινήτων που θα δυσκολεύονταν να δανειστούν από τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Attestor είχε προηγουμένως μηνύσει την κυβέρνηση της Αργεντινής στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της νοτιοαμερικανικής χώρας και των ομολογιούχων της, ενώ χρηματοδοτεί επίσης ιδιωτικά δικαστικές διεκδικήσεις για λογαριασμό τρίτων.
Τα χρήματα από την Trinity επέτρεψαν στην Quendon να παρατείνει τη μίσθωση του The Holme και να χορηγήσει περισσότερα δάνεια στον πρίγκιπα Khaled, ανέφερε η Quendon στα δικαστικά έγγραφα.
Το δάνειο παρατάθηκε τρεις φορές το 2020, ισχυρίζεται η Yuntian, και αξίζει τώρα περίπου 150 εκατ. λίρες.
Η Quendon δήλωσε ότι επρόκειτο να διαπραγματευτεί την αναχρηματοδότηση του δανείου με την Trinity, αλλά η συμφωνία είχε μπλοκαριστεί επειδή η Yuntian είχε εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή επιβάρυνσης του ακινήτου από το Ανώτατο Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης