Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση μπαίνει η Ευρωζώνη - Βυθίστηκε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ1 - Έρχεται πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Σε ύφεση μπαίνει η Ευρωζώνη - Βυθίστηκε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ1 - Έρχεται πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Σε χαμηλά 20ετίας έχει καταρρεύσει ο στενός δείκτης προσφοράς χρήματος Μ1 στην Ευρωζώνη - Τι θα πει αυτό;
Σχετικά Άρθρα
Η υψηλή αισιοδοξία που κυριαρχεί στην Ευρώπη ότι μπορεί να αποφύγει την ύφεση δεν δικαιολογείται από τα σκληρά οικονομικά στοιχεία, κι αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πάψουν να υπεραποδίδουν, αναφέρει σε σχόλιο του το Bloomberg.
Η αναζωπύρωση των ελπίδων ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση οφείλεται στην ανάκαμψη ορισμένων πρόδρομων οικονομικών δεικτών: στην ανάκαμψη των δεικτών υπεύθυνων προμηθειών PMI σε όλη την Ευρώπη, στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και στις καλύτερες μετρήσεις του οικονομικού κλίματος.
Αλλά τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν αισθήματα ή προκύπτουν από έρευνες υπόκεινται στις ιδιοτροπίες της συγκυρίας και στην νοοτροπία της αγέλης, επομένως μπορούν να αλλάξουν ξανά προς το χειρότερο σε χρόνο ρεκόρ.
Αυτός είναι ο λόγος που αυτοί οι δείκτες αναφέρονται ως «μαλακοί δείκτες».
Οι σκληροί δείκτες από την άλλη πλευρά, είναι τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις, και βασίζονται σε πράξεις, όχι σε απόψεις, άρα υπόκειται λιγότερο στις ιδιοτροπίες της συγκυρίας από ότι οι μαλακοί δείκτες.
Εκτός της αγοράς εργασίας που δείχνει ακόμη υψηλή αντοχή, υπάρχουν αρκετοί σκληροί δείκτες που εξακολουθούν να είναι πολύ αρνητικοί στη ζώνη του ευρώ.
Ο πιο σημαντικός πάντως είναι ο στενός νομισματικός δείκτης Μ1 που όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα έχει καταρρεύσει σε χαμηλά 20ετίας.
Να θυμίσουμε ότι ο δείκτης Μ1 περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται σε ρευστή μορφή σε μια οικονομία, δηλαδή κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος (πχ αποθεματικά συναλλάγματος) που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά κι απο αυτή την άποψη δείχνει το σύνολο του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία μέσα σε μια οικονομία.

2023-03-07_10-16-32.jpg
Η πτώση της πραγματικής προσφοράς χρήματος (στενός δείκτης M1) είναι κάτι που είχαμε ξαναδεί λίγο πριν τις δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές υφέσεις.
Υπάρχει το γνωστό αντεπιχείρημα που λέει ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», με την έννοια ότι η αύξηση των επιτοκιών οδηγεί τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις απλές καταθέσεις και περιορίζει έτσι τεχνητά τον δείκτη M1.
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο.
Οι άλλες μορφές χρήματος όπως π.χ. οι προθεσμιακές καταθέσεις που αντιπροσωπεύονται στο Μ2 τείνουν να λειτουργούν αντικυκλικά, καθώς οι άνθρωποι είναι πιθανό να μετακινούν χρήματα σε ευκολότερα ρευστοποιήσιμους λογαριασμούς όταν η οικονομική εμπιστοσύνη τους ενθαρρύνει να τα ξοδέψουν ή να τα επενδύσουν.
Και το αντίθετο ισχύει όταν δεν έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Το M2 συχνά υστερεί, δεν οδηγεί την οικονομική δραστηριότητα και κατά περιόδους είναι αντικυκλικό.

2023-03-07_10-17-30.jpg
Ήδη η οριακά θετική ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 φαίνεται πιθανό να αναθεωρηθεί και να γίνει αρνητική.
Η Ιρλανδία αναθεώρησε ήδη καθοδικά το ΑΕΠ 4ου τριμήνου στο 0,2% από 3,5% και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Στο διάστημα αυτό οι ευρωπαϊκές μετοχές τα έχουν πάει πολύ καλά, επειδή η αγορά τροφοδοτούνταν  από την αισιοδοξία σχετικά με τους θετικούς πρόδρομους δείκτες.
Αλλά σύντομα αυτό θα αλλάξει και οι αμερικανικές μετοχές θα γίνουν ελκυστικότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης