Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 60 ημέρες το κραχ της Wall Street... τι δείχνουν 21 συστημικοί δείκτες κινδύνου της Lehman

Σε 60 ημέρες το κραχ της Wall Street... τι δείχνουν 21 συστημικοί δείκτες κινδύνου της Lehman
Οι 21 συστημικοί δείκτες κινδύνου της Lehman που εξετάζουν τα μετοχικά και πιστωτικά κεφάλαια δείχνουν μία από τις υψηλότερες πιθανότητες συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς με ορίζοντα 60 ημερών
Αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, ένας ειδικός της αγοράς προειδοποίησε ότι το κραχ θα μπορούσε να έρθει σε λίγες ημέρες.
"Προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, και ενώ έκαναν ποσοτική χαλάρωση το 2021, ο πληθωρισμός άρχισε να οργιάζει και τώρα προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος", δήλωσε ο ιδρυτής του The Bear Traps Report, Larry McDonald.
"Οι 21 συστημικοί δείκτες κινδύνου της Lehman που εξετάζουν τα μετοχικά και πιστωτικά κεφάλαια δείχνουν μία από τις υψηλότερες πιθανότητες συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς με ορίζοντα 60 ημερών", προειδοποίησε ο McDonald, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τη συγγραφή ενός μπεστ σέλερ για την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η απόσυρση κεφαλαίων από τις οικογένειες της μεσαίας τάξης ήταν "θεαματική", υποστήριξε ο McDonald, καθώς η Fed συνεχίζει την πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 για να ελέγξει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.
Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί αργά από το υψηλό 9,1% που σημείωσε τον περασμένο Ιούνιο, παραμένει περίπου τρεις φορές υψηλότερος από τον προ πανδημίας μέσο όρο.

Οι χρησμοί Powell

Μιλώντας στο Καπιτώλιο, ο Jerome Powell τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς αναμένουν να διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως.
"Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως", δήλωσε ο Jerome Powell ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.
"Εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείκνυε ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων", ανέφερε.
Ο McDonald υποστήριξε ότι για κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 1%, 50 δισεκατομμύρια δολάρια αφαιρούνται "από τις τσέπες των οικογενειών της μεσαίας τάξης".
"Τα δάνεια αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή πλησιάζουν το 14%, σχεδόν το 20% των δανείων αυτοκινήτων είναι χίλια δολάρια το μήνα, και έτσι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης πλήττονται", επισήμανε ο εμπειρογνώμονας.
"Έτσι, οι πιέσεις των καταναλωτών είναι βίαιες, αλλά στο υψηλό επίπεδο, οι πλούσιοι τα πάνε καλά με τις υπερβολικές αποταμιεύσεις και τα υψηλότερα επιτόκια".
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Bear Traps Report, ο μέσος Αμερικανός επενδυτής κάνει μια πιο έξυπνη κίνηση αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πλέον μια επιλογή μεταξύ μετοχών και ομολόγων - και το ένα μπορεί να είναι επί του παρόντος πιο κερδοφόρο από το άλλο.
"Δέκα εκατομμύρια σε μετρητά σήμερα αποφέρουν 510.000 δολάρια ετησίως σε ομόλογα του Δημοσίου.
Πριν από ένα χρόνο, αυτό ήταν 70.000 δολάρια.
Πρέπει να κάνουμε τα μαθηματικά εδώ, την κοινή λογική", εξήγησε ο McDonald.

Πως θα γίνει το κραχ

Το έναυσμα για το κραχ της αγοράς, προέβλεψε περαιτέρω, θα προέλθει από τα κέρδη του S&P που θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.
"Έτσι, αυτό που θα συμβεί είναι, όταν επιδεινωθούν οι θέσεις εργασίας τους επόμενους δύο, τρεις μήνες, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα κέρδη του S&P, και τα κέρδη του S&P είναι πιθανότατα 190 δολάρια, οπότε αυτό θα πυροδοτήσει το κραχ", δήλωσε ο McDonald.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης