Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Big Short για SVB Financial: Eτοιμαστείτε για κραχ στις αγορές, βρήκαμε τη νέα Enron μας

Προειδοποίηση Big Short για SVB Financial: Eτοιμαστείτε για κραχ στις αγορές, βρήκαμε τη νέα Enron μας
Στον ρόλο της Κασσάνδρας, για άλλη μία φορά, ο Michael Burry...
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τις αγορές, με αφορμή τη Silicon Valley Bank, ο Michael Burry ο ιδρυτής της Scion Asset Management, Μichael Burry, ο οποίος έγινε γνωστός ως αυτός που «προέβλεψε» την κρίση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και γι’ αυτό το λόγο τον υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα».
«Είναι πολύ πιθανό σήμερα να βρήκαμε την καινούργια Enron μας», δήλωσε ο Burry μέσω Twitter
, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταρρέει τα πρώτα χρόνια του 2000.
Ωστόσο, ο Burry στη συνέχεια διέγραψε το tweet του.
Υπενθυμίζεται πως οι επενδυτές έχασαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει ενεργητικού την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, εν μέσω μιας εκτεταμένης πώλησης χρηματοπιστωτικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων του κλάδου.
Το sell off της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία.
Αργά την Τετάρτη (9/3), η SVB αποκάλυψε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της.
Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Οι απότομες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατείχαν άλλες αμερικανικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες επένδυσαν την εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε τίτλους μακράς διάρκειας, όπως τα κρατικά ομόλογα.

«Πουλήστε»

Ο Burry συνέκρινε την κατάστασή της SVB με την Enron – η οποία κήρυξε πτώχευση το 2001 μετά από ένα τεράστιο λογιστικό σκάνδαλο και πλέον χρησιμοποιείται συχνά από τους επενδυτές ως δείκτης για μεγάλες πτώσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών.
Η κατάρρευση της Enron είχε συμπέσει χρονικά με το «σκάσιμο» της φούσκας των dot-com, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τον δείκτη Nasdaq Composite να βυθίζεται 78% εντός διαστήματος δύο χρόνων.
Επισημαίνεται πως τα αυξανόμενα επιτόκια έπληξαν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB τον περασμένο χρόνο, με την επιθετική πολιτική της Federal Reserve να ωθεί τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου πάνω από 5% αυτή την εβδομάδα.
(Οι τιμές των ομολόγων πέφτουν όταν οι αποδόσεις αυξάνονται.)
Το ενημερωτικό υπόμνημα από το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, το οποίο κατατέθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε απόδοση 1,8% και μέση διάρκεια λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.
Το 3ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου είχε yield 4,5% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής – που σημαίνει ότι οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα από τότε που η SVB αγόρασε τα ομόλογα, πριν από το 2022.
Πέρα από τα παραπάνω, η SVB Financial βρίσκεται υπό πίεση λόγω του επιχειρηματικού της μοντέλου (χορηγήσει σε venture capitals και μη εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες επιστρέφουν τις χορηγήσεις μέσω IPOs).
Οι μετοχές εισήλθαν σε bear market το 2022, περιορίζοντας τον ενθουσιασμό για αρχικές δημόσιες προσφορές, προκαλώντας κάθετη πτώση στις καταθέσεις της SVB Financial.
Στο μεταξύ, ο Burry έχει υιοθετήσει μια bearish στάση στις αγορές τα τελευταία χρόνια και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους επενδυτές να προετοιμαστούν για επικείμενη κατάρρευση στις τιμές των μετοχών.
Τον Ιανουάριο είχε αναρτήσει στο Twitter μόνο μία λέξη: «Πουλήστε»
-1x-1.jpg
1.900 μονάδες...

Ο Burry είχε προειδοποιήσει πως ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει περισσότερο από 50%, σε περίπου 1.900 μονάδες.
Σημείωσε επίσης ότι οι «φούσκες» είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης στην αγορά.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η Fed μπορεί να αρνηθεί να παρέμβει για να στηρίξει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, ο Burry τόνισε τον Οκτώβριο ότι προετοιμάζεται για κατάρρευση, καθώς υπάρχουν πολλά χρήματα σταθμευμένα σε ETF δεικτών σήμερα.
«Η διαφορά μεταξύ του τώρα και του 2000 είναι η παθητική επενδυτική φούσκα που διογκώθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία» έγραψε τότε στο Twitter.
«Όλα τα θέατρα είναι υπερπλήρη και ο μόνος τρόπος να βγει κάποιος είναι να ποδοπατήσει κάποιον άλλον – παρότι η πόρτα της εξόδου ακόμη είναι τεράστια».
Πάντως, ο επικεφαλής της Scion κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για περισσότερα από δύο χρόνια ενώ προειδοποιεί για μια οικονομική καταστροφή από το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Διέγνωσε τη «μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα» και προέβλεψε τη «μητέρα όλων των συντριβών το καλοκαίρι του 2021.
Ακολούθησε επίσης τη δική του συμβουλή το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, πουλώντας όλες -εκτός από μία- τις θέσεις στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης