Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μητέρα των μαχών - Φονικές συγκρούσεις για το κάθε μέτρο στο Bakhmut, προχωρούν οι Wagner - Ουκρανικές εφεδρείες

Η μητέρα των μαχών -  Φονικές συγκρούσεις για το κάθε μέτρο στο Bakhmut, προχωρούν οι Wagner - Ουκρανικές εφεδρείες
Να κερδίσουν χρόνο προσπαθούν οι Ουκρανοί αλλά ο πόλεμος έχει κριθεί στο Bakhmut
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Η μητέρα των μαχών διεξάγεται στο στρατηγικό και ερημωμένο Bakhmut της Ουκρανίας, την πόλη του ανατολικού Donetsk, όπου δίνεται μια από τις πιο αιματηρές και μακροχρόνιες μάχες του 12μηνου πολέμου, με το τελευταίο 24ωρο να σημειώνονται τρομερές απώλειες για την ουκρανική πλευρά, τους Wagner να έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, στο 1 χιλιόμετρο, φέρνοντας σε αδιέξοδο τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και σε πανικό τη Δύση που βλέπει να χάνει στρατηγικά τον πόλεμο.
Ένα μικρό ποτάμι που διχοτομεί την πόλη, σηματοδοτεί τώρα τη νέα γραμμή του μετώπου, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες τουλάχιστον 210 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν άλλους τόσους έχασαν οι Ρώσοι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Sergii Chervati, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες παρότι ο ακριβής αριθμός ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστός.
Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη κατεγράφη την Κυριακή (12/3/2023) με την κατάληψη της Krasnogorovka, βόρεια της Avdeevka, που θεωρείται ζωτική για την προστασία του Donetsk, καθώς από εκεί εξαπέλυαν επιθέσεις οι Ουκρανοί.

Wagner - μήνυμα Prigozhin στη Μόσχα: Οι Ουκρανοί στέλνουν εφεδρείες

Η κατάσταση στο Αrtyomovsk ή Bakhmut είναι πολύ δύσκολη, με τον ουκρανικό στρατό να λαμβάνει «ατελείωτες εφεδρείες», δήλωσε την Κυριακή (12/3/2023) ο ιδρυτής της Wagner Yevgeny Prigozhin.
«Η κατάσταση στο Bakhmut είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, με τον εχθρό να μάχεται για κάθε μέτρο.
Και όσο πλησιάζουμε στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σφοδρές μάχες γίνονται, τόσο περισσότερο πυροβολικό και τανκ χρησιμοποιούνται εναντίον μας.
Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να παρέχουν ατελείωτες εφεδρείες», δήλωσε ο Prigozhin αναφορές, που θεωρούνται ως έμμεση άσκηση πίεσης στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα της παροχής πυρομαχικών.
«Αλλά προχωράμε και θα συνεχίσουμε να προχωράμε και δεν θα καλύψουμε τη δόξα των ρωσικών όπλων με ντροπή», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του στο κανάλι της στο Telegram. Παγίδα θανάτου το Bakhmut – Δραματικό μήνυμα Ουκρανού στρατιώτη

Οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν άμεσα να παγιδευτούν μέσα στο Bakhmut, καθώς εάν δεν αποχωρήσουν άμεσα θα εγκλωβιστούν σε έναν στενό διάδρομο τεσσάρων χιλιομέτρων από τους Wagner και τις άλλες ρωσικές δυνάμεις.
Αυτό παραδέχθηκε διοικητής μονάδας του ουκρανικού στρατού.
«Οι μάχες διεξάγονται τώρα ακριβώς στους δρόμους στο Bakhmut (το ουκρανικό όνομα για το Artyomovsk).
Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι ο στενός διάδρομος που τους απομένει για να διαφύγουν δεν είναι μεγαλύτερος από 4 χιλιόμετρα», είπε ο Denis Yaroslavsky.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει τις εξελίξεις στο Debaltsevo τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, όταν τα ουκρανικά στρατεύματα παγιδεύτηκαν από τις δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και έπρεπε να υποχωρήσουν.
«Κατανοούμε ότι μπορεί να είναι η επανάληψη του Debaltsevo.
Μια παρόμοια κατάσταση, όταν οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και η αποχώρηση των στρατευμάτων μπορεί να αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ουκρανική δύναμη.
Είναι πολύ επικίνδυνο λόγω αυτού του στενού διαδρόμου τεσσάρων χιλιομέτρων», είπε.
Εν τω μεταξύ, το μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας Strana δημοσιεύει το δραματικό μήνυμα ενός άλλου Ουκρανού στρατιώτη.
«Μόλις οι Ρώσοι πάρουν τον έλεγχο του δρόμου προς το Khromovo, το Bakhmut θα αρχίσει σταδιακά να μετατρέπεται από φρούριο σε μαζικό τάφο.
Τότε, δεν θα έχει νόημα να μείνουμε σιωπηλοί για πράγματα που μας εκνευρίζουν εδώ και μήνες. Ίσως, κάποιος θα δει προδοσία σε μας αλλά δεν θα το συγκαλύψω.
Η υπομονή μας εξαντλείται», σημείωσε, ο στρατιώτη της 93ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στο κανάλι του Telegram.

Η Ρωσία σε πλεονεκτικές θέσεις στη βιομηχανική ζώνη Artyomovsk έστησαν προγεφύρωμα

Οι μονάδες επίθεσης της ρωσικής αεροπορίας έχουν λάβει πλεονεκτικές θέσεις, στο έδαφος της βιομηχανικής ζώνης του εργοστασίου επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων στην Artyomovsk (ουκρανική ονομασία - Bakhmut) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, δημιουργώντας έτσι ένα «καλό προγεφύρωμα» για περαιτέρω πρόοδο, δήλωσε ο Andrey Marochko, αντισυνταγματάρχης απόστρατος η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του LPR, δήλωσε στο TASS την Κυριακή.
Ο Marochko διευκρίνισε ότι οι θέσεις επέτρεψαν στις ρωσικές δυνάμεις "να ελέγχουν την κίνηση του εχθρού και επίσης δημιουργούν ένα καλό προγεφύρωμα για περαιτέρω πρόοδο".
Το Σάββατο, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, Alexander Syrsky, είπε ότι συνεχίζοντας να πολεμούν κοντά στο Artyomovsk, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο για να δημιουργήσουν εφεδρεία πριν από μια αντεπίθεση της άνοιξης.
Στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται, οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν ή έθεσαν υπό έλεγχο όλους τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους προς την πόλη.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Krasnogorovka

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επί της ουσίας την πόλη Krasnogorovka βόρεια της Avdeevka, δήλωσε στο TASS ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Eduard Basurin.
«Η πόλη είναι ουσιαστικά απελευθερωμένη, οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται στα περίχωρα», είπε ο ειδικός.
«Η πλήρης απελευθέρωση της Krasnogorovka επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώσουν περαιτέρω την Avdeevka», επεσήμανε ο Basurin.
Την Κυριακή, (12/3/2023) η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk ανέφερε τη σχεδόν πλήρη κατάληψη της Krasnogorovka βόρεια της Avdeevka.
Η Krasnogorovka βρίσκεται βόρεια της Avdeevka.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούσαν τακτικά από εκεί το Donetsk και τη Yasinovataya. 

krasno.jpg

Οι Ρώσοι κατέρριψαν δύο ελικόπτερα Mi - 8

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-8 και ένα drone ενώ αναχαίτισε επτά ρουκέτες HIMARS και Uragan κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
«Δύο ελικόπτερα Mi-8 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας κοντά στον οικισμό Temirovka στην περιοχή Zaporozhye και Dvurechnaya στην περιοχή Kharkiv.
Εκτός από αυτό, επτά ρουκέτες HIMARS και Uragan αναχαιτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε κοντά στον οικισμό Chervony Mayak στην περιοχή Kherson», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ένα αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο Gvozdika καταστράφηκε στην κατεύθυνση Kherson», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εξάλλου οι Ρώσοι σκότωσαν πάνω από 220 Ουκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση του Donetsk.


Βλέπουν την ήττα οι Βρετανοί


Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι η ρωσική ομάδα Wagner έχει πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του ανατολικού τμήματος του Bakhmut, όπως ανέφερε και ο ιδρυτής της ομάδας Yevgeny Prigozhin την Τετάρτη.
«Στο κέντρο της πόλης, ο ποταμός Bakhmutka σηματοδοτεί τώρα την πρώτη γραμμή», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο καθημερινό του δελτίο πληροφοριών.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι με τον ποταμό να διασχίζει μεγάλο μέρος ανοιχτού εδάφους, «αυτή η περιοχή έχει γίνει μια ζώνη δολοφονίας...» διαμορφώνοντας μια κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ουκρανικές δυνάμεις».
«Η ουκρανική δύναμη και οι γραμμές ανεφοδιασμού τους προς τα δυτικά παραμένουν ευάλωτες στις συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες να τους πλευρίσουν από το βορρά και το νότο», ανέφερε.
Η Ουκρανία επέμεινε ανεπιτυχώς ότι κρατούσε το Bakhmut και έδινε μια «αξιοπρεπή απόκρουση» στις ρωσικές δυνάμεις, με τον διοικητή που είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση του Bakhmut να λέει ότι η προστασία του ήταν το κλειδί για μια ουκρανική αντεπίθεση.
«Είναι απαραίτητο να κερδίσουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε εφεδρείες και να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση, η οποία δεν είναι μακριά», ανέφερε ο στρατός ο στρατηγός Oleksandr Syrskyi το Σάββατο 11/3, όμως με την προσέγγιση των Wagner σε απόσταση... αναπνοής από την τελική κατάκτηση, μάλλον ο πόλεμος έχει κριθεί.
Και αυτό, γιατί η απόλυτη κατάληψη του Bakhmut θα ανοίξει μια... «τρύπα» στην άμυνα της Ουκρανίας.... θα αποτελέσει την «Κερκόπορτα» προς την κατάληψη όλης της βιομηχανικής περιοχής του Donbass, που αποτελεί σημαντικό ρωσικό στόχο, δεδομένου ότι είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για τον εφοδιασμό της ουκρανικής ομάδας στρατευμάτων στο Donbass. 


Kuleba: Δεν πρόκειται να λάβει η Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον

Είναι απίθανο το Κίεβο να λάβει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytry Kuleba στην εφημερίδα Bild am Sonntag, όπου ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μαχητικά αεροσκάφη δυτικών τύπων..
"Δεν περιμένω να παραδοθούν τα μαχητικά στο εγγύς μέλλον, καθώς είναι πολύ δύσκολο έργο από υλικοτεχνική και τεχνική άποψη.
Γι' αυτό επισημαίνουμε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις ληφθεί απόφαση.
Σύμφωνα με τον κ. Kuleba, οι ελλείψεις πυρομαχικών, ειδικά του πυροβολικού, είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα στην προσπάθεια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να απωθήσουν τα στρατεύματα της Ρωσίας, που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από έναν χρόνο και πλέον, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Στη συνέντευξή του, υπογραμμίζει πως γερμανικές κατασκευάστριες όπλων τον διαβεβαίωσαν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμες να κάνουν παραδόσεις, αλλά περιμένουν η κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις.
«Το πρόβλημα επομένως έγκειται στην κυβέρνηση», κρίνει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Αν η Γερμανία εκπαιδεύσει Ουκρανούς χειριστές θα στείλει «σαφές μήνυμα για την πολιτική δέσμευση που έχει αναλάβει», προσθέτει.

Ο Dmytro Kuleba διαβεβαιώνει πως ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Bakhmut, πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των μαχών στο Donbass τους τελευταίους έξι μήνες.
«Αν αποσυρόμασταν από την Bakhmut, τι θα άλλαζε;
Η Ρωσία θα την καταλάμβανε και μετά θα συνέχιζε την επίθεση εναντίον της Τσάσιβ Γιαρ, και κάθε πόλη μετά την Bakhmut θα είχε την ίδια τύχη».
Ερωτηθείς για πόσο ακόμη οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη, αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
Όταν η απόφαση για να παρασχεθούν τα αεροπλάνα που κατασκευάζονται, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλούς μήνες σε αυτό», είπε.
Το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, ο Kuleba είπε ότι το Κίεβο δεν είχε ακόμη υποσχέσεις από καμία χώρα σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ακόμη και ο πιο αδαής κατάλαβε ότι η Ουκρανία ηττάται από την Ρωσία


Η Ρωσία αποτελεί την σωστή πλευρά της ιστορίας κυρίως γιατί πήρε μια ορθή απόφαση να προστατεύσει τα 10 εκατ. ρωσόφωνους της Ουκρανίας που βρίσκονταν υπό διωγμό.
Όμως η ήττα που πλησιάζει και θα είναι σκληρή για την Ουκρανία έχει γίνει αντιληπτή από την Δύση… που για να αποτρέψει τον διασυρμό της ήττας… εξετάζει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία…
Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί που τάσσονται υπέρ της ειρήνης αυξάνονται και το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky έντρομο ανησυχεί για την αύξηση των Ουκρανών που δεν επιθυμούν τον πόλεμο…
Ήδη 264.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και σχεδόν 10.000.000 Ουκρανοί έχουν μετατραπεί σε μετανάστες είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό.

Orban: Η Δύση είναι κοντά στην αποστολή στρατού στην Ουκρανία – Θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος

«Οι ηγέτες του δυτικού κόσμου βρίσκονται σε πολεμικό πυρετό» και «η συνέπεια είναι ότι ολοένα και πιο επικίνδυνα όπλα αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία ξεκίνησε με κράνη, μεταπήδησε στα τανκς και αυτό που ήταν ταμπού είναι τώρα θέμα συζήτησης: η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων.
Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να βάλουμε στο τραπέζι ως σοβαρή πρόταση να περάσουν και στρατιώτες από τις συμμαχικές χώρες και να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν την Ρωσία…
Αυτό υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός V. Orban σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά, ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο κοντά στο να μετατρέψει έναν τοπικό πόλεμο σε παγκόσμιο πόλεμο»…

Kherson: Οι Ουκρανοί δεν έχουν δυνάμεις για εαρινή αντεπίθεση

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Kherson δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo στο Telegram.
Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρακολουθούν συνεχώς την κίνηση των Ουκρανών στην περιοχή.
«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για επίθεση, διαδίδουν φήμες ως παραπληροφόρηση, για να σπείρουν τον πανικό στον κόσμο και σε μια μάταιη προσπάθεια να ξεγελάσουν τον στρατό μας.
Αλλά, ταυτόχρονα, παρατηρήσαμε και τη μετατόπιση ορισμένων ειδικών δυνάμεων από τον εχθρό.
Βλέπουμε επίσης ότι οι δρόμοι από το βορρά, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για γρήγορη μετεγκατάσταση δυνάμεων, επισκευάζονται.
Εάν ο εχθρός ξεκινήσει μια αληθινή, όχι φανταστική, προετοιμασία για να διασχίσει τον Δνείπερο, ο στρατός μας θα το γνωρίζει εκ των προτέρων, είναι πλήρως προετοιμασμένος.
Θα δώσει μια συντριπτική απάντηση, δεν θα χρειαστεί καν να εμπλακεί στη νέα γραμμή οχύρωσης», είπε ο Saldo.

Πανικός στο καθεστώς της Ουκρανίας – Αυξάνονται όσοι ζητούν ειρήνη

Οι αρχές της Ουκρανίας φοβούνται κοινωνική αναταραχή λόγω της κούρασης του πληθυσμού σε σχέση με τις παρατεταμένες εχθροπραξίες στη χώρα.
Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν συνηθίσει να επωφελούνται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και σε καιρό ειρήνης θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την διαφθορά και τις καταχρήσεις.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται αύξηση του αριθμού των Ουκρανών που υποστηρίζουν την ιδέα της ειρήνης και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα για το καθεστώς του Ουκρανού Προέδρου Zelensky είναι η ειρήνη.
Επειδή σε καιρό ειρήνης, θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί υπάρχει τόσο υψηλό επίπεδο διαφθοράς, αλλά και για τα εγκλήματα που διέπραξε…ο πόλεμος… όλα αυτά τα διαγράφει.
Επομένως, η συντήρηση του πολέμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει την εξουσία το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία.
Σε συνθήκες ειρηνικές αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να δημιουργήσουν… έχουν χρησιμότητα ως πιόνια της Δύσης μόνο να συντηρούν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Rogov επικεφαλής του Κινήματος Είμαστε μαζί με την Ρωσία, η ηγεσία της Ουκρανίας φοβάται την κοινωνική αναταραχή λόγω της κούρασης του πληθυσμού σε σχέση με τις παρατεταμένες εχθροπραξίες.
«Νομίζω ότι ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov ήθελε να εκφοβίσει, αλλά αυτό που συνέβη δεν ήταν εκφοβισμός, αλλά επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφής ένα γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ειρήνη.

Οι ουκρανικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν θέλει να πολεμήσει, ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις μάχες και ότι μια μέρα μπορεί να προκληθεί βίαιη κοινωνική αναταραχή. Φοβούνται την δυσαρέσκεια λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών».
Αξίζει να αναφερθεί ότι o γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη τάση» τον αυξανόμενο αριθμό πολιτών της Ουκρανίας που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov εξέφρασε την άποψη ότι στο μέλλον η αναζήτηση νηφάλιων προσεγγίσεων στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη.

Οι Ρώσοι χτύπησαν Patriot και αξιωματικούς των ΗΠΑ

Tο χτύπημα των Ρώσων στις 9 Μαρτίου 2023 με υπερηχητικούς πυραύλους «Dagger» έπληξε τις θέσεις των αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία αλλά μαζί και Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Ο Πολωνός υπουργός Εθνικής Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε στις 7 Μαρτίου σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Razon ότι αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot έφτασαν στην Ουκρανία.
Και στις 9 Μαρτίου, οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσαν μαζικά αντίποινα στις στρατιωτικές υποδομές των Ουκρανών με πυραύλους Dagger, γράφει η Pravda.
Ως αποτέλεσμα, «οι προσπάθειες μεταφοράς των εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και η σιδηροδρομική μεταφορά ξένων όπλων ματαιώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις 12 Μαρτίου, η Natalya Gumenyuk, εκπρόσωπος της Επιχειρησιακής Διοίκησης Yug των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι ένας από τους στόχους της επίθεσης στις 9 Μαρτίου ήταν οι Patriot.
Σύμφωνα με αυτήν, τα drones καμικάζι συμμετείχαν πρώτα στην επίθεση προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας και στη συνέχεια ακολούθησε μαζική επίθεση από πυραύλους και drones.
Και τέλος, υπήρξε ένα νέο κύμα επίθεσης με πυραύλους συμπεριλαμβανομένων των Dagger.
Το ουκρανικό κανάλι στο Telegram Legitimny ανέφερε, επικαλούμενο μια πηγή, ότι υπήρξαν χτυπήματα σε δυτικές εγκαταστάσεις (Iris-r και Nasams) και «απώλειες μεταξύ των αξιωματικών».
Η πηγή του καναλιού δεν κατονόμασε τα συστήματα Patriot, αλλά αμερικανικό προσωπικό προφανώς είχε ήδη φτάσει στο σημείο για να αναπτύξει τη συστοιχία στη θέση της, να τη συνδέσει στο έδαφος και να εισάγει προκαταρκτικά δεδομένα και ρυθμίσεις.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που μόνο οι Αμερικανοί αξιωματικοί να κάνουν.

 
1_90.JPG

2_72.JPG
Απίστευτος ο περιπλανώμενος ρωσικός πύραυλος Lancet

Μεταξύ 6 και 8 Φεβρουαρίου, ρωσικές πηγές ειδήσεων δημοσίευσαν βίντεο που τεκμηριώνουν τέσσερις πρόσφατες επιθέσεις με πυρομαχικά Lancet σε συστήματα πυροβολικού των δυνάμεων του Κιέβου εντός της ζώνης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά στόχευαν ένα σοβιετικής κατασκευής ρυμουλκούμενο όλμο M240 2400 mm, ένα αμερικανικής κατασκευής M777 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο των 155 mm και τρία αμερικανικής κατασκευής αυτοπροωθούμενα M109 των 155 mm.
Το Lancet αναπτύχθηκε από τον όμιλο ZALA Aero, θυγατρική του ρωσικού αμυντικού γίγαντα Kalashnikov Concern.
Η εταιρεία παράγει δύο εκδόσεις του loitering πυρομαχικών, το Izdeliye-52 με αντοχή 40 λεπτών και κεφαλή τριών κιλών και το μεγαλύτερο Izdeliye-51 που έχει αντοχή μία ώρα και είναι οπλισμένο με κεφαλή βάρους πέντε κιλών.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά πετούν προς την στοχευόμενη περιοχή με ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS, και στη συνέχεια ο χειριστής χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα μέσω μιας αμφίδρομης σύνδεσης δεδομένων για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και το κλείδωμα του στόχου.
Το προφίλ χαμηλής πτήσης, η μικρή διατομή ραντάρ και η ελάχιστη υπέρυθρη υπογραφή του Lancet καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν τουλάχιστον 800 συστήματα πυροβολικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό χρησιμοποιώντας περιπλανώμενους πυραύλους Lancet και άλλα οπλικά συστήματα ακριβείας.

Ο ρωσικός πύραυλος Lancet
1356807-e1665742346608-768x432_2.jpg

To αμερικανικό σύστημα Patriot
7685518_1200x.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης