Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζητά το επόμενο «θύμα» της Fed η Wall Street - Οι 6 υποψήφιες τράπεζες προς... κατάρρευση

tags :
Αναζητά το επόμενο «θύμα» της Fed η Wall Street - Οι 6 υποψήφιες τράπεζες προς... κατάρρευση
Η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει πολύ επιφυλακτική παρά την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών
Η θετική επίδραση από τις ολονύκτιες ενέργειες στήριξης του τραπεζικού συστήματος από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εξανεμίστηκε γρήγορα το πρωί της Δευτέρας, 13 Μαρτίου 2023, με τις μετοχές να σηματοδοτούν ότι οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις της Silicon Valley Bank απέχουν πολύ από το να τελειώσουν.
Ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe εκτοξεύτηκε, με στόχο το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.
Η αναταραχή συνέχισε να κατακλύζει τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές που είδαν να εξανεμίζονται οι μετοχές της Silicon Valley Bank και της Signature Bank έσπευσαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Η First Republic Bank παραμένει υπό πίεση, με τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση 70% στην προ-χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, ακόμη και μετά την κίνηση της τράπεζας να προσπαθήσει να καταστείλει τις ανησυχίες για τη ρευστότητά της μετά την αποτυχία της SVB.
Η PacWest Bancorp χάνει πάνω από 40%, η Western Alliance Bancorp βυθίζεται 30%, η Charles Schwab πέφτει περίπου 20% και η Zions Bancorp υποχωρεί 15%.
Η Comerica διολισθαίνει κατά 7%.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια συχνά θεωρούνται ότι ενισχύουν τα έσοδα από τόκους στις τράπεζες, το ζήτημα περιπλέκεται το 2023 από μια απότομα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που συμπιέζει τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερη διάρκεια έναντι των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Η διατήρηση των καταθέσεων είναι δύσκολη όταν τα επιτόκια της χρηματαγοράς είναι έως και 50% υψηλότερα από τους τόκους που καταβάλλονται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Και αν οι καταθέσεις διαφύγουν, οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να εγγράψουν ζημίες που ήταν μόνο λογιστικές για τα ενυπόθηκα ομόλογα και τα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου που αναγκάζονται να πουλήσουν.
Η κάμψη των μετοχών υπογράμμισε ότι ακόμη και μετά τα έκτακτα μέτρα των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου backstop για τις τράπεζες, οι επενδυτές παρέμειναν σε εγρήγορση ότι είναι πιθανές και άλλες κατασχέσεις.
Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνητικές ενέργειες ενίσχυσαν τις αγορές, αν και τα κέρδη κατά τη διάρκεια της νύχτας ταλαντεύτηκαν καθώς οι επενδυτές εισέρευσαν σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.
Η τελευταία κρίση θέτει σε κίνδυνο το ισχυρό ράλι που παρατηρείται στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές από τον Οκτώβριο.
"Η αγορά έχει κλονιστεί από τα πρόσφατα γεγονότα και η θετική διάθεση δεν μπορεί να επιστρέψει βραχυπρόθεσμα, οπότε θα περίμενα τελικά περισσότερη αδυναμία και περισσότερο έλεγχο από την αγορά σε ορισμένες καταστάσεις μόχλευσης και μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.
"Θα υπάρξει αναζήτηση του επόμενου θύματος και η πιθανότητα ύφεσης θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες".

Βουτιά και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από τα μέσα Δεκεμβρίου εν μέσω πτώσης των τραπεζικών μετοχών, αφού η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank.
Οι μεγαλύτερες πτώσεις περιελάμβαναν τις Commerzbank AG, BAWAG Group AG και Banco BPM SpA.
Η Credit Suisse κατέρρευσε έως και 15%.
"Μετά την κρίση των επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το παθητικό το φθινόπωρο του 2022, βλέπουμε ότι πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο όπου τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος πλήττονται από την εκκαθάριση της διευκολυντικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Benjamin Goy.
Ενώ οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν ένα νέο μηχανισμό στήριξης των τραπεζών, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ήταν αρκετά μεγάλος για να προστατεύσει τις καταθέσεις της χώρας, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι η Signature Bank της Νέας Υόρκης κλείνει, υπενθύμισε στους επενδυτές ότι περαιτέρω αναταραχή, τουλάχιστον μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, είναι ακόμη πιθανή.
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ορισμένα ιδρύματα είχαν προβλήματα παρόμοια με αυτά της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank.
"Βλέπουμε μια μείωση ρευστότητας, το κλασικό πράγμα που θα περίμενε κανείς μετά από ένα πιστωτικό γεγονός όπως αυτό που συμβαίνει στην SVB", δήλωσε ο Haig Bathgate της Atomos Investments.
"Οι άνθρωποι φοβούνται, μειώνουν την έκθεση σε μετοχές και μετακινούνται σε κρατικά ομόλογα.
Αναρωτιούνται αν κάποιος άλλος θα βρεθεί σε αυτή τη θέση, καθώς αυτά τα πράγματα δεν τείνουν να συμβαίνουν μεμονωμένα".

Σε εγρήγορση οι αρχές

Η κυβερνητική παρέμβαση κατάφερε να αποτρέψει τις απώλειες καταθέσεων, αλλά η μετανάστευση των καταθέσεων στις μεγάλες τράπεζες μπορεί να διατηρήσει την πίεση σε ορισμένους δανειστές, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo, συμπεριλαμβανομένου του Christopher Harvey.
Ο Harvey δήλωσε ότι δεν θα αγόραζε κίνδυνο τώρα και βλέπει την ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τρίτη ως μπαλαντέρ.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν ατάκτως στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε ξαφνικά.
Η επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της Fed έχει στείλει τα επιτόκια στα ύψη, αφήνοντας ορισμένες τράπεζες να κατέχουν ομόλογα μακράς διάρκειας που έχουν πέσει σε αξία την ίδια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησής τους αυξάνεται κατακόρυφα.
"Δεν νομίζω ότι το σύστημα στο σύνολό του είναι εγγενώς οικονομικά ασταθές, σίγουρα ο συστημικός κίνδυνος έχει θεωρηθεί χαμηλός", δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής της Hargreaves Lansdown για το χρήμα και τις αγορές, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.
"Αλλά αυτό που νομίζω ότι βλέπετε είναι αυτή η αποστροφή προς τον κίνδυνο που πραγματικά σαρώνει και οι ανανεωμένες ανησυχίες μόνο για τα υψηλότερα επιτόκια που θα είναι αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι επιπτώσεις αυτού".
"Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί είναι ότι οι επενδυτές ξύπνησαν από το γεγονός ότι μια πολύ σοβαρή κατάσταση αποτράπηκε και νομίζω ότι η σοβαρότητα απλώς υποτιμήθηκε στην πραγματικότητα", πρόσθεσε.
Ως αποτέλεσμα της τελευταίας αναταραχής, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι δεν αναμένουν πλέον ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
"Η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει πολύ επιφυλακτική παρά την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών", δήλωσε η Marija Veitmane, ανώτερη στρατηγικός σύμβουλος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της State Street Global Markets.
"Πρόκειται για μια δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Fed, από τη μία πλευρά πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, αλλά και να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αισθάνεται σαν μια χαμένη κατάσταση για τη Fed και την αγορά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης