Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης – Στο -0,15% ο S&P 500, o Nasdaq +0,45% – Απώλειες -3% ο DAX

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης – Στο -0,15% ο S&P 500, o Nasdaq +0,45% – Απώλειες -3% ο DAX
Μεικτά πρόσημα στη Wall...
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στη σκιά της σοβούσας τραπεζικής κρίσης… στις ΗΠΑ.
Η κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, παρά τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα τραπεζικό ντόμινο έχει αυξήσει την αβεβαιότητα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το σοκ η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση +0,3%, στις 31.819 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε μείωση -0,15%, στις 3.855 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε +0,45%, στις 11.188 μονάδες.
1_91.JPG
Ο δείκτης αστάθειας του Chicago Board Options Exchange έφτασε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του 2022 - σε περιοχή που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, με τις JPMorgan Chase και Citigroup να σημειώνουν διολίσθηση.
Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωναν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, με τη First Republic να υποχωρεί κατά 75%.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, παγιδευμένες μεταξύ των φόβων για τις περιφερειακές τράπεζες και της ανησυχίας για ακόμα πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη λόγω του πληθωρισμού» δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Ajay Rajadhyaksha.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές, εύλογα, στρέφονται προς άλλους τομείς, εκτός των τραπεζών, π.χ. στην Apple ή σε αμυντικούς τίτλους όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly.
Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη Federal Reserve και την FDIC, όλοι οι καταθέτες της Silicon Valley Bank θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.
Η Federal Reserve δήλωσε επίσης ότι δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης με στόχο τη διαφύλαξη των καταθέσεων.
Η facility line θα προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα ιδρύματα.
«Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη, γι' αυτό βλέπετε αστάθεια» δήλωσε ο Keith Buchanan, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments, προσθέτοντας:
«Μπορεί κανείς να υφάνει πολλά και διαφορετικά σενάρια σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να εξελιχθεί η τρέχουσα τραπεζική κρίση, αλλά όλα συνοψίζονται στην εξής φράση:
«Κρίση εμπιστοστύνης.
Και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση».
Στο μεταξύ, σε σημείωμα που δημοσίευσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, αναφέρει ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά την πρόκληση του πρώτο πιστωτικού γεγονότος.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 3,56% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα 57 μονάδες βάσης στο 4,01%.
Η απόδοση του 2ετούς έχει υποχωρήσει πάνω από 100 μονάδες βάσης από την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από το κραχ του Οκτωβρίου του 1987.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,9% στα 74,44 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 2,5% στα 1.914 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ, στο 1,0730 δολ.

Sell off σε ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες...


Συνεχίζεται το ξεπούλημα σε ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες, στον απόηχο της κατάρρευσης των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, παρά τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα τραπεζικό ντόμινο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 3%, στις 14.959 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 2,58% στις 7.548 μονάδες.
Στις 7.011 μονάδες με πτώση 2,9% διαπραγματεύτκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 4% στις 26.183 μονάδες.
2_73.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, Intesa Sanpaolo, UniCredit και Banco BPM υποχώρησαν μεταξύ 5% και 7%.
Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.
Η απόδοση των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,2%, από 2,7% πριν από την έναρξη κρίσης στην SVB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης