Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall μετά το σοκ, ο S&P 500 στο +1,7% - Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι επενδυτές

Ράλι στη Wall μετά το σοκ, ο S&P 500 στο +1,7% - Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι επενδυτές
Ανέκαμψαν μετά το sell off οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ...
Σχετικά Άρθρα
Ανακάμπτει η Wall Street μετά από το σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική κεφαλαιαγορά και τις τράπεζες η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Οι επενδυτές ποντάρουν σε χαμηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με τα στοιχήματα να δείχνουν αύξηση μόλις 25 μονάδων βάσης στις 22 Μαρτίου.
Πέραν του συστημικού σοκ που προκάλεσε η κρίση, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6% στηρίζει αυτό το ενδεχόμενο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,06%, στις 32.153 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 1,7%, στις 3.920 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,14%, στις 11.428 μονάδες.
d_2.JPG
Στο ταμπλό, ανακάμπτουν οι μετοχές των τραπεζών, αφού υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών ετών, λόγω των ανησυχιών ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα δημιουργήσει ντόμινο χρεοκοπιών.
Περιφερειακές τράπεζες όπως η First Republic Bank και η Western Alliance Bancorp, οι οποίες υποχώρησαν 62% και 47% χθες, αντίστοιχα, ανέκαμψαν 47% και 40%.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo, σημείωσαν επίσης άνοδο.
Άνοδο 5% σημειώνει και η Meta Platforms, η οποία ανακοίνωσε νέες περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διευρύνει τις χθεσινές απώλειες, με την τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού να υποχωρεί 2,6% στα 72,6 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός διολισθαίνει 0,2% στα 1.912 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,071 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 12 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6% αλλά παραμένει ισχυρός ο δομικός δείκτης

Στο 6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 0,4%.
Ωστόσο, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες, παρέχοντας ένα βασικό στοιχείο για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed «βλέπουν» οι αναλυτές

Η κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών μπορεί να επιφέρει την πολυαναμενόμενη "στροφή (pivot)" από τη Federal Reserve, ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura.
Η ιαπωνική τράπεζα ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της ότι, ενώ προηγουμένως ανέμενε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, η Fed θα μειώσει το εύρος-στόχο για τα fed funds κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%-4,50% σε διήμερη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
Αναμένει επίσης ότι η Fed θα διακόψει τη μείωση του ισολογισμού της, πουλώντας ξανά ομόλογα στην αγορά.
Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να αποτραπούν οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφού οι ανακοινώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις έντονες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών δεύτερης κατηγορίας τη Δευτέρα.
Η Nomura εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει μια νέα δανειακή διευκόλυνση επιπλέον του προγράμματος τραπεζικής χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program) που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs είχαν δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά είχαν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ισχύς του πληθωρισμού δεν θα της επέτρεπε να αρχίσει ακόμη να μειώνει τα επιτόκια.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Rebound και στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,83%, στις 15.232 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 1,17% στις 7.637 μονάδες.
Στις 7.141 μονάδες με άνοδο 1,86% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,36% στις 26.800 μονάδες.
Καταγραφή_98.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης