Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες του στρατού της Ευρώπης μπροστά στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας

O πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες του στρατού της Ευρώπης μπροστά στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας
Υπερβολική εξάρτηση τςη Ευρώπης στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές πιέσεις ή μάλλον η υστερία να παράσχουν οι χώρες στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όχι μόνο αποκάλυψε την «τραγική κατάσταση» των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, αλλά απέδειξε επίσης την υπερβολική εξάρτηση που έχει η ήπειρος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Affairs.
«Μην πιστεύετε τη... διαφημιστική εκστρατεία—ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μικρές αλλαγές» αναφέρουν οι ειδικοί σε αναλύσεις τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση για την Ουκρανία έχει αποκαλύψει την «ανησυχητική κατάσταση της ευρωπαϊκής άμυνας».
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «υποεπένδυσαν στις ένοπλες δυνάμεις τους τα τελευταία 20 χρόνια και η μικρή χρηματοδότηση που διέθεσαν, επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση δυνάμεων για ανθρωπιστικές, αντιεξεγερτικές και αντιτρομοκρατικές αποστολές μακριά από την ήπειρο, όπως στο Αφγανιστάν».
«Επομένως, οι ευρωπαϊκοί στρατοί στερούνται τα βασικά που χρειάζονται για τον συμβατικό πόλεμο στις δικές τους... αυλές.
Οι περισσότερες χώρες στερούνται βασικών αποθεμάτων πυρομαχικών», πρόσθεσαν οι συντάκτες του άρθρου, Max Bergmann (Διευθυντής του Κέντρου Stuart και του Προγράμματος Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών) και η Sopia Besch (Europe Fellow στο Carnegie Κληροδότημα για τη Διεθνή Ειρήνη).

Το ανησυχητικό παράδειγμα της Γερμανίας...

Για παράδειγμα, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν αποθέματα πυρομαχικών που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μόνο μερικές ώρες ή μέρες μάχης.
Η Ισπανία, όπως και η Γερμανία, διαθέτει περισσότερα από 300 άρματα μάχης Leopard, αλλά το ένα τρίτο από αυτά δεν είναι πλέον ενεργά και σε κακή κατάσταση.
Επιπλέον, φταίει η ίδια η Ευρώπη που έχει έλλειψη πυροβολικού λόγω της απόφασής της να αδειάσει τα αποθέματά της για χάρη της υποστήριξης στο Κίεβο.
«Το ΝΑΤΟ θέτει στόχους και ελπίζει ότι τα κράτη μέλη του θα επιτύχουν μόνα τους - αλλά κανείς δεν εξήγησε πώς ο οργανισμός θα πετύχαινε συλλογικά έναν τόσο φιλόδοξο στόχο.
Και ακόμη και εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να ενισχύσουν τις δικές τους ικανότητες ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία δεν διαθέτουν τα οπλοστάσια, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις παραγωγικές ικανότητες και τις διαδικασίες προμηθειών που απαιτεί η παρούσα εργασία», αναφέρει το άρθρο.

Χαμηλές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση έχει εξαντληθεί – η βασική αιτία είναι οι χαμηλές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Η καττάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει μια κοινή αμυντική αγορά που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές ανάγκες ασφάλειας.
Ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας δέχεται επίσης πίεση επειδή η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία κερδίζει από την υπογραφή συμβάσεων με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης διαφορετικό εξοπλισμό μεταξύ τους, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη συνεργασία.

Πάντως επειδή οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν 29 διαφορετικά αντιτορπιλικά, 17 άρματα μάχης ή οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 20 μαχητικά αεροπλάνα, δημιουργούνται «κενά» και έτσι «έπειτα οιι Ηνωμένες Πολιτείες ως... σωτήρες καλούνται να καλύψουν αυτά τα κενά.
Έτσι, εκ των πραμάτων, οι ευρωπαϊκοί στρατοί παραμένουν εξαρτημένοι από την Ουάσιγκτον ακόμη και για τα πιο βασικά στρατιωτικά καθήκοντα».
Αναφέρουν το παράδειγμα των ΗΠΑ όταν αποχωρούσαν από το Αφγανιστάν το 2021, τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για την αερομεταφορά των ευρωπαίων εκτοπισμένων.
Πέρα από την επισήμανση ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».
Μολονότι οι ευρωπαϊκές χώρες αυτοσαμποτάρουν τις δικές τους οικονομίες για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού. να διατηρήσει ευρεία υποστήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ· και παρέχουν δισεκατομμύρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό, «η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση δαπανών μπορεί να υποδηλώνει έναν μετασχηματισμό, [αλλά] μπορεί να είναι ελάχιστος εάν τα υποκείμενα ζητήματα που μαστίζουν την ευρωπαϊκή άμυνα παραμείνουν αδιευκρίνιστα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης