Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετικό... «σύνδρομο»: Η «κατάρρευση» της Credit Suisse βύθισε και το πετρέλαιο - Η τραπεζική κρίση ευνοεί ξανά... τον χρυσό

Ελβετικό... «σύνδρομο»: Η «κατάρρευση» της Credit Suisse βύθισε και το πετρέλαιο - Η τραπεζική κρίση ευνοεί ξανά... τον χρυσό
Η αγορά πετρελαίου βυθίστηκε λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Η απότομη πτώση του κόστους του πετρελαίου μείωσε τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου κάτω από τις 76 μονάδες ανά δολάριο.
Το κύριο γεγονός στην παγκόσμια αγορά παραμένει η τραπεζική κρίση, η οποία αύξησε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και αύξησε παράλληλα τη ζήτηση για χρυσό ως αμυντικό περιουσιακό στοιχείο, λένε ειδικοί από το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλύσεων του FBA "Economics Today " .

Η αγορά πετρελαίου πέφτει

Το πετρέλαιο χθες, 15 Μαρτίου 2023, υποχώρησε κατά 4,2% στα 74,20 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά πετρελαίου βυθίστηκε λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η αρνητική τάση που σχετίζεται με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank εξαπλώθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου η ελβετική Credit Suisse έγινε ο νέος της στόχος.
Οι έμποροι διέλυσαν ενεργά τον πανικό, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας της Credit Suisse θα προκαλούσαν παγκόσμια ύφεση, η οποία θα μείωνε τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Η κατάσταση διευθετήθηκε από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, η οποία χορήγησε στην τράπεζα δάνειο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα αποθέματα πρώτων υλών στην οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,55 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια και αποσταγμάτων - κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη στα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Την ίδια ώρα δημοσιεύτηκε μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA): η αγορά παραμένει σε πλεόνασμα προσφοράς, τα παγκόσμια αποθέματα πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 53 εκατομμύρια βαρέλια, ο OPEC + υστερεί στα όρια παραγωγής του κατά 1,72 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα καλά νέα της... Κίνας 

Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα για την Κίνα: η χώρα κατέγραψε αύξηση στα αεροπορικά ταξίδια και η Goldman Sachs προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6% το 2023.
Οι ειδικοί από το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλύσεων του FBA Economics Today πιστεύουν ότι οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση ασκούν πίεση στο πετρέλαιο, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι.
Οι προοπτικές για το μαύρο χρυσό εξαρτώνται από την αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα και την αντίδραση του ΟΠΕΚ + στην τελευταία κατάρρευση των τιμών.

Η τραπεζική κρίση ευνοεί τον χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.918 δολάρια η ουγγιά.
Οι επενδυτές αγόρασαν ενεργά το κίτρινο μέταλλο χθες 15/3, αλλά μέχρι το βράδυ, οι τιμές του χρυσού είχαν σταθεροποιηθεί.
Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1%, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση του πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ. Χάρη σε αυτό, οι έμποροι αναμένουν ότι η Fed θα περιοριστεί στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% λόγω της τραπεζικής κρίσης.
Η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 3,5%, ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY ανήλθε στις 104,7 μονάδες.
Οι ειδικοί από το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλύσεων του FBA Economics Today καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χρυσός κυμαίνεται από 1.860 έως 1.960 δολάρια ανά ουγγιά.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση ευνοεί το κίτρινο μέταλλο: εάν η Fed αρνηθεί να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, τότε η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στο ανώτατο όριο του εύρους.

Το ρούβλι βρίσκεται υπό πίεση

Το ρούβλι έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,9% στις 76 μονάδες.
Μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου έπαιξε έναντι του ρωσικού νομίσματος, η οποία θα μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό 65,9% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από την άλλη, τα νέα στοιχεία για τον ρωσικό πληθωρισμό είναι θετικά: σε ετήσια βάση, υποχώρησε στο 7%, και οι φόβοι για πληθωρισμό από 12,2% σε 10,7%.
Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα, δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης