Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία χλευάζει τη Δύση για τις τράπεζες: Οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ μας έχουν… προστατεύσει από τη μετάδοση της κρίσης

Η Ρωσία χλευάζει τη Δύση για τις τράπεζες:  Οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ μας έχουν… προστατεύσει από τη μετάδοση της κρίσης
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθετικές δυτικές κυρώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό «ασφαλίσει» τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Ως… ρωσικό τρολάρισμα στις δυτικές κυρώσεις και την τραπεζική κρίση θα μπορούσαν να εκληφθούν οι δηλώσεις του Κρεμλίνου που χλευάζει τη συλλογική Δύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές της.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθετικές δυτικές κυρώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό «ασφαλίσει» τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
«Το τραπεζικό μας σύστημα έχει ορισμένες διασυνδέσεις με ορισμένα τμήματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά τελεί ως επί το πλείστον υπό το καθεστώς των παράνομων κυρώσεων από τη συλλογική Δύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είμαστε, ως ένα βαθμό, ασφαλισμένοι έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης που εκτυλίσσεται τώρα στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Αντίθετα, η Ρωσία —όπως και μεγάλο μέρος του κόσμου— αντιμετώπισε πιστωτική κρίση λόγω των επιπτώσεων των ενυπόθηκων δανείων subprime των ΗΠΑ το 2008, η οποία τελικά οδήγησε στην Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Απομόνωση και κυρώσεις


Καθώς η χώρα ανέκαμψε από την ύφεση, άρχισε να εργάζεται για τη μεγάλη της φιλοδοξία να κάνει τη Μόσχα παγκόσμιο οικονομικό κόμβο.
Δύο ημέρες μετά την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από την υπηρεσία SWIFT, η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να συντονίζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές - απομονώνοντας έτσι τη χώρα σε μεγάλο βαθμό.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης περιορισμούς στις βασικές εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το πετρέλαιο.
Ωστόσο, ακόμη και με κυρώσεις και άλλους περιορισμούς που συμπιέζουν τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, η ρωσική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ελαφρά φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Nasdaq διαγράφει τις μετοχές των ρωσικών εταιρειών Yandex, Qiwi, Ozon, Headhunter

Εν τω μεταξύ ο τερματισμός της διαπραγμάτευσης (διαγραφή) των μετοχών Yandex, Qiwi, Ozon και Headhunter στο χρηματιστήριο NASDAQ είναι μια άλλη εχθρική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ρωσική οικονομία δεν θα υποφέρει, αλλά αυτές οι εταιρείες θα χάσουν εξωτερική χρηματοδότηση, σημείωσε ο Alexander Zaitsev, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου, σε ένα σχόλιο για το FBA Economics Today.
Η κίνηση αυτή έρχεται έναν και πλέον χρόνο αφότου οι δύο αυτές μετοχές τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, στο πλαίσιο της απόφασης του Nasdaq θα αναστείλει τις συναλλαγές σε ορισμένους τίτλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, λίγε ημέρες αφότου το Κρεμλίνο εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τόσο η Yandex όσο και η Ozon δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η ρωσική οικονομία δεν θα υποφέρει

Μετά τη διαγραφή στις ΗΠΑ, οι επηρεαζόμενες εταιρείες δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν ως επιχειρηματικές δομές δυτικού τύπου, αλλά η απόφαση NASDAQ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τη ρωσική οικονομία, υπάρχουν πολύ λίγοι παίκτες στη Ρωσική Ομοσπονδία που επηρεάζονται από αυτή η ιστορία.
«Η Ρωσία έχει ελάχιστη σχέση με το δυτικό χρηματιστήριο, μόνο οι μεγαλύτερες δομές εισήλθαν σε αυτό.
Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας επιχείρησης βασίζεται σε εσωτερική χρηματοδότηση και ίδια κεφάλαια», συνοψίζει ο Zaitsev.
Η λίστα NASDAQ περιλαμβάνει τις Ozon, Qiwi, Yandex και Headhunter, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πληροφορικής και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ασχολούνται με τις πωλήσεις, δηλαδή μια επιχείρηση με εγγυημένο αποτέλεσμα. Η επιχείρησή τους θα υποστεί κάποια ζημιά, αλλά σίγουρα θα επιβιώσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία και να αποσπάσουν οποιαδήποτε ρωσική συμμετοχή από τη δυτική οικονομία. Οι μεγάλες δυνατότητες κυρώσεων έχουν ήδη εξαντληθεί, αλλά οι μικρές δεν έχουν τέλος.

Η ρωσική Google

«Η ενημέρωση του Nasdaq δεν επηρεάζει τη λειτουργία, τις υπηρεσίας, την οικονομική θέση ή την ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της και άλλους αντισυμβαλλόμενους», ανέφερε η Yandex σε ανακοίνωσή της.
Ο ρωσικός κολοσσός του διαδικτύου, γνωστός και ως «ρωσική Google» έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των εγχώριων πιέσεων που δέχεται και της προάσπισης των συμφερόντων των δυτικών επενδυτών της, στο πλαίσιο της οποίας πούλησε πέρυσι τη δραστηριότητα ροής ειδήσεων στην κρατικά ελεγχόμενη ανταγωνιστική ρωσική εταιρεία VK

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης