Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόθυμοι ή λαγοί των ΗΠΑ οι Πολωνοί; - Στέλνει 13 MiG στο Κίεβο η Σλοβακία - Ρωσία: Θα καταστραφούν

Πρόθυμοι ή λαγοί των ΗΠΑ οι Πολωνοί; - Στέλνει 13 MiG στο Κίεβο η Σλοβακία - Ρωσία: Θα καταστραφούν
Οι σύμμαχοι το συζητάνε λένε οι Δανοί, είναι μεγάλη επιθυμία της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Μετά την απόφαση της Πολωνίας να στείλει άμεσα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία, και η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα 17/3 πως αποφάσισε να στείλει 13 MiG, τη στιγμή που η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα τα καταστρέψει όλα.
Οι αποφάσεις της Πολωνίας και της Σλοβακίας
έρχονται σε μια χρονική στιγμή που Γερμανία και ΗΠΑ τηρούν σαφείς αποστάσεις, αναφέροντας πως αν και δεν αποκλείουν το σενάριο αυτό, δεν είναι της ώρας ή προτεραιότητα της Συμμαχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Άλλωστε ο φόβος του τι θα μπορεί να σήμαινε μια αερομαχία πάνω από την Ουκρανία μεταξύ ενός Νατοϊκού και ενός ρωσικού αεροπλάνου, και οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα μπορούσε να προσλάβει μια απευθείας σύγκρουση, προφανώς και δεν είναι ένα σενάριο που βρίσκει υπέρμαχους όχι μόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ρωσία: Θα τα καταστρέψουμε όλα

Ήδη η Ρωσία τοποθετήθηκε για τις αποφάσεις αυτές της Πολωνίας και της Σλοβακίας.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη που θα σταλούν στο Κίεβο, θα καταστραφούν όλα.
Δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία του πολέμου» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος αφού έκανε λόγο για αυξανόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ότι η αποστολή των μαχητικών αυτών δείχνει ότι τα κράτη αυτά θέλουν να ξεφορτωθούν τον «παλιό, περιττό στρατιωτικό τους εξοπλισμό».

13 MiG στέλνει η Σλοβακία

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Eduard Heger ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του ενέκρινε να στείλει 13 MiG - 29 στο Κίεβο.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόλος αυτών των 13 μαχητικών είχε αποσυρθεί το περασμένο καλοκαίρι, καθώς τα πιο πολλά από αυτά δεν ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο ύποπτος ρόλος της Πολωνίας

Η στάση της Πολωνίας, η οποία εδώ και δεκαετίες τελεί υπό έναν εξαιρετικά έντονο φιλο-αμερικανισμό, προκαλεί εύλογα αρκετές απορίες.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Πολωνία διέρρεε πως ήταν απλά θέμα χρόνου να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.
Ωστόσο, χθες Πέμπτη 16/3 και αφού είχε προηγηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα η πτώση του αμερικανικού drone MQ9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν εμπλοκής με ρωσικά Su – 27 (αυτή ήταν και η πρώτη «σύγκρουση» ΗΠΑ – Ρωσίας), ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda έσπευσε να ανακοινώσει πως τα τέσσερα πρώτα MiG – 29 θα σταλούν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα.

Λαγός…

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία είχε εκφράσει την επιθυμία να στείλει MiG στην Ουκρανία και τον Μάρτιο του 2022 υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα αντικαθιστούσαν τα μαχητικά αυτά, με πιο προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη, σχέδιο όμως που «ναυάγησε» καθώς η κυβέρνηση Biden υποστήριξε πως ουδέποτε υπήρχε τέτοιο σχέδιο.
Η Πολωνία πάντως είναι αυτή που κάθε φορά μπαίνει μπροστά και ωθεί τη Συμμαχία να κάνει πιο αποφασιστικές κινήσεις ως προς την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή ήταν που κίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να «σπάσει το ταμπού» της αποστολής αρμάτων μάχης, πιέζοντας και επιτυγχάνοντας τελικά να πείσει τη Γερμανία να επιτρέψει την αποστολή των Leopard.

Αποστάσεις Βερολίνου, Ουάσιγκτον

Η προθυμία όμως αυτή της Πολωνίας δεν βρίσκει – τουλάχιστον προς το παρόν – απήχηση σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Το Βερολίνο μάλιστα δεν έκρυψε όχι μόνο τον αιφνιδιασμό του αλλά και την οργή του για αυτήν την απόφαση.
«Μέχρι στιγμής, όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι δεν είναι η ώρα να στείλουμε μαχητικά αεροσκάφη.
Δεν έχω ακόμα καμία επιβεβαίωση από την Πολωνία ότι αυτό συνέβη» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius.
Αλλά και ο Λευκός Οίκος, αν και έσπευσε να χαιρετίσει τους Πολωνούς για την «κυρίαρχη» και γενναία απόφαση τους, επισήμανε πως η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει την θέση του προέδρου Biden, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται στην αποστολή F-16.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψη μας σε σχέση με τα μαχητικά αεροσκάφη αυτή τη στιγμή.
Αυτή είναι η κυρίαρχη απόφαση μας.
Τα άλλα έθνη μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

Γερουσιαστές περιμένουν απάντηση για F-16

Εν τω μεταξύ, την απάντηση του Πενταγώνου για το εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να στείλουν F-16 στην Ουκρανία αναμένουν σήμερα Παρασκευή 17/3 Αμερικάνοι γερουσιαστές.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει πως Αμερικάνοι γερουσιαστές τόσο από το δημοκρατικό όσο και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ζητούσαν από το Πεντάγωνο να εξετάσει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F16, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη καμπή.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin του ζητούσαν να διερευνήσει τη δυνατότητα αποστολής F16 στην Ουκρανία.
«Αυτή θα ήταν μια σημαντική συνεισφορά που θα μπορούσε να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης» αναφέρουν στην επιστολή τους οι 8 Αμερικάνοι γερουσιαστές.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να αναλύουν προσεκτικά τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν προκειμένου το Κίεβο να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι γερουσιαστές.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως περιμένουν την απάντηση του Αμερικάνου υπουργού Άμυνας έως σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Ισπανία: Δεν στέλνουμε μαχητικά στην Ουκρανία

Δεν πρόκειται να στείλουμε μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία διαμηνύει η Ισπανία, λαμβάνοντας αποστάσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις της Πολωνίας και της Σλοβακίας να προμηθεύσουν με MiG-29.
«Δεν πρόκειται να στείλουμε μαχητικά.
Τα Eurofighter και τα F-18 που διαθέτει η Ισπανία απαιτούν ειδική εκπαίδευση» υποστήριξε η Margarita Robles.

Δανία: Το συζητάμε

Πάντως, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen υποστήριξε πως τα δυτικά έθνη συζητούν το εάν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
«Αυτό είναι κάτι που συζητάμε στην ομάδα των συμμάχων χωρών.
Είναι μια μεγάλη επιθυμία από την Ουκρανία» είπε η Frederiksen, ενώ ο Δανός υπουργός Άμυνας, Troels Lund Poulsen τόνισε ότι «η Δανία είναι «ανοιχτή» στην ιδέα του να στείλουμε μαχητικά στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσουμε στην προσπάθεια της να πολεμήσει κατά της ρωσικής εισβολής».
«Δεν θα αποκλείσω ότι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουμε τη συμβολή των μαχητικών αεροσκαφών» είπε ο Δάνος υπουργός Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης