Διεθνή

Ομολογία σοκ από τον Γερμανό υπουργό Υγείας: Τα εμβόλια Covid ίσως να προκαλέσουν «μόνιμες αναπηρίες»

Ομολογία σοκ από τον Γερμανό υπουργό Υγείας: Τα εμβόλια Covid ίσως να προκαλέσουν «μόνιμες αναπηρίες»
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας ανασκεύασε προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια Covid είναι απολύτως ασφαλή
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Karl Lauterbach, ο οποίος κάποτε υποστήριζε ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid δεν έχει παρενέργειες, παραδέχτηκε τις προηγούμενες μέρες πως έκανε λάθος.
Δήλωσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται σε ποσοστό μία στις 10.000 δόσεις και μπορεί να προκαλέσουν «σοβαρές αναπηρίες».
Στις 14 Αυγούστου 2021, ο Lauterbach σημείωνε στο Twitter ότι τα εμβόλια δεν έχουν «παρενέργειες», εκφράζοντας απορίες γιατί ορισμένοι Γερμανοί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ZDF στις 12 Μαρτίου, ο Lauterbach ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή για τον ισχυρισμό που έκανε το καλοκαίρι του 2021, αντιμετωπίζοντας τον υπουργό Υγείας με το προηγούμενο tweet του που ανέφερε τα εμβόλια είναι ουσιαστικά απαλλαγμένοι από παρενέργειες.

Υπουργικό λάθος

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το tweet ήταν «λανθασμένο» και «υπερβολή» που έκανε εκείνη την εποχή, σημειώνοντας ότι δεν αντιπροσώπευε την πραγματική του θέση.
«Πάντα γνώριζα τους αριθμούς και παρέμειναν σχετικά σταθεροί… ένας στους 10.000 έχει παρενέργειες», είπε ο Lauterbach.
«Μερικοί λένε ότι είναι πολλοί και κάποιοι λένε ότι δεν είναι τόσο πολλοί», πρόσθεσε.
Η παρατήρηση του Lauterbach για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ήρθε αφότου το γερμανικό δίκτυο μετέδωσε ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν, πως αρκετοί Γερμανοί αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό
συμπεριλαμβανομένης μιας 17χρονης αθλήτριας που συμμετείχε προηγουμένως στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Γυμναστικής πριν νοσηλευτεί για περισσότερο από ένα χρόνο λίγο μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer.
«Τι λέτε σε όσους έχουν πληγεί από τα εμβόλια;» ρωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός.

Σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τα εμβόλια

«Αυτό που συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους είναι απολύτως απογοητευτικό και κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ σημαντική», απάντησε ο Lauterbach.
«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν σοβαρές αναπηρίες και κάποιες από αυτές θα είναι μόνιμες», δήλωσε.
Ο Steve Kirsch, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας για την Ασφάλεια Εμβολίων, δεν συμφωνεί με τον Lauterbach, αλλά επαίνεσε τον υπουργό Υγείας για την «πρόοδο» όταν συνέκρινε την τελευταία του παρατήρηση με τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Το πραγματικό ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερο από τα στοιχεία που ανέφερε ο Lauterbach—«πλησιέστερα σε 1 στις 100 δόσεις» και «για θάνατο, είναι - 1 στις 1.000 δόσεις», ανέφερε ο Kirsch στο Twitter.
Έως τις 31 Οκτωβρίου 2022, το Paul-Ehrlich-Institut έλαβε συνολικά 333.492 μεμονωμένες αναφορές περιστατικών σχετικά με ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες του εμβολίου Covid στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 από την ιατρική ρυθμιστικό φορέα που ερευνά τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά.
«Ο αριθμός των μεμονωμένων αναφορών περιστατικών ανά μήνα κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και συνεχίστηκε το καλοκαίρι», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία, η οποία υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Παρά τα ευρήματα, ο ιστότοπος του υπουργείου Υγείας της χώρας αναφέρει, από τις 16 Μαρτίου, ότι «τα σύγχρονα εμβόλια είναι ασφαλή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται μόνο σε σποραδικές περιπτώσεις».

Εκκρεμείς αγωγές

Καθώς το θέμα των προβλημάτων υγείας μετά τον εμβολιασμό έχει αρχίσει να καλύπτεται ευρύτερα από ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αρχίσει να υποβάλλονται αγωγές κατά της BioNTech, καθώς και εναντίον άλλων κατασκευαστών εμβολίων για τον Covid.
Η BioNTech έχει αρνηθεί όλες τις ευθύνες, αναφέρει το ZDF.
Οι κατασκευαστές εμβολίων, όπως η Pfizer και η Moderna, έχουν ασυλία έναντι της ευθύνης εάν κάτι δεν πάει καλά με τα εμβόλια τους, φέρνοντάς τους σε πολύ ισχυρή νομική θέση.
«Είναι αλήθεια ότι στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων της ΕΕ, οι εταιρείες εξαιρούνταν σε μεγάλο βαθμό από την ευθύνη και ότι, ως εκ τούτου, αυτή βαρύνει το γερμανικό κράτος», παραδέχθηκε ο Lauterbach.
minister.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης