Διεθνή

Ρωσία: Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε σοβαρές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης αλλά όχι σε τελεσίγραφα

Ρωσία: Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε σοβαρές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης αλλά όχι σε τελεσίγραφα
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε ανοιχτοί σε πραγματικά σοβαρές προτάσεις από τη Δύση και την Ουκρανία για την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Η Μόσχα είναι ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε δήλωσή της το Σάββατο (18/3/2023).
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Dmitry Kuleba σχετικά με τη σημασία της «φόρμουλας ειρήνης» του Zelensky, είπε: «Δυστυχώς, είναι άλλη μια προσπάθεια των ουκρανικών αρχών να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα και τους λαούς».
«Η λεγόμενη "φόρμουλα ειρήνης" του Zelensky δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη. Είναι απλώς μια λίστα με τελεσίγραφα για τη Ρωσία, τα οποία είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα.
Το σχέδιο απαιτεί ιδιαίτερα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις ρωσικές περιοχές ( Donetsk, Luhansk, Zaporozhye και Kherson, ακόμη και την Κριμαία), η Ρωσία να πληρώσει αποζημιώσεις και ακόμη και παραδεχθεί την ενοχή της στα διεθνή δικαστήρια. Ο στόχος της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης» είναι να κάνει τη Ρωσία να παραδοθεί με τη βοήθεια της Δύσης», σημείωσε η Zakharova.
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε ανοιχτοί σε πραγματικά σοβαρές προτάσεις από τη Δύση και την Ουκρανία για την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην κρίση, αλλά δεν θα δεχθούμε τη γλώσσα των τελεσιγράφων», τόνισε.

Τι ζητά η Ρωσία


«Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ειρήνη, υπάρχει ανάγκη να απαιτηθεί να σταματήσει η παροχή όπλων και μισθοφόρων στην Ουκρανία, να σταματήσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες, να αποκατασταθεί η ουδέτερη κατάσταση της Ουκρανίας και η νέα κατάσταση στο έδαφος, η οποία πηγάζει από το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και η οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιηθεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, να εξαλειφθούν όλες οι απειλές που προέρχονται από το έδαφός της συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ρωσόφωνων και των εθνοτικών μειονοτήτων», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ωστόσο, «το καθεστώς του Κιέβου έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση τους με τη Ρωσία».
«Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα αντί να εμπλέκονται σε μια διπλωματική διαδικασία με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης.
Η Zakharova συνέστησε σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμβάλουν στην επίλυση της κατάστασης να απευθύνουν τις εκκλήσεις τους για ειρήνη προς το Κίεβο και «τους δυτικούς κουκλοπαίκτες του, που σύρουν την Ουκρανία στην επικίνδυνη δίνη μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης