Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προ των πυλών η ύφεση - Bundesbank: Συρρίκνωση και το α΄ τρίμηνο 2022

Γερμανία: Προ των πυλών η ύφεση -  Bundesbank: Συρρίκνωση και το α΄ τρίμηνο 2022
Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο
Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο του έτους και ο υποκείμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος, ακόμη και αν η συνολική αύξηση των τιμών είναι πιθανό να επιβραδυνθεί απότομα σύντομα, ανέφερε η Bundesbank σε μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και ο τεράστιος βιομηχανικός της τομέας μόλις αρχίζει να ανακάμπτει, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει σημαντικά την κατανάλωση.
"Η γερμανική οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί πιθανότατα και πάλι το τρέχον τρίμηνο", ανέφερε η Bundesbank.
"Ωστόσο, η μείωση είναι πιθανό να είναι μικρότερη από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022".
Ενώ η ύφεση -δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης- παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, η αγορά εργασίας αποδεικνύεται ανθεκτική και η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει συνεχείς θετικές εξελίξεις για την απασχόληση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αλλά η αύξηση των τιμών θα μπορούσε ακόμη να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2025.
Ο συνολικός πληθωρισμός στη Γερμανία είναι πιθανό να πέσει τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα βγουν από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, ακόμη και αν η αύξηση των τιμών θα παραμείνει δυσάρεστα υψηλή.
"Τούτου λεχθέντος, ο βασικός ρυθμός αποδεικνύεται εξαιρετικά επίμονος", δήλωσε η τράπεζα. "Θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί ελαφρώς προς τα μέσα του έτους".
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ανεβαίνει διαρκώς, ακόμη και όταν ο συνολικός πληθωρισμός μειώνεται, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας του περασμένου έτους διαρρέουν στο υπόλοιπο κόστος και στους μισθούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης