Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Fed για να αποφευχθεί η ύφεση ζητά ο Elon Musk - Να προστατευτούν οι καταθέσεις

Παρέμβαση Fed για να αποφευχθεί η ύφεση ζητά ο Elon Musk - Να προστατευτούν οι καταθέσεις
Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί απότομα
Η κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.
Η κρίση αυτή αντανακλάται στις πιέσεις της αγοράς στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια αξίας από τις 10 Μαρτίου.
Τότε ήταν που κατέρρευσε η SVB, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008.
Οι επείγουσες παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να αποκαταστήσουν την ηρεμία.
Η Federal Deposit Insurance Corp. εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις της SVB, ακόμη και εκείνες που υπερέβαιναν τα 250.000 δολάρια, καταργώντας το ρυθμιστικό όριο.
Η Fed δημιούργησε επίσης μια νέα δανειακή διευκόλυνση, με την ονομασία Bank Term Funding Program, η οποία σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει τα ιδρύματα που επλήγησαν από την κατάρρευση της SVB.

Η διάσωση των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης

Η διευκόλυνση παρέχει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες, ταμιευτήρια, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν ως εγγύηση τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, χρέος οργανισμών, τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται δεκτά ως ασφάλεια στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.
Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράστηκαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Η Fed θέλει να αποφύγει να αναγκαστούν τα ιδρύματα να πουλήσουν τα ομόλογά τους με μεγάλες απώλειες.
Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να φοβούνται τη μετάδοση, αναρωτώμενοι αν οι περιφερειακές τράπεζες τους επιφυλάσσουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες κατέχουν επίσης ομόλογα που απέκτησαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Κατά την απόκτηση των ομολόγων, οι τράπεζες δεν ανέλαβαν πιστωτικό κίνδυνο, διότι η προοπτική ότι οι δανειολήπτες - η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι δήμοι - θα αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους ήταν ελάχιστη.
Ωστόσο, ορισμένες από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SVB, δεν διαχειρίστηκαν σωστά τον κίνδυνο αγοράς: Διατήρησαν τα ομόλογα ακόμη και όταν τα επιτόκια αυξάνονταν και προκάλεσαν πτώση της αξίας των ομολόγων.
Για πολλούς αναλυτές, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να κάνουν κάτι και γρήγορα.
Το ερώτημα είναι ποιο μέτρο θα ήταν το κατάλληλο, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει κάθε ιδέα μιας πολιτικά ευαίσθητης διάσωσης, όπως αυτή του 2008.
Η διάσωση των τραπεζών το 2008 έλυσε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης, η οποία προκλήθηκε από μεγάλα λάθη της τραπεζικής βιομηχανίας και παραλίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ήταν και είναι πολιτικά πολύ αντιδημοφιλής και οι ρυθμιστικές αρχές δεν θέλουν να επαναλάβουν αυτή την προσπάθεια.

Τι πρέπει να κάνει η Fed

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε ένα μήνυμα που δείχνει τη σημασία των περιφερειακών τραπεζών στον εμπορικό και βιομηχανικό δανεισμό των ΗΠΑ και στη χρηματοδότηση κατοικιών.
Ο χρήστης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν δεν γίνει τίποτα, η οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση.
"Εάν η Fed δεν περιορίσει την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών, θα υπάρξει άλλη μια μεγάλη ύφεση", δήλωσε ο χρήστης.
"Οι μικρές/μεσαίες τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 50% του εμπορικού και βιομηχανικού δανεισμού των ΗΠΑ, το 60% του δανεισμού κατοικιών, το 80% του δανεισμού εμπορικών ακινήτων και το 45% του καταναλωτικού δανεισμού".
Ο χρήστης υποστηρίζει το σημείο με γραφήματα αναλυτών της Goldman Sachs που βασίζονται σε στοιχεία της FDIC.
Image
Ο Musk το βρήκε αρκετά ανησυχητικό ώστε να το επισημάνει σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά.
"Πρόκειται για σοβαρό κίνδυνο", προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος.
Ο φόβος του δισεκατομμυριούχου, τον οποίο συμμερίζονται και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες και οικονομολόγοι, είναι ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα είναι απρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια.
Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί απότομα.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η συζήτηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αύξηση του ορίου στο οποίο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις.
Ορισμένοι ζητούν να εγγυάται η FDIC όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού.
Άλλοι λένε ότι το όριο των 250.000 δολαρίων είναι πολύ χαμηλό και ότι θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο ή ακόμη και σε 2 εκατομμύρια δολάρια.
"Η FDIC πρέπει να αλλάξει σε απεριόριστη κάλυψη για να σταματήσει τις τραπεζικές επιδρομές και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να σταματήσει να εκδίδει γελοία υψηλές αποδόσεις τίτλων, ώστε να μην έχει νόημα να έχει κανείς χρήματα σε τραπεζικό "αποταμιευτικό" λογαριασμό με χαμηλό επιτόκιο", πρότεινε ο δισεκατομμυριούχος στις 18 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης