Τελευταία Νέα
Διεθνή

ZEW: Ραγδαία επιδείνωση για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, λόγω τραπεζών

ZEW: Ραγδαία επιδείνωση για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, λόγω τραπεζών
Τέλος στο 5μηνο σερί βελτίωσης για το επενδυτικό κλίμα της Γερμανίας
Ραγδαία επιδείνωση σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθώς οι ανησυχίες για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση τερμάτισαν ένα πεντάμηνο σερί συνεχών αυξήσεων, ανέφερε την Τρίτη το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW.
Ο δείκτης του ινστιτούτου που αξιολογεί τις προοπτικές της οικονομίας για τους επόμενους έξι μήνες υποχώρησε κατά 15,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 13,0 τον Μάρτιο, κάτω από την πρόβλεψη 17,1 των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
"Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση" και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας αντανακλάται στις οικονομικές προσδοκίες, δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach.
Η διάχυση της αγοράς από την κατάρρευση των αμερικανικών μεσαίων δανειστών Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank αυτόν τον μήνα προκάλεσε την κατάρρευση της 167χρονης Credit Suisse και οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές βόμβες που χτυπούν και αλλού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα που επιβαρύνουν την οικονομία δεν είναι αδικαιολόγητες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Thomas Gitzel. "Η εστίαση δεν είναι τόσο στον φόβο για περαιτέρω τραπεζικές πτωχεύσεις όσο στο ερώτημα αν οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα γίνουν τώρα ακόμη πιο περιοριστικές", τόνισε.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhaeuser, Lampe Alexander Krueger υποβάθμισε την πτώση των προσδοκιών ως προφανή αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις. "Εάν οι ανησυχίες των τραπεζών δεν επιβεβαιωθούν, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης", δήλωσε.
Η επίμονα κακή αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών είχε μεγαλύτερη σημασία από οικονομική άποψη, πρόσθεσε ο Krueger.
Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία υποχώρησε βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος τον Μάρτιο, πέφτοντας στο -46,5 από -45,1 τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών για -44,3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης