Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα παραμείνει σημαντική για την Ευρώπη, διαμηνύει η Αυστρία - Αυταπάτες τα περί του αντιθέτου

Η Ρωσία θα παραμείνει σημαντική για την Ευρώπη, διαμηνύει η Αυστρία - Αυταπάτες τα περί του αντιθέτου
Αυστριακοί αξιωματούχοι τρέφουν ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του πολέμου - Ο ρόλος της τράπεζας Raiffeisen
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα παραμείνει πάντα σημαντική για την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, λέγοντας ότι το να πιστεύει κανείς το αντίθετο είναι αυταπάτη.
Ο Alexander Schallenberg υπερασπίστηκε επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Raiffeisen Bank International, λέγοντας ότι είναι παράλογο να στιλιτεύεται η τράπεζα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, ενώ τόσες άλλες δυτικές επιχειρήσεις έκαναν το ίδιο.
"Το να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρχει πλέον η Ρωσία και ότι μπορούμε να αποσυνδεθούμε σε όλους τους τομείς είναι αυταπάτη", δήλωσε ο Schallenberg στο Reuters, προσθέτοντας ότι ενώ η Αυστρία θα χαλαρώσει τους δεσμούς, αυτό "δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη".
"Ο Ντοστογιέφσκι και ο Τσαϊκόφσκι παραμένουν μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας.
Θα παραμείνει η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο".
Η Αυστρία, η οποία έχει διαμορφώσει τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μετατρέποντας την πρωτεύουσά της, τη Βιέννη, σε μαγνήτη για τα ρωσικά χρήματα, είναι επίσης μέρος μιας ευρύτερης δυτικής συμμαχίας που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Αυστρία εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, αν και επιδιώκει να το μειώσει τα επόμενα χρόνια.

Βαθιές οι ρίζες της Raiffeisen στη Ρωσία

Ορισμένοι Αυστριακοί αξιωματούχοι, ωστόσο, τρέφουν ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του πολέμου και μια επιστροφή σε πιο φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσαν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Ο Schallenberg έκανε τα σχόλιά του αφού η αμερικανική αρχή επιβολής κυρώσεων ξεκίνησε νωρίτερα φέτος έρευνα για τη Raiffeisen σχετικά με τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία, αυξάνοντας τον έλεγχο της αυστριακής τράπεζας.
Η Raiffeisen είναι βαθιά ριζωμένη στη Ρωσία και είναι μία από τις δύο μόνο ξένες τράπεζες στον κατάλογο των 13 συστημικών ιδρυμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τη ρωσική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σαρωτικές δυτικές κυρώσεις.
Ένα ρωσικό σχέδιο για τη χορήγηση διακοπών πληρωμής δανείων σε στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, στο οποίο συμμετείχε η Raiffeisen, προκάλεσε επίσης έντονες επικρίσεις από τους επενδυτές.
Ο Schallenberg δήλωσε ότι η επιβολή των κυρώσεων εναπόκειται στην Αυστρία και έδειξε με το δάχτυλο άλλες δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
"Οι αυστριακές εταιρείες πρέπει να τηρούν τους αυστριακούς κανόνες, μέρος των οποίων είναι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Ας γίνουμε ρεαλιστές", είπε. "Το 91% των δυτικών εταιρειών εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία και να κάνουν αυτό που είναι λογικό: αναμονή, περιορισμός, περίφραξη".
"Υπάρχουν αρκετές αμερικανικές τράπεζες, μία με το όνομα Bank of America παρούσες στη Ρωσία", δήλωσε ο Schallenberg.
"Ο κατάλογος είναι ένα "ποιος είναι ποιος" του δυτικού τραπεζικού κόσμου".
Εκπρόσωπος της Bank of America δήλωσε: "Η BofA είναι μια τράπεζα, η οποία έχει την έδρα της: "Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στη συμμόρφωση με όλες τις κυρώσεις".
Ο Schallenberg δήλωσε ότι προκρίνει την επιβολή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της θέσπισης περαιτέρω μέτρων.
"Πρόκειται για ένα πολύ αμβλύ όπλο", δήλωσε.
"Είχαμε μαζικά πακέτα κυρώσεων.
Δώστε τους χρόνο να λειτουργήσουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης