Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Δεν βλέπουν ύφεση οι «σοφοί» - Ανάπτυξη 0,2% το 2023 και 1,3% για το 2024

Γερμανία: Δεν βλέπουν ύφεση οι «σοφοί» - Ανάπτυξη 0,2% το 2023 και 1,3% για το 2024
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το τρέχον έτος και 1,3% για το 2024 προβλέπουν οι «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το τρέχον έτος και 1,3% για το 2024 προβλέπουν οι «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι, στην εαρινή έκθεσή τους αναθεωρούν την προηγούμενη εκτίμησή τους για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχουν ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη», αναφέρει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (SVR) και επισημαίνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία κατά το τρέχον έτος». Η πρόβλεψη του Συμβουλίου για τον πληθωρισμό αναφέρει ύψος 6,6% για το 2023 και 3% για το 2024.
Η αναθεώρηση επί τα βελτίω οφείλεται πάντως στη σταθεροποιημένη κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού, στην πτώση των τιμών χονδρικής, αλλά και στη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. Αναφερόμενοι στην υπόθεση της Silicon Valley Bank και στην εξαγορά της Crédit Suisse από την UBS, οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι «σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση (του 2008), οι δυσκολίες των μεμονωμένων τραπεζών δεν βασίζονται πλέον σε εν πολλοίς άχρηστα χρηματοπιστωτικά προϊόντα» και «η σταθερότητα των αγορών δεν τίθεται για την ώρα σε κίνδυνο». Επιπλέον, επί του παρόντος δεν διαταράσσονται η διατραπεζική αγορά και η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.
Οι «Σοφοί» επέκριναν πάντως το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Robert Habeck για απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων.
Η Veronica Grimm, μέλος του Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οι απαγορεύσεις να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την αποτυχία της προστασίας του κλίματος», καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ακόμη πιο ακριβές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης