Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το déjà vu του... Soledar: Ο Zelensky παρασημοφόρησε Ουκρανούς στρατιώτες του Bakhmut, το τέλος είναι κοντά

Το déjà vu του... Soledar: Ο Zelensky παρασημοφόρησε Ουκρανούς στρατιώτες του Bakhmut, το τέλος είναι κοντά
Τα ουκρανικά κανάλια αναφέρουν ότι το ταξίδι του Zelensky στο Bakhmut ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Μαριούπολη
Σχετικά Άρθρα
Ο Volodymyr Zelensky παρασημοφόρησε στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στη γραμμή επαφής στο Bakhmut στα (ρωσικά Artemovsk).
Αυτό είναι ένα στοιχείο deja vu σε σχέση με το Soledar, όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη μετά από ένα παρόμοιο επικοινωνιακό τέχνασμα.
Οι ομοιότητες είναι συντριπτικές και η αίσθηση του deja vu (του ήδη οφθέντος δηλαδή) ακατανίκητη.
Το βίντεο της τελετής δημοσιεύτηκε από αμέτρητα ειδησεογραφικά μέσα.
Τα ουκρανικά κανάλια αναφέρουν ότι το ταξίδι του Zelensky στο Bakhmut ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Μαριούπολη.
H συνάντηση του Zelensky με τους στρατιώτες των AFU πραγματοποιήθηκε σε ένα «εγκαταλελειμμένο» υπόστεγο στο χωριό Konstantinovka.
Σύμφωνα με την 93ης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτή είναι μια πραγματική πρώτη γραμμή, αν όχι η απολύτως πρώτη.
Το βίντεο είναι απολύτως καταθλιπτικό για τους Ουκρανούς.
Στα πρόσωπα των μαχητών των AFU αποτυπώνεται «θλίψη, κούραση και μοιρολατρία», σχολιάζει στην Pravda η Lyuba Lulko καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Εξαντλημένος ο Zelensky

Ο ίδιος ο Zelensky, σύμφωνα με τις ουκρανικές πηγές, «φαίνεται εξαντλημένος».
Τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο είναι χειρότερα από ποτέ.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν τίποτα αισιόδοξο μπροστά τους: η αντεπίθεση κατά του Bakhmut που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρός τους αναβάλλεται συνεχώς.
Φέρεται ότι είναι ο ζεστός καιρός που κατέστρεψε τους δρόμους.
Ωστόσο, η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την πόλη τον Φεβρουάριο.


Η αποτυχία του Ουκρανού προέδρου

Ούτε ο Zelensky δεν έχει κάποιο αισιόδοξο αφήγημα.
Δύο ακόμη παγίδες αναδύονται εκτός από αυτή στο Bakhmut — αυτές στην Avdiivka και στο Seversk.
Στο ίδιο το Bakhmut, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υποχώρησαν από το έδαφος του εργοστασίου AZOM, αναφέρει το Front Telegram.
Τώρα οι μαχητές της Wagner έχουν άμεσο και ανοιχτό δρόμο προς το κέντρο του Bakhmut από όλες τις κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με το κανάλι Resident Telegram, ο ρωσικός στρατός έχει αλλάξει τακτική και τώρα εγκλωβίζει τους Ουκρανούς εντός του Bakhmut, ανακαταλαμβάνοντας πολλά οικιστικά τετράγωνα την ημέρα.
Τα άρματα μάχης που παρασχέθηκαν πρόσφατα «καίγονται απλώς στην πόλη και δεν χρησιμοποιούνται στη μάχη».
Το Bakhmut έχει αποκλειστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, είπε ο Yan Gagin, σύμβουλος του ασκούντα καθήκοντα επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Η αποτυχία απέναντι στον λαό του, είναι το χειρότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Zelensky μετά από τόσες θυσίες νέων ανθρώπων στην «κρεατομηχανή» του Bakhmut.
Υπάρχει ένα βίντεο στο Διαδίκτυο, στο οποίο Ουκρανοί στρατιώτες πείθουν μια ηλικιωμένη γυναίκα να εγκαταλείψει την πόλη.
Η γυναίκα λέει όχι και αναρωτιέται αν οι στρατιώτες πρόκειται να της καταστρέψουν το σπίτι.
Αυτό το παράδοξο μπορεί να τα λέει όλα.

Όταν έπεσε το Soledar

Στις 10 Ιανουαρίου 2023 οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη Soledar, που απέχει λίγα μίλια από το Bakhmut.
O Zelensky είχε κάνει ειδική αναφορά στους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστάθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις στο Soledar ευχαριστώντας τους για τον πολύτιμο χρόνο που έχουν κερδίσει.
Είχε περιγράψει την κατάσταση στην πόλη ως «εξαιρετικά δύσκολη», είχε εκφράσει ωστόσο την εμπιστοσύνη του πως η Ουκρανία θα κυριαρχήσει και θα απελευθερώσει ολόκληρο τo Donbass.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι την είχε επισκεφθεί λίγο πριν την καταλάβουν οι Ρώσοι, για να τιμήσει τους Ουκρανούς μαχητές εκεί.
«Ο ρωσικός άξονας στο Soledar είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να αποκλειστεί το Bakhmut από βορρά και να κοπούν οι ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας», είχε αποφανθεί πριν από δύο μήνες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης