Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανός εισαγγελέας: Να δικαστεί ερήμην ο Putin για τα εγκλήματα πολέμου

Ουκρανός εισαγγελέας: Να δικαστεί ερήμην ο Putin για τα εγκλήματα πολέμου
Αυξάνεται η στήριξη για ένα Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τον Putin για το έγκλημα της εισβολής στην Ουκρανία
Να δικαστεί ερήμην ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο Ουκρανός εισαγγελέας, Andriy Kostin.
Ο Kostin, μετά τη συνάντηση του με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εξέδωσε και το ένταλμα σύλληψης του Putin, υποστήριξε πως οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν για την εισβολή στην Ουκρανία ακόμα και αν δεν μπορούν να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να διώξει το έγκλημα της εισβολής.

Να συσταθεί ειδικό δικαστήριο

Όπως αναφέρεται, στη Δύση αυξάνεται η στήριξη στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασκήσει διώξεις στην ηγεσία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θεωρείται από τους Δυτικούς ως έγκλημα επιθετικότητας.
Σύμφωνα με τον Kostin, «το Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να διώξει την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του Putin, για το έγκλημα της επίθεση».
«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ερήμην, διότι είναι σημαντικό να αποδοθεί Δικαιοσύνη για διεθνή εγκλήματα, ακόμα και αν οι κατηγορούμενοι δεν είναι παρόντες» τόνισε ο Kostin.
Το μόνο πρόσφατο παράδειγμα διεθνούς δίκης που πραγματοποιήθηκε ερήμην των κατηγορούμενων αφορούσε τη δολοφονία του Λιβανέζου πολιτικού Rafik Hariri από τρεις άντρες το 2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης