Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναγνωρίζουν την ήττα της Ουκρανίας οι ΗΠΑ; - Blinken: Ανοιχτό το θέμα των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα

Αναγνωρίζουν την ήττα της Ουκρανίας οι ΗΠΑ; - Blinken: Ανοιχτό το θέμα των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα
Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν την αντεπίθεση τους, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων
Ανοιχτό άφησε το θέμα της διαπραγμάτευσης των συνόρων στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, αν και έσπευσε να σημειώσει πως αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί.
Αν και το Κίεβο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν οι Ρώσοι δεν αποχωρήσουν από όλα τα ουκρανικά εδάφη – τόσο στις τέσσερις νέες επαρχίες που προσάρτησε η Ρωσία το περασμένο φθινόπωρο όσο και την Κριμαία – ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ μιλώντας σε Επιτροπή του Κογκρέσο, άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά και πιθανά.

Η τύχη της Κριμαίας

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», ότι θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ωστόσο «το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να μας το πουν οι Ουκρανοί».
«Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία, τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα», είπε ο Blinken, υπονοώντας πως κάποια εδάφη, όπως για παράδειγμα η Κριμαία ή και άλλες επαρχίες θα είναι δύσκολο να «αφαιρεθούν» πλέον από τον έλεγχο της Ρωσίας.
Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικάνου ΥΠΕΞ ήρθε κατόπιν ερώτησης του Ρεπουμπλικάνου Christopher Stewart σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της θέσης του Ουκρανού προέδρου Zelensky ότι θα ανακαταληφθεί η Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
5_26.JPG


Το Κίεβο θα αποφασίσει

Στην τοποθέτηση του πάντως ο Blinken υπογράμμισε πως αυτές είναι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους Ουκρανούς.
«Είναι αποφάσεις που αφορούν το πώς βλέπουν το μέλλον τους και το πώς θα αυτό θα μεταφραστεί σε όρους εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας» είπε ο Blinken, αναφέροντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Αυτό που δεν θέλουμε, για το καλό όλου του κόσμου, είναι αυτό να λυθεί (...) κατά τρόπο που θα επιτρέψει οι Ρώσοι να αναδιαταχτούν, να επανεξοπλιστούν και να ξαναεπιτεθούν» υποστήριξε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Σύντομα η αντεπίθεση

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να εξαπολύσουν την αντεπίθεση τους εντός των επόμενων εβδομάδων, με τον πρόεδρο Zelensky να επισημαίνει πως χωρίς την άμεση προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα.
Ο Zelensky ζήτησε από την Ευρώπη να επιταχύνει τον ρυθμό παράδοσης όπλων, καθώς και να την προμηθεύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πυρομαχικά και σύγχρονα αεροσκάφη.
Και ενώ τα πρώτα Leopard κάνουν την εμφάνιση τους στο ανατολικό μέτωπο και ενώ έχουν παραδοθεί τα πρώτα MiG από Σλοβακία και Πολωνία, ο Oleksandr Syrskyi, ο ανώτατος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσει η αντεπίθεση, με Ρώσους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως αυτή θα μπορούσε να γίνει σε όλη τη γραμμή του μετώπου από τη Kherson και τη Zaporizhia μέχρι το Kupyansk καθώς το Κίεβο «καίγεται» να δείξει νίκες στους Δυτικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης