Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων, εάν οι πιέσεις στις τράπεζες είναι περιορισμένες

Lane (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων, εάν οι πιέσεις στις τράπεζες είναι περιορισμένες
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υποστήριξε πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, εάν οι πιέσεις στις τράπεζες παραμείνουν αρκετά περιορισμένες
Σχετικά Άρθρα
Με την εικόνα των τραπεζών στην ευρωζώνη συνδέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Zeit, η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι πρόσφατες εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμείνουν περιορισμένες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, «αναμένουμε ότι αυτές οι εντάσεις θα περιοριστούν» και τότε «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις» δήλωσε ο Lane.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αλλά -στην τελευταία συνεδρίαση- δεν έδωσε κάποια καθοδήγηση για τη συνεδρίαση του Μαΐου, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές θα μπορούν να ανατρέψουν οποιοδήποτε σχέδιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο οποίος κάνει τις επίσημες προτάσεις πολιτικής προς τους 25 συναδέλφους του, δήλωσε ότι η βασική του γραμμή είναι να διαλυθεί η αναταραχή και στη συνέχεια τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν αρκετές φορές.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αυτόν τον μήνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και με αφορμή την πώληση της Credit Suisse, αλλά οι αγορές ήταν ήρεμες αυτή την εβδομάδα με τις μετοχές να ανακτούν μεγάλο μέρος των απωλειών τους.
Ο Lane υποστήριξε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, οπότε δεν υπάρχει άμεση μεταφορά των τραπεζικών εντάσεων από τις ΗΠΑ και την Ελβετία στην ευρωζώνη, αλλά η ΕΚΤ ήταν έτοιμη σε κάθε περίπτωση να παράσχει ρευστότητα.

Η πορεία του πληθωρισμού

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Lane δήλωσε ότι αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, τα προηγούμενα στάδια της παραγωγής δείχνουν μετριοπαθείς πιέσεις στις τιμές και αυτές θα μεταφερθούν τελικά στις τιμές καταναλωτή.
«Αν κοιτάξετε τα αρχικά στάδια της παραγωγής, τις τιμές στις πύλες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τις τιμές των συστατικών των τροφίμων, θα αναγνωρίσετε πως όλα αυτά έχουν αντιστραφεί», δήλωσε ο Lane.

Ύφεση

Τέλος, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι δεν είναι απαραίτητη η ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός και ότι είναι δυνατή μια ήπια προσγείωση της οικονομίας.
«Έχουμε χάσει τόση αναπτυξιακή δυναμική στην πανδημία που είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ανάκαμψη και να μειωθεί ταυτόχρονα ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Lane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης