Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στα τάρταρα το Borsa Istanbul εν όψει εκλογών (14/05) - Ο δείκτης -8% τον Μάρτιο, «βουτιά» στον τζίρο

Τουρκία: Στα τάρταρα το Borsa Istanbul εν όψει εκλογών (14/05) - Ο δείκτης -8% τον Μάρτιο, «βουτιά» στον τζίρο
Ο δείκτης Borsa 100 Index οδεύει προς το χειρότερο τρίμηνο από την πανδημία
Σχετικά Άρθρα
H αβεβαιότητα κυριαρχεί στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαϊου 2023.
Ο δείκτης Borsa 100 Index οδεύει προς το χειρότερο τρίμηνο από την πανδημία τρία χρόνια πριν, με τις απώλειες του Μαρτίου να ανέρχονται στο -8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο τζίρος μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, καθώς οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο μέσος ημερήσιος όγκος υποχώρησε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον μέσο όρο του εξαμήνου των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου της χώρας.
Η ψηφοφορία εξελίσσεται σε αμφίρροπη μάχη, καθώς ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έρχεται αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση που σκοπεύει να ανατρέψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές του.
Η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι traders είναι επιφυλακτικοί στην τοποθέτηση στοιχημάτων, σύμφωνα με τον Tuna Cetinkaya, βοηθό γενικού διευθυντή στη χρηματιστηριακή εταιρεία Info Yatirim.
"Οι ασθενέστεροι όγκοι συναλλαγών υπερβάλλουν στις κινήσεις, ιδίως σε περιόδους πωλήσεων πανικού", δήλωσε.

Στροφή σε χρυσό, συνάλλαγμα

Με τον χρηματιστηριακό δείκτη να διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 5.000 μονάδων, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές λύσεις όπως ο χρυσός ή το συνάλλαγμα, δήλωσε ο Cetinkaya.
Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει σε 14 από τις 21 συνεδριάσεις συναλλαγών αυτόν τον μήνα, ακόμη και όταν το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας μαζεύει μετοχές μέσω της χρηματιστηριακής Ziraat Portfoy σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αγορά.
Τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια της χρηματιστηριακής έχουν δει εισροές ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων λιρών (559 εκατ. δολάρια) τον μήνα.

borsa.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης