Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος η ΕΕ για Δικαστική ανεξαρτησία, ελευθερία ΜΜΕ και επιτήρηση στην Ελλάδα - «Σκόπιμη οπισθοδρόμηση, ιδιαίτερη ανησυχία»

Κόλαφος η ΕΕ για Δικαστική ανεξαρτησία, ελευθερία ΜΜΕ και επιτήρηση στην Ελλάδα - «Σκόπιμη οπισθοδρόμηση, ιδιαίτερη ανησυχία»
Εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό και προειδοποιούν ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν όσο τα θεσμικά όργανα δεν διώκουν την εκτεθειμένη διαφθορά.

Το Κοινοβούλιο εφιστά την προσοχή στις ανησυχητικές τάσεις με βάση τα πιο πρόσφατα πορίσματα της Επιτροπής σε ολόκληρη την ΕΕ και τονίζει ζητήματα στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για ζητήματα κράτους δικαίου την Πέμπτη 30/3, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Věra Jourová πρόσφατα γεγονότα και καταγγελίες για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Ψήφισαν επίσης ψήφισμα που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του Κοινοβουλίου για την έκθεση της Επιτροπής για το 2022 για το κράτος δικαίου και τη γενική κατάσταση των πραγμάτων για τις αξίες της ΕΕ.

Έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου χαιρετίζει τις βελτιώσεις που έγιναν στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής, πολλές από τις οποίες είναι σύμφωνες με τις προηγούμενες συστάσεις του Κοινοβουλίου . Ωστόσο, ορισμένα ανεπίλυτα ζητήματα παραμένουν.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διευρυνθεί το πεδίο της ανάλυσης ώστε να συμπεριλάβει όλο το φάσμα των αξιών της ΕΕ, συνδέοντας τα αποτελέσματα με την ενεργοποίηση μέσων για την προστασία των αξιών και του προϋπολογισμού της ΕΕ και αναγνωρίζοντας τη σκόπιμη οπισθοδρόμηση σε ορισμένες χώρες.
Εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό και προειδοποιούν ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν όσο τα θεσμικά όργανα δεν διώκουν την εκτεθειμένη διαφθοράΤο ψήφισμα επισημαίνει επίσης την έλλειψη συστάσεων για συγκεκριμένες χώρες σχετικά με την παράνομη χρήση spyware από τα κράτη μέλη και σημειώνει τη συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος σε ορισμένες χώρες. Μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία του ψηφίσματος εδώ.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση του χεριού.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και σε ολόκληρη την Ε.Ε

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, πολλοί ευρωβουλευτές χαιρέτησαν το έργο παρακολούθησης της Επιτροπής, αλλά ζήτησαν πολιτικό θάρρος και αποτελεσματική παρακολούθηση των πορισμάτων, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών μέτρων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση δεν βελτιώνεται ή όπου η οπισθοδρόμηση είναι σκόπιμη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δικαστική ανεξαρτησία, τη διαφθορά και την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και άλλων προσώπων ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι βουλευτές συζήτησαν τη δικαστική ανεξαρτησία, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και το αδιέξοδο στον διορισμό μελών στο Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο. Όσον αφορά τη Μάλτα, συζητήθηκαν η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι έρευνες και οι δίκες που σχετίζονται με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia, καθώς και η συνολική πολιτική κουλτούρα της χώρας.
Το Κοινοβούλιο θα κλείσει τη συζήτηση για την κατάσταση στις τρεις χώρες με ψήφισμα, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 17-20 Απριλίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης