Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο Summers: Δεν έχουμε δει τον κύριο σεισμό στην τραπεζική κρίση – Κίνδυνος για πιστωτική «ασφυξία» στην οικονομία

Προειδοποιεί ο Summers: Δεν έχουμε δει τον κύριο σεισμό στην τραπεζική κρίση – Κίνδυνος για πιστωτική «ασφυξία» στην οικονομία
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι το πρόσφατο bank run δεν γνωρίζουμε εάν ήταν ο «κύριος σεισμός»
Σχετικά Άρθρα
Πυκνωνουν τα συννεφα για την οικονομία των ΗΠΑ μετά την πρόσφατη τραπαζική κρίση, ενώ πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ έχουν υπερβεί τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από τον ταχύ κύκλο ανόδου των επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve.
«Όταν έχεις μια σειρά από σεισμούς, χρειάζεται πολύς χρόνος για να είσαι σε θέση να είσαι σίγουρος ότι έχεις δει τον τελευταίο από αυτούς», επισήμανε ο Summers στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television με τον David Westin.
«Γι’ αυτό η Fed έχει μια τόσο δύσκολη δουλειά».
Υπάρχει πολύ κάτω από το 50% πιθανότητα να επαναληφθούν τα φαινόμενα μαζικής φυγής καταθέσεων που οδήγησαν σε κατάρρευση τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank νωρίτερα αυτό το μήνα, επισήμανε ο Summers.
Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο άλλο είδος «ατυχήματος» το οποίο να προκαλέσει «ασφυξία» στις πιστωτικές συνθήκες για την οικονομία,  υπογράμμισε.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η χρηματοοικονομική δυναμική εκτυλίσσεται με «μη γραμμικό» τρόπο, «όπου ο περιορισμός των πιστώσεων οδηγεί σε πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και αυτό με τη σειρά του στο να κλείσει η κάνουλα των δανείων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιστωτική συρρίκνωση», δήλωσε ο Summers, καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard.
Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί τώρα να απαντηθεί, πρόσθεσε.
«Είναι πολύ νωρίς για να δούμε οποιαδήποτε ξεκάθαρη ένδειξη», είπε ο Summers.
«Θα διανύσουμε μεγάλο μέρος του καλοκαιριού προτού να είμαι σίγουρος ότι δεν επρόκειτο να γίνει μη γραμμικό το φαινόμενο».

Καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ο Summer αναφέρθηκε και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του μηνιαίου ρυθμού του βασικού δείκτη — εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας — στο 0,3% από 0,5%.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε στο 4,6% από 4,7%, ακόμη περισσότερο από το διπλάσιο του μακροπρόθεσμου στόχου της Fed για 2%.
«Είμαστε ακόμη μια χώρα με ουσιαστικά μη βιώσιμο πληθωρισμό, εκτός εάν η οικονομική δραστηριότητα υποχωρήσει αρκετά ανταποκρινόμενη στα πιστωτικά προβλήματα που εγείρει το τραπεζικό σύστημα», είπε ο Summers.
Είναι επίσης «εύλογο» τα πρόσφατα τραπεζικά δεινά να δούμε να υποχωρούν χωρίς μεγάλο αντίκτυπο στην πίστωση, αφήνοντας στη θέση τους «σοβαρά ζητήματα πληθωρισμού».
Σε αυτό το σενάριο, «η Fed θα πρέπει να σφίξει πολύ περισσότερο τη νομισματική πολιτική από ό,τι θέσει ως στόχο».
Μια τρίτη πιθανότητα είναι η οικονομία να καταφέρει να κινηθεί ανάμεσα σε αυτά τα δύο σενάρια, με τη λεγόμενη ήπια προσγείωση — αλλά αυτό φαίνεται «πολύ απίθανο», είπε.

Δυσβάστακτο το κόστος της διάσωσης των SVB και Signature Bank

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το κόστος των εκκαθαρίσεων των SVB και Signature Bank από την Federal Deposit Insurance Corp.
Το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC θα υποστεί πλήγμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με την SVB και κατέβαλλε το ποσόν των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Signature, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Αφού πουλήθηκε αργότερα οι εξαγοράζουσες τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται — υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν λάβει  μια καλή συμφωνία από την FDIC.
«Αυτές ήταν εκπληκτικά ακριβές διασώσεις», είπε ο SVB και Signature Bank.
"Όλοι θα πουν "δεν επιστρέφει (το κόστος) στους φορολογούμενους".
Αλλά οι τράπεζες είναι φορολογούμενοι για λογαριασμό των ανθρώπων - των καταθετών τους, των πελατών τους, των ανθρώπων στους οποίους δανείζουν - και τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει η FDIC είναι 100 δολάρια ανά ενήλικα Αμερικανό.
Και αυτό είναι ένα αξιόλογο ποσό».
US Bank Deposits and Lending Both Dropped Last Week Amid Turmoil - Bloomberg
Με χαμηλότερο ρυθμό το κύμα φυγής καταθέσεων – Μειώθηκαν κατά 125,7 δισ. δολάρια

Την ίδια ώρα εμφανίζονται μειωμένες οι καταθέσεις σε όλες τις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου και υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve.
Η υποχώρηση όμως σημειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν στις μικρές τράπεζες που θεωρούνται πιο ευάλωτες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 125,7 δισ. δολάρια στο σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού τομέα. Το ποσό είναι περίπου 50 δισ. δολάρια χαμηλότερο από το ρεκόρ εκροών ύψους 174,5 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Παρόλα αυτά, οι συνολικές καταθέσεις έμειναν σχεδόν κατά 860 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το υψηλό επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο Απρίλιο, με περισσότερο από το ένα τρίτο της πτώσης αυτής – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια – να έχει σημειωθεί τις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου και της Signature δύο ημέρες αργότερα.
Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν επίσης ότι οι εκροές καταθέσεων κατά την πρώτη αυτή εβδομάδα αναταραχής του τραπεζικού τομέα ήταν σχεδόν διπλάσιες από τα 98,4 δισ. δολάρια που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Τα συμβαίνει στις μικρές τράπαζες

Οι καταθέσεις στις μικρές αμερικανικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 5,386 τρισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου από 5,381 τρισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Αντίθετα, οι καταθέσεις στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες με βάση το ενεργητικό, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν στα 10,65 τρισ. δολάρια από 10,74 τρισ. δολάρια.
Οι εκροές καταθέσεων από ξένες τράπεζες με δραστηριότητες στις ΗΠΑ ευθύνονται για το υπόλοιπο της πτώσης της εβδομάδας.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες γέφυρες FDIC που δημιουργήθηκαν μετά τις χρεοκοπίες ενσωματώθηκαν στα στοιχεία για τις μικρές τράπεζες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.
US Bank Deposits and Lending Both Dropped Last Week Amid Turmoil - Bloomberg
Η εικόνα της χορήγησης δανείων

Παρά τις ανησυχίες των φορέων χάραξης πολιτικής ότι οι δύο χρεοκοπίες και η αναταραχή που προκάλεσαν θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική στενότητα με τις τράπεζες να αποφεύγουν να χορηγούν δάνεια, ο τραπεζικός δανεισμός δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σημαντική πτώση, εκτός από μια βασική κατηγορία επιχειρηματικών δανείων: τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια.
Αυτά μειώθηκαν κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια την εβδομάδα, η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2021.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η πτώση αυτή σχετίζεται με την κατάρρευση των δύο τραπεζών.
Άλλες κατηγορίες τραπεζικού δανεισμού, από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα έως καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων, παρουσίασαν μικρή μεταβολή από τότε που ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή στις αρχές του μήνα.
Why the 2023 Banking Crisis is Just Getting Started - EPB Research

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης