Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Εξετάζει μεγαλύτερη εμπλοκή στην πυρηνική αποτροπή του NATO, έχει ενδοιασμούς στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

Πολωνία: Εξετάζει μεγαλύτερη εμπλοκή στην πυρηνική αποτροπή του NATO, έχει ενδοιασμούς στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων
Η Πολωνία θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την εμπλοκή της και τη συνεργασία της στο πλαίσιο της πυρηνικής αποτροπής του NATO και να αναλάβει ευθύνες
Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας μελετά το πώς μπορεί να μεγεθύνει τη συμμετοχή της στην πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ, πάντως δεν αναμένεται να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα συμμάχων της στην επικράτειά της, δήλωσε χθες σύμβουλος της προεδρίας της χώρας αρμόδιος για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
"Η Πολωνία θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την εμπλοκή της και τη συνεργασία της στο πλαίσιο της πυρηνικής αποτροπής του NATO και να αναλάβει ευθύνες — όμως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων (σ.σ. στο έδαφός της) είναι εντελώς διαφορετικό θέμα", εξήγησε ο Jacek Sivera σύμβουλος του πολωνού προέδρου Andrzej Duda για ζητήματα ασφαλείας, στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Το σχόλιο του κ. Sivera καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin πως θα αναπτυχθούν ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, που γειτονεύει με την Πολωνία.
Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για δεκαετίες.
Αν και οι λεπτομέρειες για αυτά παραμένουν στρατιωτικό μυστικό, πιστεύεται πως ως και 20 πυρηνικές βόμβες βρίσκονται στη αεροπορική βάση Μπούχελ, στη δυτική Γερμανία.

Θα φορτωθούν σε αεροσκάφη Tornado εάν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν.

Στο ιδιόλεκτο του NATO, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε συμμαχικές χώρες ονομάζεται "πυρηνικός καταμερισμός" (nuclear sharing).
Η συμμετοχή της Πολωνίας μέχρι σήμερα περιορίζεται σε διαβουλεύσεις όπως οι άκρως απόρρητες συνομιλίες για τον πυρηνικό καταμερισμό στο πλαίσιο οργάνων του NATO που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά όπλα.
Ο κ. Duda είχε πει τον Οκτώβριο πως η Πολωνία θα συμμετάσχει περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή της στρατιωτικής συμμαχίας.
Η δήλωση αυτή του πολωνού προέδρου είχε εκληφθεί τότε ως ένδειξη πως θα αναπτύσσονταν στην επικράτεια της χώρας του πυρηνικά όπλα.
Πέραν της Γερμανίας, αμερικανικά πυρηνικά όπλα πιστεύεται πως είναι αποθηκευμένα επίσης στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Τουρκία.
Ειδικοί εκτιμούν πως είναι περίπου εκατό.
Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλα δυο κράτη μέλη του NATO (η Βρετανία και Γαλλία) διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης