Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια ευρωπαϊκή χώρα απαγορεύει διά νόμου το συνθετικό κρέας και τα έντομα προς βρώσιν

Ποια ευρωπαϊκή χώρα απαγορεύει διά νόμου το συνθετικό κρέας και τα έντομα προς βρώσιν
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τους Ιταλούς να αποφασίσουν τι θέλουν να φάνε, αντί να καταπνίγει την ελευθερία των καταναλωτών
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την παραγωγή και τη χρήση εργαστηριακών τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς το έθνος προσπαθεί να διατηρήσει την ιταλική κληρονομιά τροφίμων και να απομακρυνθεί από συνθετικές επιλογές.
«Μια μάχη πολιτισμών.
Προς υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, του μοντέλου παραγωγής μας, της ποιότητάς μας, της κουλτούρας μας, απλώς της διατροφικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida σε tweet την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Η Ιταλία είναι το πρώτο έθνος στον κόσμο που πείτε όχι στα συνθετικά τρόφιμα».

Θα υπάρξουν πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ για μη συμμόρφωση.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, τα τρόφιμα που παράγονται από καλλιέργειες κυττάρων ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα δεν θα επιτρέπονται στη χώρα.
«Τα προϊόντα εργαστηρίου κατά τη γνώμη μας δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας», δήλωσε ο Lollobrigida, μέλος του δεξιού κόμματος Brothers of Italy του πρωθυπουργού Giorgia Meloni, σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Μαρτίου.
Η Πρωθυπουργός Meloni είχε αλλάξει το όνομα πέρυσι του υπουργείου Γεωργίας σε Υπουργείο Γεωργίας και Επισιτιστικής Κυριαρχίας και ο Lollobrigida είναι ειλικρινής επικριτής των επισιτιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γεωργικό λόμπι Coldiretti υποστήριξε την τελευταία κίνηση για την απαγόρευση των συνθετικών τροφίμων και ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο ήταν απαραίτητο για την προστασία της τοπικής βιομηχανίας από πολυεθνικές εταιρείες.
Μαζί με τα πρόστιμα, η πρόταση επιδιώκει να κλείσει τους παραγωγούς που παραβιάζουν το νόμο και να τους περιορίσει από τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης έως και τρία χρόνια.

Αντιπολίτευση από... ΜΚΟ

Το νομοσχέδιο δέχθηκε αρνητικές αντιδράσεις από αρκετούς υποστηρικτές των αγροπροϊόντων με βάση τα κύτταρα καθώς και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.
«Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα έκλεινε τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του εκκολαπτόμενου πεδίου στην Ιταλία, εμποδίζοντας την επιστημονική πρόοδο και τις προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων στο κλίμα, περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών», δήλωσε η Alice Ravenscroft, επικεφαλής πολιτικής στο Good Food Institute (GFI) Europe, ενός διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού που προωθεί το φυτικό και καλλιεργημένο κρέας.
«Η Ιταλία θα έμενε πίσω καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ο κόσμος προχωρούν προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές σύστημα τροφίμων.
Και το 54% των Ιταλών που θέλουν ήδη να δοκιμάσουν καλλιεργημένο κρέας θα απαγορευόταν να το κάνουν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θεσπίσει μια ισχυρή ρυθμιστική διαδικασία για την επιβεβαίωση της ασφάλειας νέων τροφίμων όπως το καλλιεργημένο κρέας και οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη έχουν ήδη διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τους Ιταλούς να αποφασίσουν τι θέλουν να φάνε, αντί να καταπνίγει την ελευθερία των καταναλωτών».

Το GFI επικαλέστηκε έρευνα από ομοτίμους όταν είπε ότι το καλλιεργημένο κρέας μειώνει τις εκπομπές κατά 92% σε σύγκριση με το συμβατικό βόειο κρέας, μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την παραγωγή κρέατος κατά 94% και καταναλώνει έως και 90% λιγότερη γεωργική γη.
Το νομοσχέδιο θέτει την Ιταλία σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για το καλλιεργούμενο κρέας, ανέφερε το GFI.
Η ομάδα κατά των ζωοτόπων LAV είπε ότι η πολιτική ήταν «μια ιδεολογική, αντιεπιστημονική σταυροφορία ενάντια στην πρόοδο», ενώ ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Ζώων είπε ότι το καλλιεργημένο κρέας ήταν μια «ηθική εναλλακτική» που δεν βλάπτει τα ζώα και προστατεύει τα ζώα. περιβάλλον.
Η Cellular Agriculture Europe παραπονέθηκε ότι η Ιταλία περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών που ανησυχούσαν για την καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην ιταλική οικονομία λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρο το μπλοκ.

Τρώγοντας έντομα

Η διοίκηση του Meloni είναι επίσης κατά της προώθησης των εντόμων ως κατάλληλης εναλλακτικής διατροφής - μια τάση που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από ελίτ οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο ακόμη είδη εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση στην περιοχή, ακόμη και αφού αναγνώρισε τις ανησυχίες για ύπαρξη παραγόντων που προκαλούν αλλεργίες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Meloni είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει πολιτικές που θα απαιτούν από τις εταιρείες να επισημαίνουν προϊόντα που περιέχουν ή προέρχονται από έντομα μετά από μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση αλευριού με βάση το κρίκετ.
«Η κυβέρνηση παρουσίασε τέσσερα διυπουργικά διατάγματα που θα εισάγουν ενημερωτικές ετικέτες σε προϊόντα που περιέχουν ή προέρχονται από έντομα», έγραψε η Meloniστο Twitter.
«Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να επιλέγουν συνειδητά και να ενημερώνονται από κάθε άποψη».
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την ιταλική κουζίνα στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης