Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση ματ από Lavrov: Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης από τη Ρωσία του Aμερικανού δημοσιογράφου Evan Gershkovich

Κίνηση ματ από Lavrov: Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης από τη Ρωσία του Aμερικανού δημοσιογράφου Evan Gershkovich
Το τηλεφώνημα με τον Blinken και η κίνηση υψηλής διπλωματίας από τον… μετρ Lavrov
Σχετικά Άρθρα
Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίχθηκε όσον αφορά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Evan Gershkovich καθώς ύστερα από μακρύ χρονικό διάστημα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μετάξύ των ΥΠΕΞ των Ρωσίας και ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov συζήτησε την Κυριακή 2 Απριλίου 2023  με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την κράτηση του δημοσιογράφου της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την κράτηση στη Ρωσία του Αμερικανού πολίτη Evan Gershkovich, που είναι ύποπτος για κατασκοπεία, εφιστήθηκε η προσοχή του Antony Blinken στην ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων των ρωσικών αρχών, που ελήφθησαν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας», αναφέρει η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Νωρίτερα ο Lavrov επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 ότι είναι απαράδεκτο η Ουάσιγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία.
Όπως σημειώνεται στο State Department, ο Blinken κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Gershkovich, καθώς και ενός άλλου Αμερικανού που κατηγορείται για κατασκοπεία, του Paul Whelan.
Με τη σειρά του, ο Lavrov προέτρεψε τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση σε μια προσπάθεια να δώσουν στην υπόθεση αυτή μια πολιτική χροιά.
Ο υπουργός τόνισε ότι ο Gershkovich συνελήφθη κατά την ώρα της διάπαραξης των αδικημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δημοσιογράφος, με το πρόσχημα της ιδιότητάς του, συνέλεξε στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά.
Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η αμερικανική πρεσβεία ενημερώθηκε για την κράτηση του ανταποκριτή, η μελλοντική του τύχη θα κριθεί από το δικαστήριο.
Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έγραψαν επιστολή στον Ρώσο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπισή του.

Διπλωματικές επιστολές

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του οι υπουργοί Εξωτερικών έθιξαν και ορισμένα θέματα διμερούς χαρακτήρα.
Όπως διευκρινίστηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τη σημασία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις διπλωματικές αποστολές να συνεχίσουν το έργο τους.
Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, η FSB ανακοίνωσε την κράτηση του Evan Gershkovich, ανταποκριτή του γραφείου της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal στη Μόσχα, στο Αικατερινούπολη .
Είναι ύποπτος για κατασκοπεία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, με οδηγίες από την Ουάσιγκτον , ο δημοσιογράφος συνέλεξε πληροφορίες που συνιστούν κρατικό μυστικό «για τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».
Όπως διευκρίνισε στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, οι δραστηριότητες του ανταποκριτή στο Αικατερινούπολη δεν σχετίζονται με τη δημοσιογραφία.
Με τη σειρά του, το WSJ αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του Gershkowitz και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης