Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Ράλι στις ενεργειακές μετοχές μετά την έκπληξη του OPEC+

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Ράλι στις ενεργειακές μετοχές μετά την έκπληξη του OPEC+
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγούνται των κερδών με άνοδο 3,9%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές πετρελαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον OPEC+, μια ομάδα που περιλαμβάνει μέλη του ΟPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, και κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου εκτός OPEC, όπως η Ρωσία.
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγούνται των κερδών με άνοδο 3,9%, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν πτώση 1%.
Πτώση 2,5% σημειώνει η μετοχή της UBS, με φόντο την εισαγγελική έρευνα για την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse και τις πληροφορίες για επικείμενες χιλιάδες απολύσεις.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει οριακές μεταβολές στις 15.635 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,3% στις 7.345 μονάδες.
Στις 7.345 μονάδες με άνοδο 0,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,4% στις 27.219 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,3% στις 9.210 μονάδες.
Πτώση έως 0,5% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 1,2% στις 2.478 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 47 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαϊου στο -1,4%.
Στην Ασία, οι αγορές καταγράφουν μεικτά πρόσημα, με τον Asia Dow στο -0,12%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο +0,5% στις 28.188 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,3% στις 20,351 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.296 μονάδες με άνοδο 0,7%.

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου βάζει ο OPEC+

Άλμα έως 8% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, 3 Απριλίου 2023, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι μειώνει την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν άλμα 5,07% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι αυτήν την ώρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 5,17% στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.
Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο" που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Alexander Novak.
Άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης υποσχεθεί αντίστοιχες περικοπές, με τη βασιλική δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, μεταξύ άλλων περικοπών από το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

Νέα επιβράδυνση της μεταποίησης στην ευρωζώνη - Στο 47,3 τον Μάρτιο του 2023, λόγω πληθωρισμού

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, περαιτέρω μείωση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2023, καθώς λόγω του υψηλού πληθωρισμού μειώθηκε η κατανάλωση, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι το κόστος παραγωγής μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.
Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης για τη μεταποίηση της S&P Global υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο από 48,5 τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την προκαταρκτική μέτρηση του 47,1, αλλά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη (5/4/2023) και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε ωστόσο σε υψηλό 10 μηνών στο 50,4 από 50,1.
«Η μεταποίηση της Ευρωζώνης παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση της ζήτησης για αγαθά για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της εκτίναξης του κόστους ζωής, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, της στροφής προς την απομάκρυνση αποθεμάτων και της υποτονικής εμπιστοσύνης των πελατών», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης