Στρατεύματα στην Φινλανδία μόνο εάν το ζητήσει λέει το ΝΑΤΟ
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα και δυνάμεις στην Φινλανδία, εκτός και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την φινλανδική κυβέρνηση.
Ιστορικό γεγονός
Ο Stoltenberg υπογράμμισε πως «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό γεγονός» και αποτελεί άμεση συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Putin είχε ως διακηρυγμένο στόχο με την εισβολή στην Ουκρανία να έχει λιγότερο ΝΑΤΟ.
Πλέον παίρνει ακριβώς το αντίθετο» υποστήριξε ο Stoltenberg, ο οποίος υπογράμμισε πως αναμένει σύντομα να καμφθούν και οι τελευταίες ενστάσεις για την ένταξη και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Καμία αλλαγή στη Ρωσία για τα πυρηνικά
Αναφερόμενος στη μετακίνηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, ο Stoltenberg υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει διαπιστώσει κάποια αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που να απαιτούν αντίστοιχες κινήσεις από το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως οι συμμαχικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά και παραμένουν σε εγρήγορση.
Μάλιστα, τόνισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία - και ακολούθως στη Σουηδία - δεν είχε σκοπό να προκαλέσει σύγκρουση αλλά να διατηρήσει την ειρήνη.
Θα λάβουμε αντίμετρα
Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο καθιστά σαφές ότι θα λάβει αντίμετρα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η ένταξη της στη Συμμαχία αποτελεί πλήγμα στην ασφάλεια της.
«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επισημαίνοντας πως η δομή του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τη Ρωσία.
Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
«Το ΝΑΤΟ αυξάνει τη μαχητική του ετοιμότητα και εντείνει τις δραστηριότητές μάχης, εκπαίδευσης και αναγνώρισης κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας.
Άμεσα η Φινλανδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας.
Όλα αυτά δημιουργούν τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αυτό δεν πρόκειται ωστόσο να επηρεάσει την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» υποστήριξε ο Shoigu απευθυνόμενος στην ηγεσία του ρωσικού στρατού.
Δίνουν ισχυρότερα όπλα
Όπως είπε ο Shoigu, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ενισχύουν την αντιρωσική στάση και ρητορική της, γεγονός που όπως είπε, οδηγεί σε κλιμάκωση τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Έχει ανακοινωθεί ότι μόνο φέτος είναι έτοιμοι να προμηθεύσουν πάνω από 200 άρματα μάχης δυτικής κατασκευής, περισσότερα από 400 σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Ο ουκρανικός στρατός λαμβάνει όπλα μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών με αυξημένο βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, η Δύση εξετάζει τη δυνατότητα μεταφοράς τακτικών πυραύλων ATACMS με εμβέλεια εκτόξευσης έως 300 km, καθώς και τακτικών μαχητικών F-16, στο Κίεβο» τόνισε ο Shoigu.
Πυρηνικοί πύραυλοι
Όπως είπε ο Shoigu, πλέον τα μαχητικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας είναι σε θέση να μεταφέρουν ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους.
«Μερικά από τα λευκορωσικά αεροσκάφη έχουν αποκτήσει την ικανότητα να χτυπούν εχθρικούς στόχους με πυρηνικά όπλα» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
Στη Λευκορωσία οι Iskander - M
Η Ρωσία έχει ήδη προμηθεύσει τη Λευκορωσία με το πυραυλικό σύστημα Iskander – M, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, ο οποίος τόνισε πως ήδη από χθες Δευτέρα 3 Απριλίου ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να εκπαιδεύει σε αυτό το οπλικό σύστημα Λευκορώσους στρατιώτες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών