Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβλήθηκε η σύνοδος των υπουργών Eξωτερικών Ιράν, Τουρκίας και Συρίας για τις αρχές Μάιου – Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή

Αναβλήθηκε η σύνοδος των υπουργών Eξωτερικών Ιράν, Τουρκίας και Συρίας για τις αρχές Μάιου – Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή
Τι δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δαμασκό Alexander Efimov σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Watan
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας αναβλήθηκε για τις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δαμασκό Alexander Efimov σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Watan την Κυριακή 9 Απριλίου 2023.
«Η συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις αρχές Μαΐου.
Συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων σε αυτό το θέμα», είπε.
Ο Efimov τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να κάνει προσπάθειες για τη σύγκληση τετραμερούς συνόδου κορυφής και πρόσθεσε ότι όλα τα ζητήματα μεταξύ των μερών μπορούν να διευθετηθούν σε έναν ή περισσότερους γύρους διαπραγματεύσεων. «Αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος, αλλά τον κάνουμε βήμα προς βήμα», είπε ο διπλωμάτης.

Η τετραμερής συνοδο κορυφής 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu την Παρασκευή 7 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την τετραμερή σύνοδο κορυφής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καθορισμό ημερομηνιών που θα ήταν αποδεκτές και από τους τέσσερις υπουργούς.
Η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2022 στη Μόσχα, με συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας.
Τα  μέρη συμφώνησαν να σχηματίσουν κοινή τριμερή επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, με την ατζέντα να περιλαμβάνει συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου και του Σύρου προέδρου  Τayyip Erdogan και Bashar al-Assad..
Αργότερα, δηλώθηκε ότι το Ιράν θα συμμετείχε στις διαβουλεύσεις.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο Erdogan είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin σε μια τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διάσκεψη θα πρέπει να ακολουθήσει διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών, της Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης