Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση εκτός κι «αν τα θαλασσώσει η Fed»

El - Erian: Η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση εκτός κι «αν τα θαλασσώσει η Fed»
Ισχυρή παραμένει η αμερικανική οικονομία, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz
Σχετικά Άρθρα
Ο Mohamed El-Erian πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η οικονομία των ΗΠΑ να κυλήσει σε ύφεση, εκτός κι αν η Fed κάνει ξανά λάθος υπολογισμούς.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος και επί μακρόν επικριτής της Fed, θεωρεί ελπιδοφόρα τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το Μάρτιο, παρόλο που επιβράδυνε κάπως.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια ύφεση. Βλέπουμε αποδυνάμωση, αλλά οι υπηρεσίες παραμένουν ισχυρές. Είχαμε αντικρουόμενα δεδομένα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πέσουμε σε ύφεση εκτός κι αν η Fed κάνει άλλο ένα λάθος», είπε.
Ο El-Erian έχει ασκήσει σκληρή κριτική στη Fed για την επιμονή της να θεωρεί επί μακρόν ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Αυτό σημαίνει ότι η Fed καθυστέρησε πολύ να παρέμβει, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αργότερα να εξαπολύσει μια πολύ επιθετική εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο Mark Zandi της Moody's και άλλοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η Fed μπορεί να συσφίξει «υπερβολικά» την πολιτική της - δηλαδή, να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια, καταλήγοντας να υπονομεύσει την ανάπτυξη.
Όμως, σύμφωνα με τον El-Erian, τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας προσφέρουν περιθώρια ελπίδας για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Έχουμε σταθερή ανάπτυξη της απασχόλησης, υψηλότερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Αυτό είναι καλό τόσο για την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς αυτής της οικονομίας», είπε ο El Erian.
Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 236.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, λίγο λιγότερο από τις 239.000 αναμενόμενες, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,6% σε 3,5%.
Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε από 62,5% σε 62,6%.
Πέρα από τους οικονομικούς δείκτες, οι επενδυτές παρακολουθούν τις συνέπειες από τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πρόβλεψη του El-Erian έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις άλλων κορυφαίων σχολιαστών της αγοράς που φοβούνται ύφεση για την αμερικανική οικονομία, δεδομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
«Η κατάρρευση της SVB αυξάνει τις πιθανότητες μιας ύφεσης, όμως δεν την καθιστά βέβαιη», απαντά ο El Erian.
«Κι αν δούμε επιβράδυνση, να έρθει σταδιακά μέσα σε διαδοχικά τρίμηνα, δεν θα έρθει ξαφνικά, όπως το 2008», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης