Η Ρωσία, μέσω της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα του πυρηνικού εφοδιασμού
Αλλά η απεξάρτησή της από τη μεγάλη πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Η Ρωσία, μέσω της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα του πυρηνικού εφοδιασμού.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές εμπλουτισμένου ουρανίου των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάψουν να προμηθεύονται εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία και να το προμηθεύονται στο Καζακστάν.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου του Καζακστάν Kazatomprom ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή της επειδή αναμένει αύξηση της ζήτησης, γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν προμηθευτές εκτός Ρωσίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kazatomprom, Yerzhan Mukanov, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κυρώσεις «αναδιαμορφώνουν τις ροές του πυρηνικού καυσίμου, ωθώντας ορισμένους παραγωγούς ενέργειας να δημιουργήσουν αποθέματα».
Ο Mukanov πρόσθεσε οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ανατολική Ευρώπη αναζητούν νέα συμβόλαια για την προμήθεια ουρανίου από το 2025.
«Αυξάνουμε την παραγωγή μας, επομένως θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της αγοράς», δήλωσε ο Mukanov.
Για δεκαετίες, ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου για τους πυρηνικούς τους σταθμούς εκτός από τη Ρωσία.
Στις ΗΠΑ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε το 2022 ο πρόεδρος Biden δίνει ενισχύσεις για την αύξηση της εξόρυξης και της επεξεργασίας ουρανίου εγχωρίως για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Και τώρα η Ευρώπη στρέφεται το Καζακστάν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών