Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διατροφική και ενεργειακή κρίση στη Νιγηρία με άλμα του πληθωρισμού στο 22% τον Μάρτιο

Διατροφική και ενεργειακή κρίση στη Νιγηρία με άλμα του πληθωρισμού στο 22% τον  Μάρτιο
Το αυξημένο κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση του δείκτη τιμών, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής επιταχύνθηκε στο 22% τον Μάρτιο από 21,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Bloomberg το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεπεράσει κατα πολύ  το ανώτατο όριο του 9% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια. Η επιτάχυνση είναι πιθανό να πείσει την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας να παρατείνει τον επόμενο μήνα τη μεγαλύτερη φάση νομισματικής σύσφιξης από το 2011.
Το αυξημένο κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση του δείκτη τιμών, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Ο διοικητής Γκοντγουίν Έμεφιλε δήλωσε στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τον Μάρτιο ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη, αν και με μέτρο, μέχρι να κλείσει η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και του βασικού επιτοκίου στο 18%.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυξήσει τον δείκτη αναφοράς κατά 650 μονάδες βάσης από τον Μάιο.
Ο Εμεφίλε δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας ανησυχεί για τους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για την κατάργηση της δαπανηρής επιδότησης της βενζίνης, της αύξησης του κόστους άλλων πηγών ενέργειας, της συνεχιζόμενης πίεσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των αβέβαιων κλιματικών συνθηκών.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός προστίθεται στην αβεβαιότητα που έχει θέσει το νόμισμα της δυτικοαφρικανικής χώρας υπό πίεση και έχει προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Αναταράξεις 

Η Νιγηρία διεξήγαγε προεδρικές εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε ως νικητή τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Μπόλα Αχμέντ Τινούμπου.
Αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου Μοχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος αποχωρεί από το αξίωμα στις 29 Μαΐου μετά από δύο θητείες τεσσάρων ετών η καθεμία από το 2015.
Το νάιρα αυξήθηκε κατά 0,08% στα 461,58 ανά δολάριο την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Λάγος, αφού ανακάμπτει από το ρεκόρ των 462,50 δολαρίων στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές.
Η τιμή του ομολόγου της χώρας σε δολάρια που λήγει το 2051 υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή στις 63,182 πένες ανά δολάριο, με τις αποδόσεις του τίτλου να εκτοξεύονται στο 13,26%
Ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος στο 24,5% τον Μάρτιο από 24,4% τον προηγούμενο μήνα, ο δομικός πληθωρισμόςαυξήθηκε κατά 19,9%, έναντι 18,8% τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές τον μήνα αυξήθηκαν κατά 1,86%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης